24. 02. 2018 - 11:00
Kakva legenda: Odbio je Real i Chelsea, a sad su samo Ronaldo,...
907
Shares
Kakva legenda: Odbio je Real i Chelsea, a sad su samo Ronaldo, Messi, Ramos i Iniesta ispred njega!

JOAQUIN

Kakva legenda: Odbio je Real i Chelsea, a sad su samo Ronaldo, Messi, Ramos i Iniesta ispred njega!

24. 02. 2018 - 11:00
0
Shares

Legenda Real Betisa Joaquin već je kao mlada zvijezda imao priliku vinuti se u sam vrh svjetskog nogometa, ali krilni igrač nije ni trenutka dvojio kada je odbio Real Madrid - jednu od najvećih momčadi La lige, kako bi i dalje ostao oduševljevati publiku u zelenom dijelu Seville. Sada već 36-godišnji nogometaš baš je protiv kluba koji je odbio u svojim najboljim danima, odigrao svoju 700. profesionalnu utakmicu u karijeri. Tom se zavidnom brojkom legenda andaluzijskog kluba svrstala uz bok velikanima La lige. Samo su Cristiano Ronaldo, Messi, Ramos i Iniesta sakupili više nastupa od Joaquina, a ovaj vremešni veterean ne pokazuje znakove usporavanja.

Joaquin je za Betis debitirao kao 19-godišnjak 2000. godine, a pet godina kasnije igrao je i ključnu ulogu u osvajanju Kupa kralja - jednog od dva trofeja koja je podigao u karijeri. Njegove igre zapele su za oko Joseu Mourinhu, tada treneru londonskog Chelseaja, ali njegovi pokušaji da potpiše talentiranog mladića nisu urodili plodom.

"Puno klubova je bilo zainteresirano za mene, uključujući i londonski Chelsea", objasnio je Španjolac na svom YouTube kanalu. "Nisam htio prolaziti kroz svu tu muku oko transfera i preseljenja, bio sam sretan u Betisu. Transfer je već bio dogovoren, ali ja sam pogledao mog oca i rekao da ne želim ići".

"Kada sam razgovarao s Mourinhom, i on je shvatio istu stvar: moja odluka nije bila zbog novca. Oni su se vratili još jednom idući dan da vide jesam li možda promijenio mišljenje, ali moja odluka je bila donesena. Ja sam samo htio biti sretan u Sevilli, iako znam da sam propustio veliku priliku razviti se kao nogometaš".

Nije jedino Chelsea izgubio bitku za dovođenje bivšeg španskog reprezentativca - kroz isti scenarij prošao je i madridski Real: "Florentino Perez me uhvatio jedan dan u Barceloni na okupljanju reprezentacije, bila je to zamka dogovorena s Raulom", prisjetio se Joaquin. 

"Raul me pozvao i onda je on došao. Okrenuo sam se i rekao Raulu da je njegov predsjednik ovdje, a Perez je na to upitao Raula kako bi mi stajao bijeli dres. Legendarni napadač rekao je da sam već odavno trebao biti u kraljevskom dresu. Ipak, zbog mnogo razloga to se nije dogodilo. Predsjednik Betisa bio je težak pregovarač, bio sam već legenda kluba, a i bio sam sretan u Andaluziji i nisam forsirao odlazak. Bio je to ipak Real Madrid, ali ja sam bio fokusiran na svoju sreću".

Kada se odlazak iz matičnog kluba napokon dogodio, odredište nije bio niti Chelsea niti Real Madrid. Kada su odnosi s kontroverznim predsjednikom zeleno-bijelih Manuleom Ruizom de Loperom, koji je između ostalog preimenovao klupski stadion po sebi te završio u zatvoru zbog poreznih malverzacija, napokon popustile, Joaquin je zamijenio Sevillu Valencijom, jedva izbjegavši posudbu u niželigaša Albacete koju mu je Ruiz namijenio kao kaznu.

Nakon pet sezona na Mestalli, uslijedile su kratke epizode u Malagi i Fiorentini gdje je Joaquin gotovo uvijek igrao u početnom sastavu. Ipak, 2015. godine dogodilo se neminovno - emocionalno nabijen povratak u Betis. Joaquin je nedavno poružio svoj ugovor te će na stadionu Benito Villamarin nastupati još minimalno dvije sezone. Klupska legenda u svakoj prilici naglašava kako je, unatoč manjku osvojenih trofeja, u karijeri imao nešto mnogo važnije - sreću: "Bio sam sretan u Valenciji unatoč nekim turbulentnim vremenima, u Malagi sam bio ekstremno sretan, a igrajući u Fiorentini iskusio sam i čari talijanskog nogometa", izjavio je za El Pais.

"Nisam osvojio ništa, ali sam uživao u mnogo stvari. To mi nitko ne može oduzeti", ponosno zaključuje Joaquin kojem ne manjka, danas među nogometašima toliko rijetke vrline - vjernosti.

Učitaj još novosti