01. 02. 2018 - 22:31
Nosi bokserice s likom Spužva Boba: Niko nije htio kržljavca,...
907
Shares
Nosi bokserice s likom Spužva Boba: Niko nije htio kržljavca, danas je među najboljima na svijetu...

ANTOINE GRIEZMANN

Nosi bokserice s likom Spužva Boba: Niko nije htio kržljavca, danas je među najboljima na svijetu...

01. 02. 2018 - 22:31
0
Shares

Zabio je duplo više od Ronalda i Balea, samo je Michel Platini u šampionskoj 1984. godini zabio više od njega na jednom Euru, juri prema Zlatnoj kopački, ali malo ko zna da je Antoine Griezmann bio na rubu da prestane igrati nogomet.

- Daleko sam ja još od Platinija... Sretan sam zbog golova, ali dug je put još do usporedbi s takvom nogometnom veličinom - rekao je Griezmann nakon 2-0 pobjede protiv "elfa" u polufinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Rodio se 21. marta 1991. godine u francuskoj pokrajini Burgundiji, na isti dan kao i Ronaldinho. No već s 14 godina morao je preseliti u Španiju.

griezmann-simeone

Nogomet je bio njegov san, ali redom su ga odbijali francuski klubovi jer je bio mršav i neperspektivan. 

Antoine je bio veliki navijač Lyona, a kad nije mogao dogovoriti ni probu, u dogovoru s obitelji, spakirao je stvari i otišao put Španije.

Primijetili su ga ljudi iz Real Sociedada, doveli su ga i osugurali mu francusku školu blizu granice kako bi lakše podnio promjenu.

Prošao je sve selekcije u Sociedadu, a prvi profesionalni ugovor potpisao je čim je navršio 18 godina. Tad su stigli pozivi iz mlade francuske reprezentacije. 

Diego Simeone 2014. godine pozvao ga je u Atletico Madrid.

- Zašto ne bih ostao u Španiji? Ovo je moja liga, moj dom. Tu sam sretan, Atletico je bio spreman platiti 30 miliona eura za mene i znam da je to dobra odluka - pričao je Griezmann nakon potpisa za madridski klub.

Njegova otkupna klauzula iznosit će na ljeto 100 miliona eura. Englezi su otkrili da ga je prije tog transfera u Atletico za 14 miliona eura mogao dobiti Fulham, ali oni su se odlučili za Grka Konstantinosa Mitrogloua. 

Kad je bio u mladoj reprezentaciji Griezmann se iskrao iz hotela kako bi s nekoliko suigrača otišao u noćni klub u Parizu. Otkrili su ih i Griezmann je dobio 14 mjeseci suspenzije.

No spasio ga je poziv A selekcije jer su se poklopile ozljede nekoliko prvotimaca i Griezmannu je ukinuta suspenzija. Naučio je lekciju i nije više ludovao.

Na nekoliko utakmica oni koji posebno prate detalje primijetili su da Griezmann nosi bokserice s likom Spužva Boba. Priča se da te bokserice nosi samo na dan utakmice jer smatra kako mu to donosi sreću...

Antoine je i jako religiozan. Na nadlaktici ima istetoviranog Isusa, a na desnoj ruci oblake i zvijezde. Ima istetovirane i inicijale svojih roditelja.

Ne trebate biti lingvist da biste primijetili kako Griezmann nije uobičajeno francusko prezime.

griezmann

Rodio se u francuskoj pokrajini Burgundiji, a otac mu je tamo doselio iz Elzasa, francuske pokrajine uz granicu s Njemačkom gdje živi mješano stanovništvo.

Od tamo je i Arsene Wenger koji također ima njemačko prezime.

No po majci Antoine je napola Portugalac. Njegov djed bio je portugalski nogometaš koji je doselio u francusku kao građevinski radnik. Od ljeta bi Antoinea trebali gledati na "Nou Campu". Tako bar tvrde španski novinari...

Učitaj još novosti