11. 03. 2018 - 12:00
Fenomen u svijetu fudbala: Osvojio je deset uzastopnih...
907
Shares
Fenomen u svijetu fudbala: Osvojio je deset uzastopnih ligaških titula, a sve je počelo 2009. u Beogradu...

LJUBOMIR FEJSA

Fenomen u svijetu fudbala: Osvojio je deset uzastopnih ligaških titula, a sve je počelo 2009. u Beogradu...

11. 03. 2018 - 12:00
0
Shares

Kažu da ne postoji "sigurna stvar", pogotovo u nepredvidivom svijetu modernog fudbala. Ako Leo Messi i Cristiano Ronaldo ne mogu garantovati uspjeh baš svake godine, kakve su šanse ostalima?

Na scenu stupa Ljubomir Fejsa.

Srbijanski veznjak je dio ekipe Benfice koja je prvak Portugala već četiri uzastopne godine. No, za Fejsu, te četiri titule samo su dio impresivnog niza.

28-godišnjak zapravo osvaja ligaške titule iz godine u godinu još od sezone 2008/2009. U tri zemlje. Ipak, imao je sreće u sezoni 2013/14, kada je na startu sezone odigrao tek jedan meč za Olympiacos, nakon čega je prešao u Benficu. Na osnovu tog jednog meča na kraju je dobio medalju u Grčkoj. Iste sezone učestvovao je u pohodu Benfice na prvu od četiri vezane titule.

Počelo je 2008. u srbijanskoj Superligi kada je sa Partizanom osvojio prvu titulu, a onda je stigao do impresivne brojke od 10 titula sa Partizanom, Olympiacosom i Benficom. Ustvari, samo sa Hajdukom iz Kule, gdje je počeo karijeru i proveo tri sezone, Fejsa nije uspio osvojiti nijedan pehar. 

Nisu ligaški trofeji jedino čime se defanzivni veznjak može pohvaliti. Osvojio je i dva kupa Srbije, još dva kupa u Grčkoj i pet u Portugalu.

Čak se ni Zlatan Ibrahimović ne može pohvaliti ovakvim uspjehom. On je stao na brojci 8 (ili šest, ako ne želite priznati one dvije u dresu Juventusa) tokom angažmana u Ajaxu, Juventusu, Interu, Barceloni i Milanu. 

Što se tiče aktuelne sezone, niz bi se konačno mogao prekinuti jer je Benfica druga u prvenstvu Portugala sa 65 bodova, dva manje od vodećeg Porta, koji ima i utakmicu manje. No, ništa i dalje nije gotovo...

 

Učitaj još novosti