14. 02. 2018 - 11:17
Došao je kraj bolesnim iznosima: Rigorozne sankcije u Kini,...
907
Shares
Došao je kraj bolesnim iznosima: Rigorozne sankcije u Kini, ništa više neće biti isto

SAVEZ SMISLIO RJEŠENJE

Došao je kraj bolesnim iznosima: Rigorozne sankcije u Kini, ništa više neće biti isto

14. 02. 2018 - 11:17
0
Shares

Čini se kako Kina prestaje biti obećana zemlja za fudbalere. Nakon početnog "booma" i bolesnih iznosa za odštete i plaće stranim igračima, prvo su čelnici Kineskog nogometnog saveza spustili rampu na sumanuto trošenje tako što su u maju svim klubovima koji posluju s gubitkom nametnuli stopostotan porez na transfere iznad 45 miliona jena (otprilike 340 hiljada eura). Naravno, proradila je kreativnost pa su to pravilo klubovi zaobilazili posudbama ili plaćanjem odšteta od strane treće strane.

No, situacije kao s francuskim napadačem Anthonyjem Modesteom koji je došao na dvogodišnju posudbu iz Kölna u Tianjin ili kongoanskim napadačem Cedricom Bakambuom čiju je odštetu od 40 miliona eura platila treća strana, više se neće ponavljati. Naime, kineski nogometni vlastodršci, vidjevši da njihova pravila bivaju izigrana, dodatno su "zaoštrili retoriku".

"U slučaju fudbalera koji dolaze u kineske klubove kao slobodni igrači nakon poništavanja ugovora s prijašnjim klubom, klauzula otkupa plaćena od strane klubova smatrat će se iznosom transfera. Što se tiče klubova koji dovode igrače na posudbu s opcijom kupnje, iznosi posudbe i potencijalan iznos transfera će biti pribrojeni ukupno potrošenoj sumi. Kako bi se utvrdilo moraju li platiti namet, tj. porez", stoji u izjavi Kineskog nogometnog saveza.

"Klubovima uhvaćenima u izbjegavanju poreza, bit će oduzeti bodovi u sezoni 2018., nova se pravila uvode od ovog zimskog prijelaznog roka, ali se primjenjuju i na transfere u ljetnom prijelaznom roku 2017. godine".

Da se ne šale, pokazuju i propisane kazne. Klubovima koji izbjegnu platiti manje od 340.000 eura za stranog igrača i 150.000 za domaćeg, bit će oduzet jedan bod u sezoni 2018., onima koji izbjegnu plaćanje do 675.000 eura za stranog igrača i 300.000 za domaćeg, bit će oduzeta tri boda, prenosi Goal.com. Onima koji izbjegnu plaćanje do 1.35 miliona eura za stranog igrača i 600.000 za domaćeg, bit će kažnjeni oduzimanjem šest bodova, a 10 bodova manje imat će oni koji izbjegnu plaćanje do 2.7 miliona eura za stranog igrača i 1.2 za domaćeg. Najveća kazna je oduzimanje 15 bodova, a nju će zaraditi svi koji izbjegnu plaćanje više od 2.7 miliona eura i 1.2 miliona za domaćeg igrača.

Učitaj još novosti