08. 03. 2018 - 09:46
U povodu 8. marta profesorica u ringu – Merima Bašić
907
Shares
U povodu 8. marta profesorica u ringu – Merima Bašić

MUHAMED BIKIĆ ZA SPORT.BA

U povodu 8. marta profesorica u ringu – Merima Bašić

Muhamed Bikić, Sport.ba
08. 03. 2018 - 09:46
0
Shares

Danas je 8. mart. Sretan bio, ne samo ovaj dan, nego i svaki drugi dan, svim pripadnicama ljepšeg spola... U povodu Međunarodnog dana žena predstavit ćemo Merimu Bašić profesoricu bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, koja se niz godina bavi kickboxingom.

Kao što je poznato, ovaj borilački sport obuhvata više sportskih disciplina: Polu kontakt, Lagani kontakt, Puni kontakt, Low kick, Thai kickboxing, Glazbene forme i Aero kickboxing, a sama pomisao da se pripadnice ljepšeg spola profesionalno bave ovim borilačkim sportom kod mnogih stvaraju predrasude. Stoga, nerijetko će se čuti komentari da su to pripadnice ljepšeg spola, ali pod navodnicima, jer ih odlikuju epiteti koji obično krase jači spol – borbenost, snaga, zavidna mišićna masa... 

Međutim, dama koja ruši te predrasude je najbolja bosanskohercegovačka kikbokserka Merima Bašić. Lijepa i lijepe fizičke konstitucije, elokventna, akademski obrazovana djevojka,  jakog i čvrstog karaktera, iznimno superiorna u ringu, gdje zaista dominira na svakom koraku, pogledu, uzdahu. 

Rođena Sarajka, prohodala na „memli strani“, iz sportske porodice, kikboxingom se počela baviti rekreativno,  međutim, njen talenat i upornost, odnos prema sportu, kontinuiranim treninzima  donijeli su veoma brzo zapažene rezultate.  Skoro svaki mjesec  je dominirala ringom, ne birajući discipilne i protivnice, od olimpijskog boksa do kikboxa. 

basic-merima
Merima Bašić je već osvojila tri zlata na Svjetskim kupovima. Dalje, vlasnica je pojasa svjetske prvakinje u WBL verziji, a prva djevojka iz Bosne i Hercegovine koja se borila za japanski Grand Prix, te borac WKN mreže profesionalnog kikboxinga. 

Merima Bašić je nedavno otvorila savremeno opremljenu trening salu u Centru Skenderija, zasigurno  najljepše uređenu salu za borilačke sportove u Sarajevu, a i u BiH. Osnivačica je Aero Kickboxing BASIC teama, a zajedno sa profesionalnim bokserom Mirsadom Čebom, pokrenula je Klub borilačkih vještina UNIVERZUM.

Sportski modus vivendi super Merime je da treba imati pamet, srčanost i hrabrost. Sport je njena ljubav i život.  Mladima poručuje  da se bave nekim sportom,a da je kickboks nepogrešiv izbor. Posebno pamti riječi jednog ruskog trenera koji je rekao da, kada vidi Rusa u ringu, on je siguran da će pobijediti. Pitala je kako to zna, a on je rekao da oni imaju parolu 'Ja sam Rus i nikad ne odustajem'. Merima se drži te parole i zaista u svim životnim situacijama nije odustala, dobije uvijek ono što želi. A želi da je najbolja, da pobjeđuje, osvaja zlatne medalje, pojaseve širom svijeta.

Piše: Muhamed Bikić, Sport.ba  

Učitaj još novosti