22. 02. 2018 - 08:41
Legendarni Italijan: Ovu Jugoslaviju je bilo nemoguće...
907
Shares
Legendarni Italijan: Ovu Jugoslaviju je bilo nemoguće pobijediti, bila je to najbolja evropska ekipa ikad

RIVA O EURU 1991.

Legendarni Italijan: Ovu Jugoslaviju je bilo nemoguće pobijediti, bila je to najbolja evropska ekipa ikad

22. 02. 2018 - 08:41
0
Shares

Antonello Riva, legendarni italijanski košarkaš, smatra da je jugoslavenska selekcija iz 1991. najbolja evropska ekipa u historiji. Ta ekipa Jugoslavije osvojila je Evropsko prvenstvo sa svih pet pobjeda, a samo su Španci u grupnoj fazi izgubili s manje od 10 razlike. U polufinalu je Jugoslavija predvođena najboljim igračem turnira, Tonijem Kukočem, bila bolja od Francuske 97:76, a u finalu od domaćina Italije 88:73.

"Bili su prejaki za sve, bila je to najveća ekipa koju je Jugoslavija imala i vjerovatno najbolja evropska svih vremena. Pokušali smo u tom finalu sve, ali bilo ih je nemoguće pobijediti. Protiv tako jakog protivnika nikada nisam igrao", rekao je Riva, bivši košarkaš Cantua i Milana, u razgovoru za "Nezavisne".

"Svaki igrač u ekipi je imao slične karakteristike kao Saša Đorđević. Vlade Divac je bio snažan centar, ali opet tehnički potkovan igrač i vrhunski dodavač. Imao sam sreću da igram i u timu s njim, te na All-Staru za Evropu kada smo zajedno proveli sedam dana."
 
Šampionsku momčad Jugoslavije tada su činili: Zoran Sretenović, Velimir Perasović, Aleksandar Đorđević, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Predrag Danilović, Branislav Prelević, Vlade Divac, Arijan Komazec, Dino Rađa i Zoran Savić.

Učitaj još novosti