19. 02. 2018 - 22:30
Džaba vam novci, moji sinovci, ja ipak igram malo bolje:...
907
Shares
Džaba vam novci, moji sinovci, ja ipak igram malo bolje: Nedostižni Federer će vladati večno u svetu tenisa!

KRALJ SE VRATIO, ŽIVEO KRALJ

Džaba vam novci, moji sinovci, ja ipak igram malo bolje: Nedostižni Federer će vladati večno u svetu tenisa!

Telegraf.rs
19. 02. 2018 - 22:30
0
Shares

Kralj se vratio! Živeo kralj! Švajcarski teniser Rodžer Federer nastavio je da ispisuje stranice teniske istorije, jer je sa 36 godina, postao najstariji igrač na čelu ATP tura. Legendarni Fedeks strpljivo se, stepenik po stepenik, peo ka vrhu. Njegov pad počeo je 4. novembra 2012. godine, a trebalo mu je tačno 5 godina i 106 dana da se vrati na mesto koje očigledno zaslužuje. Osim toga osvojio je svoju 97. titulu u karijeru pobedom u Roterdamu nad Grigorom Dimitrovim 6:2, 6:2.

Zanimljivo, Švajcarac je ovim podvigom srušio rekord trenera Novaka Đokovića, Andrea Agasija koji je bio na vrhu liste u svojoj 33. godini. Na toj poziciji nasledio je velikog rivala Rafaela Nadala, treći je ostao Marin Čilić, a na četvrto mesto Grigor Dimitrov se ugurao ispred Aleksandera Zvereva.

Da podsetimo, Federer je do sada na prvom mestu proveo rekordne 302 nedelje, a svoju vladavinu nastavlja od ponedeljka.  Sa 36 godina i 173 dana, postao je tek treći igrač u istoriji (Lejver, Rouzvol) koji je osvojio više od 4 Grend Slem titule posle navršenih 30 godina, odnosno drugi (posle Rouzvola) koji je osvojio 3 titule posle 35. rođendana. Međutim, prethodna dvojica nisu igrala u open eri, pa nije bilo toliko konkurencije kao u sadašnje doba u kojem igra Federer.

On je definitivno fenomen svetskog tenisa i niko nikada ga neće stići, bar ne u ovom 21. veku koji traje još 82 godine. Teško je da će se neko pojaviti toliko dominantan na teniskim terenima. Čak i kada je pao sa prvog mesta i kada od 2012. do 2017. nije osvojio nijedan Gren slem, pauzirajući šest meseci zbog povrede leđa, svi su mislili da je gotov i već su ga prežalili.

Izdržao je tada surovi peroid dominacije Novaka Đokovića i Rafaela Nadala koji su mlađi od njega šest, odnosno pet godina, a onda je dočekao svoje trenutke ponovo. Čekao je da Nadal i Novak dođu u njegove godine i počnu da osećeaju posledice dugogodišnjeg igranja kao što je on osećao kada je sa 30. godine fizički postustao i ophrvan povredama morao da stane. Iskoristio je to na najbolji mogući način. Videćemo šta će se dešavati u narednim godinama.

Učitaj još novosti