03. 02. 2018 - 15:35
Ovo je službeno najbolja momčad Dortmunda svih vremena! (GRAFIKA)
907
Shares
Ovo je službeno najbolja momčad Dortmunda svih vremena! (GRAFIKA)

SLUŽBENA STRANICA BUNDESLIGE OBJAVILA

Ovo je službeno najbolja momčad Dortmunda svih vremena! (GRAFIKA)

03. 02. 2018 - 15:35
0
Shares

Službena stranica Bundeslige objavila je najboljih 11 u historiji njemačkog i evropskog giganta – Borussije Dortmund.

Dortmund je jedan od najfanatičnijih nogometnih gradova u svijetu – njegova Borussija može se dičiti sa činjenicom da je najposjećeniji klub na svijetu, a Signal Iduna Park, kojeg Ultrasi i dalje zovu Westfalenstadionom, jedna je od najimpresivnijih evropskih nogometnih katedrala.

Klub u svojim vitrinama ima pet naslova prvaka Njemačke, četiri kupa i jednu titulu prvaka Evrope, a prije nekoliko godina nas je Kloppova mlada momčad u žuto-crnom oduševljavala rušeći moćne Bayerne i Reale.

Donosimo vam najbolju ekipu Dortmunda svih vremena, po izboru Bundeslige.

2

Roman Weidenfeller

roman-weidenfeller-_14269Pouzdani golman iz Kloppove ere, Weidenfeller je imao nesreću što je vrhunac karijere doživio dok je Neuer branio za Njemačku, ali je Borussiju vodio do dvije titule i finala Lige prvaka.

Lukasz Piszczek

Još jedan veteran – poljski bek je između 2011. i 2014. bio jedan od ponajboljih bekova Evrope, a sada je jedan od vođa svlačionice pod trenerom Stogerom.

Jurgen Kohler

Borussijini Ultrasi su mu tepali da je „Fussballgott“, Kohler je s Borussijom osvojio Ligu prvaka 1997. Nijemac je za Dortmund upisao 191 nastup i osvojio i dvije Bundeslige.

Mats Hummels

hummelsIako je njegov transfer u Bayern izazvao pomutnju među navijačima, malo ko bi doveo u pitanje njegov status kao legende Borussije. Predvodio je Kloppovu Borussiju do dvije titule i kupa, ali titule ne govore sve. Riječ je o prototipu modernog stopera svjetske klase – sjajan s loptom u nogama, čvrst u duelima, sa sjajnim čitanjem igre.

Dede

Napadački bek, prethodnik Jordija Albe ili Nacha Monreala, Brazilac je nastupio 322 puta za žute u Bundesligi.

Andreas Moller

Miljenik navijača, jedan od najboljih njemačkih veznjaka svih vremena – mekanog dodira, sjajnog pasa i pregleda igre, neumoljivog driblinga. Moller je u 301 utakmici za Dortmund postigao 88 pogodaka i 81 asistenciju.

Matthias Sammer (C)

504136487-matthias-sammer-1yKIOSCF5KefJedini osvajač Zlatne lopte na popisu, Sammer je bio kucajuće srce Borussije od 1993. do 1999. Kao kapetan je podigao Borussijin jedini pokal prvaka Europe i zauvijek ostao u srcima navijača s Westfalenstadiona.

Michael Zorc

Trenutni sportski direktor i arhitekt nedavnog uspona kluba pod Kloppom, Zorc je bio i uspješan igrač. I dalje je igrač sa najviše nastupa za žuto-crne (462 nastupa u ligi) ali i drugi najbolji strijelac Dortmunda svih vremena s 131 pogotkom – kao veznjak!

Manfred Burgsmuller

Strijelac nevjerovatnih 135 pogodaka u 224 utakmice, Burgsmuller bio je neizostavni dio Dortmunda između 1976. i 1983. Nije osvojio niti jedan trofej ali će ostati zapamćen kao jedna od najranijih ikona Borussije.

Stephane Chapuisat

Nevjerovatna ljevica, osjećaj za prostor, ali i odanost i šarm učinili su od Švicarca još jednog favorita među navijačima. Chapuisat je postigao 101 pogodak u Bundesligi, a s Dortmundom je osvojio i Ligu prvaka 1997.

Robert Lewandowski

Iako je njegov transfer u Bayern, kao i Hummelsov kasnije, izazvao konsternaciju među navijačima, Poljak svakako zaslužuje svoje mjesto u povijesti žuto-crnih. S Kloppom je osvojio dvije Bundeslige, ali vjerovatno će najviše ostati upamćen s nevjerojatna četiri pogotka na Westfalenu protiv Reala, kada je praktički osigurao finale Lige prvaka za Borussiju.

Učitaj još novosti