12. 02. 2018 - 08:31
FANTASTIČNI MIRZA BAŠIĆ: Ogroman skok na rang-listi
907
Shares
FANTASTIČNI MIRZA BAŠIĆ: Ogroman skok na rang-listi

FANTASTIČNI MIRZA BAŠIĆ: Ogroman skok na rang-listi

12. 02. 2018 - 08:31
0
Shares

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je na turniru u Sofiji ostvario pobjedu protiv Mayera, Kohlschreibera, Marterera, Wawrinke i Copila.

Dvadesetšestogodišnji Sarajlija, Mirza Bašć je u finalu ATP 250 turnira u Sofiji savladao rumunskog tenisera rezultatom 2:1 u setovima nakon dva sata i 20 minuta igre.

Nakon tri seta i 140 minuta igre Bašić je nadigrao Rumunja Mariusa Copila rezultatom 2:1 (7:6, 6:7, 6:4)

U trineasetoj igri sličan scenarij kao i protiv Wawrinke. Protivnik dolazi do vodstva od 4:1, a onda se Mirza vraća i pri rezultatu 6:6 pravi ključni „mini brejk“.

Na otvaranju drugog seta Bašić gubi servis, Copil dolazi do vodstva 0:2, koje čuva do završnice seta. I on, baš kao i Mirza, posustaje u ključnom gejmu, pri servisu za set. Kod 4:5 Mirza je napravio brejk, te odveo i drugi set u tiebreak.

U trinaestoj igri bolji je bio Rumunj. Ponovo se Mirza vratio iz zaostatka od tri poena, izjednačio na 3:3, ali još jednom posustao i ispustio iz ruku drugi set.

U trećoj je dionici naš igrač odmah na startu uspio spasiti dvije brejk lopte, a u sedmom gejmu se i Copil suočio s istim problemom i uspješno ga riješio.

Ključni je bio deveti gejm, kad Bašić  treći put u meču uspijeva oduzeti servis Copilu. Nakon toga je sigurno servirao i priveo meč kraju.

Bio je ovo dvojici tenisača četvrti međusobni duel i treća uzastopna pobjeda Bašića.

Našem je igraču ovo bilo prvo ATP finale, ujedno i prvi ATP trofej u karijeri. Ranije je osvajao trofeje u Futures i Challenger kategoriji, nižoj razini turnira u odnosu na ATP.

Pored 180.000 maraka, Bašić će biti bogatiji za 250 ATP poena, što će ga lansirati iznad osamdesetog mjesta na ATP ljestvici.

Učitaj još novosti