06. 03. 2018 - 18:27
IAAF objavio: Evo šta Rusi moraju uraditi da bi se vratili na...
907
Shares
IAAF objavio: Evo šta Rusi moraju uraditi da bi se vratili na takmičenja

USLOVI

IAAF objavio: Evo šta Rusi moraju uraditi da bi se vratili na takmičenja

06. 03. 2018 - 18:27
0
Shares

Radna grupa Međunarodne atletske federacije podnijela je izvještaj o procesu obnavljanja prava Atletskog saveza Rusije (VFLA) i povratku na takmičenja pod nacionalnim obilježjima. Uz to su dodali i spisak uslova koje Rusi trebaju ispuniti za povratak na međunarodnu scenu.

Da bi atletičari iz Rusije ponovo nastupali pod svojom zastavom potrebno je, za početak, da VFLA nadoknadi sve troškove radne grupe IAAF, CAS, pravne troškove nastale prilikom razmtaranja prijava Rusa za učešće na međunarodnom takmičenju u neutralnom statusu.

Također, Rusi moraju prihvatiti nalaze McLarenove komisije i preduzeti mjere u vezi sa ovim nalazima, da predstave plan za antidoping testiranje sportista na nacionalnom nivou u 2018. koji će omogućiti da IAAF bude siguran da su sportisti čisti.

Pored toga, radna grupa je preporučila kompletnu reorganizaciju Ruske antidoping agencije, a treneri koji su uključeni u kršenje antidoping pravila trebali bi biti suspendovani.

Iz IAAF smatraju da bi se u najskorije vrijeme trebali sastati sa VFLA i razmotriti detalje pojedinih kriterijuma, rokovima za njihovo izvršenje i konačnom izdavanju takmičarske dozvole, prenosi Sportklub.

Ako uslovi ne budu ispunjeni, onda bi se u julu na sastanku Vijeća IAAF mogle donijeti nove odluke o sudbini ruskih atletičara, pa je moguće da će im biti zabranjeni nastupi i pod neutralnom zastavom.

Učitaj još novosti