27. 01. 2018 - 19:59
NOGOMETNA IGRA PRIJESTOLJA Ko zapravo drma nogometnim tržištem
907
Shares
NOGOMETNA IGRA PRIJESTOLJA Ko zapravo drma nogometnim tržištem

PET NAJMOĆNIJIH MENADŽERA

NOGOMETNA IGRA PRIJESTOLJA Ko zapravo drma nogometnim tržištem

Index.hr
27. 01. 2018 - 19:59
0
Shares

Što bivši DJ, konobar, bankar, student marketinga i sin prodavača automobila iz sjevernog Londona imaju zajedničko? Osim što zvuče kao likovi iz loše komedije, Jorge Mendes, Mino Raiola, Jonathan Barnett, Fernando Felicevich i Kia Joorabchian su iz svojih sumnjivih prošlosti izrasli u pet najmoćnijih menadžera modernog nogometa.

Procjenjuje se da su zajedno od provizija zaradili oko 250 milijuna eura, a njihovi igrači zajedno vrijeme oko 2,2 milijarde eura, a vrijednost im raste iz dana u dan. Prema posljednjih Uefinim izvještajima o 2000 transfera između 2014. i 2017. godine, prosječna menadžerska provizija iznosila je 12,6 posto, uz stalni rast, pa su gospoda “10 posto” postala gospoda “Plati-Koliko-Tražim”.

U dokumentima Football Leaksa, koji su objavljeni prošle godine, stoji da je Mino Raiola, tip koji je u obiteljskoj pizzeriji u nizozemskom Haarlemu postavljao stolove, od transfera Paula Pogbe u Manchester United zaradio 50 milijuna eura, odnosno 50 posto vrijednosti transfera.

United je Felicevichu, bivšem ragbijašu i diplomiranom stručnjaku za marketing, platio 20 milijuna eura za transfer Alexisa Sancheza iz Uniteda, a u Arsenal je otišao Raiolin Mkhitaryan.

“Cifre koje menadžeru zarađuju se drastično povećavaju, ali to je odraz financijskog stanja u nogometu danas. Po mom mišljenju, ti supermenadžeri su najodgovorniji za ovakvo divljanje cijena na nogometnoj tržnici. Oni više nisu posrednici ili neka vrsta brokera. Oni su jako zainteresirana strana u tim poslovima i bez njih je danas nemoguće sklopiti transfer. No, klubovi se ne bune. Menadžeri im omogućuju da dobiju igrače koje žele, a to im nije problem platiti nešto više”, kaže Pippo Russo, stručnjak i sociolog sa sveučilišta u Firenci.

Klubovi iz Premiershipa su između veljače 2016. i siječnja 2017. godine menadžerima platili oko 250 milijuna eura provizija, što je porast od 38 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Očekuje se da će izvještaji za zadnju godinu biti još poražavajući te da će se pokazati da su menadžeri još više zaradili u 2017. godini.

No, iako neki igrači poput Dybale i Mbappea prate primjer Neymara i Messija, koji su članove obitelji zaposlili kao svoje agente, menadžeri poput Raiole i Mendesa i dalje su dominantni na tržištu. 

Prema Transfermarktu, agencija Gestifute, čiji je vlasnik Jorge Mendes, a u portfelju ima Cristiana Ronalda i Josea Mourinha, najvrednija je na svijetu. Njezini agenti kontroliraju igrače vrijedne 750 milijuna eura. Sljedeća na ljestvici je Stellar Footbal Ltd., čiji je vlasnik Jonathan Barnett. Oni imaju 200 klijenata, među kojima je i Gareth Bale, a treći je Mino Raiola, a četvrti Unique Sports Managemenet koji brine o Harryju Kaneu.

Ni traga nema Joorabchianovu Sports Invest UK Ltd.-u, koji je u suradnji s agencijom Gluliana Bertoluccija dogovorio 160 milijuna vrijedan transfer Coutinha iz Liverpoola u Barcelonu. No, Joorabchian je kontroverzna figura još od 2006. godine i transfera Carlosa Teveza i Javiera Mascherana u West Ham zbog čega je klub bio kažnjen s 5,5 milijuna funti jer je poslovao s igračima koji imaju treću zainteresiranu stranu. Pini Zahavi, bivši izraelski novinar, koji se još 1978. počeo baviti s transferima, također je sudjelovao u tom poslu i vjeruje se da je on siva eminencija Joorabchianove agencije. Zahavi iz sjene radi za još nekoliko agencija diljem svijeta i neprimjetno zarađuje milijune.

“On vam je uvijek tu negdje. Ima nevjerojatno razgranatu mrežu menadžera i agenata po svijetu i brine da sa svima ostane u odličnim odnosima. On je, zapravo, vječni menadžer koji sudjeluje barem u jednom transferu o kojem dnevno čitate. Imao je prste i u Neymarovu prelasku u PSG, dobar je prijatelj s Mendesom, a s Raiolom nikad nije dolazio u sukobe. Ako mene pitate, on je nogometni menadžer s kvalitetama političara”, kaže Russo.

U takvom poslu, kao što je trgovanje nogometašima, diplomacija je nekad ključna. Mendes je imao trenutaka kad to nije najbolje radio pa je tako 2016. godine preko Football Leaksa oputžen da su njegovi klijenti Mourinho i Ronaldo koristili porezne oaze kako bi prebacivali desetke milijuna eura, što je narušilo Mendesov imidž.

“Mislim da ga je to jako zaboljelo. Do prije par mjeseci bih vam rekao da je Mendes najmoćniji čovjek u nogometu, no Zahavi nema konkurencije. Dominira godinama i dominirat će još neko vrijeme”, dodao je Russo.

No, budući da Zahavi ima već 74 godine, Mendesovi igrači imaju već dosta godina, a sam Mendes je u svađi s PSG-om i Realom, postavlja se pitanje tko će preuzeti primat na tržištu. Oni koji odlično posluju s najbogatijima poput Uniteda (Raiola) i Chelseaja (Joorabchian) imaju najveće izglede u nogometnoj Igri prijestolja.

“Nekad je više ljudi uključeno u jedan transfer i zato su igrači postali tako skupi. No, morate znati da su igrači ipak i dalje najbitniji u cijeloj priči. Ako on vidi da će preko drugog menadžera lakše do boljeg ugovora, preko noći će ga zamijeniti. To je jako pošteno tržište u kojem inteligentniji pobjeđuju slabije. To je čisti biznis”, zaključio je Matias Lipman, posrednik u transferima igrača u Južnoj Americi.

 

Učitaj još novosti