25. 02. 2018 - 19:14
Zaboravite Neymara, Mbappea i Coutinha: Ovo je daleko najbolji...
907
Shares
Zaboravite Neymara, Mbappea i Coutinha: Ovo je daleko najbolji transfer ove sezone, a evo i zašto

MO SALAH BEZ PREMCA

Zaboravite Neymara, Mbappea i Coutinha: Ovo je daleko najbolji transfer ove sezone, a evo i zašto

25. 02. 2018 - 19:14
0
Shares

Iza nas je najluđi ljetni, ali i zimski prijelazni rok. Do kraja sezone ostalo je još 3 mjeseca – trenutno smo u periodu kada se odvijaju najvažnije stvari – lome se prvenstva, igraju se polufinala i finala kupova i knock-out faze evropskih natjecanja, no već sada je jasno kako je transfer Salaha najbolji posao ove sezone! Samo dva puta u povijesti vidjeti smo transfere od 100+ miliona eura. Prvi je bio Gareth Bale koji je stigao u ‘kraljevski klub’ za 100 miliona eura, a drugi je bio transfer Paula Pogbe u Manchester United za 105 miliona eura.

Naime, ove sezone imali smo 4 takva transfera: Neymar Junior za 222 miliona eura (PSG), Kylian Mbappe za 185 miliona eura (PSG), Coutinho za 165 miliona eura (Barca) i Dembele za 145 miliona eura (Barca). Dakle, PSG i Barcelona izdominirali su transfer rokove ove sezone po trošenju. Dakle, kad odvojimo ta 4 iznimno skupa transfera, tada na scenu rastrošnosti stupaju klubovi iz Engleske:

5. Romelu Lukaku za 85 miliona eura (United)
6. Virgil van Dijk za 85 miliona eura (Liverpool)
7. Alvaro Morata za 85 miliona eura (Chelsea)
8. Diego Costa za 66 miliona eura (Atletico)
9. Aymeric Laporte za 65 miliona eura (City)
10. Pierre-Emerick Aubameyang za 64 miliona eura (Arsenal)
11. James Rodriguez za 60 miliona eura – uvjetno (Bayern)
12. Benjamin Mendy za 57 miliona eura (City)
13. Alexandre Lacazette za 53 miliona eura (Arsenal)
14. Kyle Walker za 51 milion eura (City)
15. Bernardo Silva za 50 miliona eura (City)
16. Gylfi Sigurdsson za 50 miliona eura (Everton)
17. Nemanja Matić za 45 miliona eura (United)
18. Vinicius Junior za 45 miliona eura (Real)
19. Leonardo Bonucci za 42 miliona eura (Milan)
20. Mohamed Salah za 42 miliona eura (Liverpool)

Mnogi klubovi uradili su vrhunski posao, no kralj transfera u sezoni 2017/18 je Liverpool. Oni su prodali Coutinha za 165 miliona eura, za te novce kupili Salaha i Van Dijka i još im ostalo novca. Doduše, Salah je kupljen prije nego što se znalo za prodaju Coutinha, ali ovdje samo uspoređujemo iznose. Na taj način pokrpali su svoj najveći nedostatak, a to je obrana! Sada još planiraju i dovesti nekog vrhunskog golmana i bočne igrače i Klopp će konačno imati momčad za utrku za naslov.

Što se transfera u top 20 tiče – neki su već sada pokazali zašto su toliko plaćeni, a neki su totalno podbacili. Primjerice, Dembele još ništa ozbiljno nije pokazao, kao ni Lacazette. Mnogi su više očekivali i od Lukakua i Morate, a ništa bolji insu ni Bernardo Silva i Gylfi Sigurdsson. S druge strane u dobrom svijetlu pokazali su se Mbappe i Neymar – dvojica najskupljih ikada. Mnogi su sumnjali i u to kako će se James Rodriguez uklopiti u Bayern Munchen, ali on je sjajan. No bez sumnje – najbolji transfer sezone je Mohamed Salah!

Do kraja sezone ostalo je još tri mjeseca, a Mohamed Salah već je izjednačio broj golova Luisa Suareza u njegovoj najboljoj sezoni u Liverpoolu kada je postigao 31 gol. Salah ima tek 25 godina, a došao je za “samo” 42 miliona eura nakon sjajne sezone u Romi gdje je imao 19 golova i 15 asistencija, a ove sezone već ima 31 gol i 11 asistencija.

Kada se zbroji i oduzme koliko su igrači plaćeni, a što su sve napravili u dosadašnjem dijelu sezone zaključak je vrlo jasan – Mo Salah uvjerljivo je najbolji transfer sezone.

Učitaj još novosti