01. 02. 2018 - 23:05
"Volim Sarajevo, želim da i drugi slijede moj primjer i...
907
Shares

SCHUMACHER VELIKI PRIJATELJ BIH

"Volim Sarajevo, želim da i drugi slijede moj primjer i pomognu Bosni i Hercegovini"

01. 02. 2018 - 23:05
0
Shares

Prije nešto više od četiri godine Michael Schumacher doživio je tešku nesreću na skijanju i od tada se o njegovom zdravstvenom stanju vrlo malo zna. Hoće li njegova porodica ikad javnosti otkriti istinu? Hoćemo li velikana ikad više vidjeti uživo?

Slavni sedmerostruki prvak svijeta možda je odradio više od tristo utrka u elitnom automobilističkom natjecanju jureći 300km/h i pritom ostao živ i zdrav, no zato je doživio tog 29. decembra 2013. godine kobnu nesreću pri puno manjoj brzini, skijajući u francuskom Meribelu.

S teškim povredama glave Schumacher se u bolnici u Grenobleu mjesecima borio za život i preživio, ali rehabilitacija koja je uslijedila na njegovom imanju u Švicarskoj još uvijek traje i okružena je velom tajni.

Schumijeva supruga Corina zabranila je otkrivanje bilo kakvih informacija o njegovom zdravstvenom stanju, tvrdeći da je to privatna stvar obitelji, nešto što svjetska javnost ne mora nužno znati.

schumi1-sa

Michael koji je pobijedio u 91 utrci Formule 1, a 155 puta se našao na pobjedničkom postolju ove je godine uvršten u Kuću slavnih FIA-e, ali očekivano nije bio u stanju pojaviti se na prigodnoj svečanosti u Parizu.

Iz riječi njegove glasnogovornice Sabine Kehm koja ga je tada predstavljala moglo se jasno iščitati da njegovo zdravstveno stanje nikako nije dobro. Kruže informacije da se Schumi tek oporavio do razine da ima ograničeno stanje svijesti, ali je nepokretan i nema sposobnost govora.

Mnogo je onih koji od Corine Schumacher traže da fanovima velikog Michaela otkrije istinu, ali to se vjerojatno neće dogoditi i nastavit će se tek nagađanja.

Ovaj Nijemac uvijek je bio veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, a u nekoliko navrata je posjećivao Sarajevo.

"Ja jednostavno volim Sarajevo. Dolazim ovdje zbog djece kojoj je potrebna pomoć i pažnja. Želim da i drugi slijede moj primjer i posjete Sarajevo", rekao je Schumacher prilikom posjete Bosni i Hercegovini u sklopu programa UNESCO-a.

Schumacher je nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu djeci koja su u ratu ostala bez nogu i ruku, plaćao liječenje i proteze, s čim je za sva vremena "kupio" simpatije Bosanaca i Hercegovaca.

No, kako god završila ova tužna priča, Schumacherova vještina upravljanja bolidima Formule 1 ostat će besmrtna i zauvijek će ostati zapisan kao jedan od najvećih svjetskih sportskih velikana.

Učitaj još novosti