11. 02. 2018 - 12:00
Historijski dan za BiH: Mirza Bašić danas u Sofiji igra za...
907
Shares
Historijski dan za BiH: Mirza Bašić danas u Sofiji igra za svoju prvu ATP titulu i ulazak u Top 80

ATP TURNIR IZ SERIJE 250

Historijski dan za BiH: Mirza Bašić danas u Sofiji igra za svoju prvu ATP titulu i ulazak u Top 80

M. Hadžijusufović
11. 02. 2018 - 12:00
0
Shares

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić danas će odigrati svoje prvo ATP finale u karijeri. Ovaj Sarajlija jučer je šokirao teniski svijet izbacivši trostrukog Grand Slam šampiona i trenutno 15. igrača svijeta Stana Wawrinku.

Bašić je dosta lakše od očekivanog slavio s 2:0, bilo je 7:6, 6:4. Već danas ima priliku da ispuni svoje snove i puni potencijal, koji je nagovijestio još daleke 2007. godine.

Na putu mu još stoji samo Rumun Marius Copil, koji također u Sofiji igra turnir života. Međutim, 93. igrač svijeta je favorit ako se bar gleda ATP lista, ali kako je pao Wawrinka može onda sigurno i Copil.

Uspjeh Mirze Bašića je još veći ako se zna da je do finala stigao kao kvalifikant. Tako je na ATP 250 turniru u Sofiji, pored Wawrinke, savladao Alexandera Lazova (495. ATP) iz Bugarske i sunarodnjaka Tomislava Brkića (239. ATP) u kvalifikacijama, te čak tri Nijemca u glavnom žrijebu: Floriana Mayera (72. ATP), Philippa Kohlschreibera (35. ATP) i Maximiliana Merterera (82. ATP).

S druge strane, Copil je u glavnoj fazi turnira pobijedio Robina Haasea (42. ATP) iz Holandije, Blaža Kavčića (111. ATP) iz Slovenije, Gillesa Mullera (28. ATP) iz Luksemburga i Jozefa Kovalika (187. ATP) iz Slovačke.

Istina, samim plasmanom u polufinale Bašić je osigurao renking karijere, a jučerašnjom velikom pobjedom protiv Wawrinke osigurao je mjesto među 100 najboljih tenisera planete.

basic

Eventualna današnja pobjeda donijela bi mu plasman na fenomenalno 76. mjesto na ATP rang-listi, što sigurno nije mogao ni sanjati prije ovog turnira.

26-godišnji Bašić je pokazao da je teniser za velike domete, te se nadamo da će danas osvojiti i svoj prvi ATP turnir u karijeri. U tom slučaju bi postao tek drugi teniser iz BiH koji se okitio ATP naslovom, a Damir Džumhur ima dva prošlogodišnja iz Rusije.

"Sretan sam što sam izborio finale. Hvala svima za podršku. Ovo je velika pobjeda za mene. Danas sam servirao veoma dobro u oba seta. U trećem gemu sam imao malo problema kada je Wawrinka napravio break, ali odigrao sam odličan meč i mogu biti sretan", kazao je jučer Bašić nakon velikog trijumfa, te je dodao:

"Stan je veliki igrač, ali sam pokušavao da ostanem fokusiran na meč. Moram se što prije oporaviti i fokusirati na sutrašnje finale. Copil je dobar igrač, neće biti jednostavno, ali nadam se pobjedi."

Bitno je naglasiti da ovaj Sarajlija protiv Rumuna Copila ima pozitivan omjer. Sastali su se tri puta, a Bašić je slavio u dva navrata.

Sigurno je da će Bosna i Hercegovina danas biti uz svog Mirzu i željno iščekivati 16:00 sati, kada je predviđen početak meča. Direktan prijenos historijskog finala za 26-godišnjeg Bašića možete pratiti Areni sport 2. Sretno majstore!

Učitaj još novosti