08. 02. 2018 - 16:20
Noriaki Kasai sprema se za rekordni osmi nastup na Zimskoj...
907
Shares
Noriaki Kasai sprema se za rekordni osmi nastup na Zimskoj olimpijadi

SJAJNI JAPANAC

Noriaki Kasai sprema se za rekordni osmi nastup na Zimskoj olimpijadi

08. 02. 2018 - 16:20
0
Shares

Legendarni japanski skijaš skakač Noriaki Kasai natjecat će se na predstojećoj Olimpijadi u južnokorejskom Pyeongchangu i postati jedini sportista na svijetu koji je nastupio na osam Zimskih olimpijskih igara.

“Sretan sam što ću ostvariti još jedan rekord. Moj stvarni cilj je da osvojim olimpijsko zlato koje mi nedostaje u karijeri i zato se i natječem u Pyeonchangu“, kazao je 45-godišnji Kasai koji će na ceremoniji otvaranja Olimpijade ovog mjeseca imati čast i da nosi zastavu Japana.

Kasai je do sada nastupio na sedam Zimskih olimpijada, počevši od francuskog Albertvilla 1992. godine. Sedam nastupa na Zimskim olimpijadama ima i legendarni ruski sanjkač Albert Demchenko, ali Kasai će uskoro postati samostalni vlasnik rekorda s osam nastupa.

Kasai u vitrini ima dvije bronzane i jednu srebrnu medalju sa Zimskih olimpijada, a vlasnik je brojnih rekorda, uključujući svjetski rekorda za skakače starije od 35 godina (224 na Planici 2010.) i svjetski rekord za skakače starije od 40 godina (241,5 m u Vikersundu 2017.). Rekorder je i po 25 sezona u Svjetskom kupu.

Najstariji je skijaš skakač koji je osvojio neku medalju na Olimpijadi, ali daleko je od titule najstarijeg sportiste koji je nastupio na zimskim smotrama olimpijaca jer ta laskava titula pripada švedskom karling reprezentativcu Carlu Augustu koji je na Olimpijadi daleke 1924. godine nastupio kao 58-godišnjak i osvojio srebro.

Učitaj još novosti