10. 02. 2018 - 10:17
Šveđanka osvojila prvu zlatnu medalju na ZOI u Pjongčangu,...
907
Shares
Šveđanka osvojila prvu zlatnu medalju na ZOI u Pjongčangu, Norvežanka ušla u historiju

SKIATLON

Šveđanka osvojila prvu zlatnu medalju na ZOI u Pjongčangu, Norvežanka ušla u historiju

10. 02. 2018 - 10:17
0
Shares

Šveđanka Charlotte Kalla osvojila je prvu zlatnu medalju na 23. zimskim olimpijskim igrama koje se održavaju u Pjongčangu. Kalla je slavila u skijaškom trčanju odnosno skiathlonu u utrci na 15 kilometara podijeljenoj u dvije dionice: 7,5 km klasičnim i 7,5 km slobodnim načinom.

Utrku je završila za 40 minuta i 44.9 sekundi i time porazila Maritu Bjoergen iz Norveške za 7,8 sekundi.

Ipak, mala utjeha za legendarnu 37-godišnju Bjoergen jeste da je ovo njena 11 osvojena medalja na ZOI čime je oborila rekord i ušla u historiju.

Za 30-godišnju Šveđanku ovo je peta olimpijska medalja, a četvrta u pojedinačnim disciplinama te ukupno njezino treće olimpijskom zlato. U Vanvouveru 2010. godine bila je pobjednica na 10 km slobodnim načinom, dok je u Sočiju donijela pobjedu svojoj štafeti.

U Sočiju je u skiathlonu izgubila bitku s Marit Bjoergen kojoj je uzvratila u Pjongčangu. Ipak, i 37-godišnja legendarna Norvežanka je u cilj ušla s visoko uzdignutim rukama, jer je osvajanjem srebrnoj odličja, njezinog 11. u karijeri, čime je postala najuspješnijom takmičarkom u historiji ZOI. Bjoergen sada u svojoj kolekciji ima šest zlatnih, četiri srebrne i jednu brončanu medalju iz pet nastupa na olimpijskim igrama.

U današnjoj utrci do bronzane medalje dotrčala je 27-godišnja Finkinja Krista Parmakoski, kojoj je to prva pojedinačna olimpijska medalja. U kolekciji je do sada imala samo srebro u štafeti iz Sočija 2014. godine.

Učitaj još novosti