27. 01. 2018 - 12:08
Španci i Šveđani očitali lekciju Hrvatskoj: Evo kako smo...
907
Shares
Španci i Šveđani očitali lekciju Hrvatskoj: Evo kako smo dobili najneočekivanije finale ikada

EVROPSKO PRVENSTVO

Španci i Šveđani očitali lekciju Hrvatskoj: Evo kako smo dobili najneočekivanije finale ikada

Marko Čeko (Gol.hr)
27. 01. 2018 - 12:08
0
Shares

Nakon što je hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila Češku i osvojila peto mjesto na Europskom prvenstvu, u program je došlo i ono pravo - polufinalne bitke, dva okršaja u koje su kao (blagi) favoriti ušli Francuska i Danska, a kao pobjednici izašli Španjolska i Švedska.

Počet ćemo s ovim drugim polufinalom, velikom sportskom dramom poslije koje se u mix-zoni orila pjesma švedskih igrača.

Skandinavski derbi bio je rezultatski, a i samim tijekom zbivanja puno uzbudljiviji od prvog polufinalnog susreta. Premda je i tu Švedska, kao u prvom polufinalu Španjolska, vodila većim dijelom utakmice, ali doduše nikad s takvom razlikom kao Španjolci.

Mislili smo da je nemoguće da se Danci vrate nakon što su u posljednje dvije minute ušli s minusom od tri gola, ali u uspjeli su, nakon fantastične Hansenove asistencije preko pola terena za Svana.

Ono što je uslijedilo može poslužiti hrvatskoj reprezentaciji kao lekcija o stanju duha i mentaliteta. Naime, Šveđani su nakon takvog šokantnog raspleta nastavili u produžetku igrati kao da se ništa nije dogodilo, nisu dozvolili da ih Svanov pogodak omete i psihički uništi.

Čim je počeo produžetak i kad smo vidjeli koliko su odlučni švedski reprezentativci, sjetili smo se lanjske polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva Hrvatska - Norveška, kada su Kauboji potpuno potonuli i raspali se u produžecima nakon što Zlatko Horvat nije iskoristio sedmerac za pobjedu nakon isteka vremena.

Drugi tzv. putokaz za Hrvatsku jest igra španjolske reprezentacije protiv Francuza. Na trenutke je to izgledalo bezidejno i promašeno, ali sve je to bio dio taktičkog plana, da se izbjegne jurnjava u kakvu su ušli reprezentativci Hrvatske protiv Karabatića i društva, u kojoj nisu imali šanse.

Konačnih -4 za Francusku izgleda puno ljepše nego što je stvarno bilo jer je Španjolska sredinom drugog poluvremena imala i ogromnih +9. Dva dana nakon što su pobijedili hrvatsku ašu reprezentaciju i pritom odmorili neke od ključnih igrača, Francuzi nisu imali rješenja za Španjolce te neće svjetskom pridodati i europsko zlato već će u reprizi olimpijskog finala iz Rio de Janeira pokušati osvojiti broncu.

Njime bi se, prvi put u povijesti, mogla okititi Španjolska koja na europskim prvenstvima ima šest medalja, ali je izgubila sva četiri finala u kojima je dosad igrala.

Na tom putu stajat će joj Švedska, najtrofejnija reprezentacija u povijesti europskih prvenstava. Šveđani su četverostruki prvaci Europe, a zanimljivo je kako su im ta četiri zlata jedine medalje na EP-ima. Nemaju ni srebro ni broncu. Kao po nekom pravilu, Švedska kad izbori finale onda i osvaja taj Euro.

U svakom slučaju, jedna će tradicija ove nedjelje u Areni Zagreb (početak u 20:30) pasti...

(Marko Čeko, Gol.hr)

Učitaj još novosti