04. 02. 2018 - 10:03
Još jedan olimpijski „As exkluziv sa Muhamedom Bikićem“ – gost...
907
Shares
Još jedan olimpijski „As exkluziv sa Muhamedom Bikićem“ – gost Branko Tomić

ČUVENI NOVINAR I PUBLICISTA

Još jedan olimpijski „As exkluziv sa Muhamedom Bikićem“ – gost Branko Tomić

04. 02. 2018 - 10:03
0
Shares

Gost još jednog olimpijskog izdanja emisije „As exkluziv sa Muhamedom Bikićem“ na TV Alfa bio je Branko Tomić, bosanskohercegovački novinar i publicista, autor i knjige „Olimpijski spomenar“ koja je nedavno objavljena u okviru obilježavanja i proslave 25 godina Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

„Razmišljajući o bh. olimpijskom naslijeđu i aktuelnom trenutku bh. olimpizma, nastala je ideja o “Spomenaru”, knjizi gdje će na jednom mjestu biti svi naši olimpijci sa vjerodostojnim podacima. Naima, kada sam zbrajao imena olimpijaca, primijetio sam da se u mnogim tekstovima pojavljuju netačna prezimena, nepotpuni spiskovi, te pogrešni podaci o mjestu rođenja sportista... Uspio sam u tome, a na vama je nastavite i dalje pisati, tako gdje sam ja stao“.

Branko Tomić rođen je 1. januara 1948. u Drvaru. Sedam puta je nagrađivan godišnjim novinarskim nagradama “Oslobođenja” i Udruženja novinara BiH. Prvi je dobitnik nagrade “Sreto Šćepanović” za dostignuća u sportskom novinarstvu (1981). Autor je nekoliko knjiga, posebno onih vezanih za olimpijske igre, a posebno za 14. ZOI u Sarajevu.

„To je najljepši period u mom životu, tj. period uoči same olimpijade i olimpijada tog februara 1984. godine. Nikada neću zaboraviti te dane, koji su nam svima obilježili karijere, a ja sam tada bio urednik sportske redakcije u Oslobođenju. Istina, više sam bio u redakciji, nego na olimpijskim borilištima, bio sam na otvaranju, jednoj hokejaškoj i onoj istorijskoj utrci u kojoj je naš Jure Franko osvojio srebrenu medalju. Inače, olimpijada je bila razlog mog povratka iz Novog Sada u Sarajevo“.

Branko Tomić, profesionalnu novinarsku karijeru završio je u Švedskoj u “Bosanskoj pošti”, nezavisnim novinama za Bosance i Hercegovce u Skandinaviji. U ovoj zemlji objavljivao je priloge o BiH u najuglednijim časopisima. U Švedskoj i danas živi, ali često i dolazi u domovinu, Sarajevo.

 

Učitaj još novosti