23. 02. 2018 - 10:36
ZAMALO JE UMRLA NA POROĐAJU: Serena je 5 mjeseci šutila, više...
907
Shares
ZAMALO JE UMRLA NA POROĐAJU: Serena je 5 mjeseci šutila, više neće, UPOZORAVA CIJELI SVIJET!

TEŠKA BORBA

ZAMALO JE UMRLA NA POROĐAJU: Serena je 5 mjeseci šutila, više neće, UPOZORAVA CIJELI SVIJET!

23. 02. 2018 - 10:36
0
Shares

Nakon teške borbe nakon porođaja Serena se odlučulila da progovori o važnosti dobre zdravstvene njege.

"Svaka majka u cijelom svijetu, nezavisno od rase ili porijekla, zaslužuje zdravu trudnoću i porođaj", rekla je Serena i dodala da je umalo umrla nakon što je 1. septembra rodila prvo dijete, kćerku Aleksis Olimpiju.

Njeni otkucaji srca spustili su se na opasno nizak nivo tokom kontrakcija, zbog čega je hitno morala na carski rez. Iako je operacija dobro prošla, Serena se narednih šest dana borila sa plućnom embolijom, stanjem u kojem jedan ili više krvnih sudova blokiraju krvni ugrušci. Zbog toga je morala na još nekoliko operacija i preživjela je čitav niz zdravstvenih problema, piše People.

serena2

"Sretna sam što sam preživjela. Prvo, moja rana od carskog reza se otvorila zbog jakog kašlja, koji je izazvala embolija. Ponovo su me operisali, a tada su lekari otkrili veliki hematom, uslijed oticanja krvnog ugruška u mom stomaku. Ponovo sam operisana, sproveden je zahtjev koji spriječava da ugrušak ode u pluća. Kada sam napokon izašla iz bolnice, provela sam prvih šest sedmica u krevetu", ispričala je novopečena majka.

serena1

Na kraju, zahvalna je ljekarima na sevmu.

"Zahvalna sam što sam imala tako dobar medicinski tim. Oni tačno znaju kako treba da se postave u komplikovanim situacijama. Da nije bilo njihove profesionalnosti i dobre nege, danas ne bih bila ovdje", tvrdi Vilijams.

Ona je zabrinuta za sve one majke na svetu koje nemaju priliku da sebi priušte dobru medicinsku njegu.

"Mnoge porodilje imaju komplikacije poput mojih, ali često nemaju lijekove, opremu i ljekare koji bi ih spasili. Ako ne žele da se porode kod kuće, moraju dugo da putuju, što je u odmakloj trudnoći vrlo rizično. Čak i prije nego što donesu novi život na ovaj svijet, sve karte su okrenute protiv njih", tužno je zaključila Serena.

Teniserka je citirala i podatak Unicefovog dečjeg fonda, koji kaže da čak 2,6 miliona novorođenčadi umre prije nego što se rodi, a čak 80 posto tih života može da bude spašeno, samo uz pristupačnu ljekarsku njegu.

 

Učitaj još novosti