30. 01. 2018 - 22:17
Legenda priznala: "Morao sam se smijati Fergusonovim šalama,...
907
Shares
Legenda priznala:

NEMANJA VIDIĆ

Legenda priznala: "Morao sam se smijati Fergusonovim šalama, iako ih ništa nisam razumio"

30. 01. 2018 - 22:17
0
Shares

Nemanju Vidića kroz karijeru pratila je gvozdena reputacija, a izgradio je u 300 beskompromisnih nastupa za Manchester United. Zajedno sa Rijom Ferdinandom činio je najbolji štoperski tandem jedne ere.

Navijači i dalje pamte krvavu glavu Nemanje Vidića poslije brojnih duela sa protivničkim napadačima zbog čega se "Teatrom snova" orila pjesma u njegovu čast.

Vidć je danas fudbalski penzioner koji uživa u životu van modernog i elitnog fudbala.

"Penzionisao sam se prije dvije godine i isto toliko skoro da nisam pipnuo loptu", rekao je Vidić za portal "Sport 360" i prisjetio se posljednjeg puta kada je imao loptu u nogama:

"Igrao sam jednu revijalnu utakmicu za Michaela Carricka u junu 2017. godine, i to je to."

Alex Ferguson, vjerovatno najuspješniji menadžer u historiji je za 26 godina na klupi "crvenih đavola" osvojio toliko trofeja da ih je jako teško nabrojati od prvog do posljednjeg. Jedna od njegovih specijalnosti bio je i istančan "njuh" za igrače, pa je tako doveo Vidića iz moskovskog Spartaka za "svega" sedam miliona funti.

Ali šta je tako posebno kod legendarnog Škota?

"Postoji mnogo stvari, ne samo jedna. Morao je da posjeduje znanje, liderske vještine, kako da postupaš sa ljudima, da stvori okruženje u kom igrači rade kako bi pružili najbolje za klub. Svaki igrač koji je igrao kod njega davao je 120 posto. Nema mnogo takvih menadžera.

"Njegovi kvaliteti su iskrenost i direktnost, pružao bi vam podršku i odgovornost. Tražio je stvari koje možeš da učiniš, ne one koje ne možeš. To je najveća kritika nekih menadžera. Oni vas pokušavaju naučiti nešto što ne možete naučiti.

"Ima puno lijepih uspomena. Volio je da se šali, ali kada se šali, sa svojim škotskim naglaskom, nisam razumio. Mislio sam da se moram smijati, iako nisam razumio", prisjetio se Vidić, koji sada u penziji provodi vrijeme družeći se sa ljudima, putujući, radeći na pro-licenci i obavljajujući ambasadorski rad za Man. United. Pored toga, uči igrati golf i skijati...

Učitaj još novosti