23. 01. 2018 - 16:03
Pirlo, Cruyff, Figo i ostali – ovo su igrači za koje su bivši...
907
Shares
Pirlo, Cruyff, Figo i ostali – ovo su igrači za koje su bivši klubovi zažalili što su ih prodali rivalima

VELIKANI FUDBALA

Pirlo, Cruyff, Figo i ostali – ovo su igrači za koje su bivši klubovi zažalili što su ih prodali rivalima

Sport.ba/Germanijak.hr
23. 01. 2018 - 16:03
0
Shares

Nogometnim svijetom jučer je odjeknula vijest kako je Alexis Sanchez prešao iz Arsenala u Manchester United. Ovo, dakako, nije prvi puta u povijesti da je najveća zvijezda jednog kluba prešla u najvećeg rivala, a mi donosimo popis od devet igrača zbog kojih su klubovi prilično požalili prodavši ih ljutom rivalu.

Andrea Pirlo (Milan -> Juventus, 2011.)

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena, umirovljeni Andrea Pirlo, 2011. imao je 32 godine. Posljednjih 10 proveo je u Milanu s kojim je osvojio dvije Lige prvaka, dva Scudetta, dva Svjetska klupska prvenstva, dva europska superkupa, jedan talijanski te Kup Italije.

andrea-pirlo

Uprava Rossonera smatrala ga je prestarim te ga je besplatno pustila u Juventus s kojim je u sljedeće četiri sezone osvojio četiri naslova i talijanski Kup. Milan od 2011. ne zna za naslov prvaka.

Andy Cole (Newcastle -> Manchester United, 1995.)

Iako je zabio 55 golova u 70 nastupa za Svrake, Kevin Keegan je u siječnju 1995. odlučio kako mu ovaj stasiti napadač više ne treba. Trener i napadač jednostavno nisu imali kvalitetan odnos. Tada je sletjela ponuda iz Manchester Uniteda, teška svega 6 miliona funti i Cole je pušten na Old Trafford.

Cole je s Unitedom osvojio pet naslova prvaka Engleske i Ligu prvaka, a Newcastle je u sezoni 1996/97 izgubio naslov upravo od Crvenih vragova.

Johan Cruyff (Ajax –> Feyenoord, 1983.)

Nakon dvije uspješne povratničke sezone u Ajaxu, Crujff je s 36 pomislio kako je nedodirljiv u Amsterdamu. No, Ajax mu je odbio produžiti ugovor, a čovjek koji je stvorio moderni Ajax osjetio se prevarenim te je odlučio potpisati za Ajaxove najveće rivale iz Rotterdama.

Iako je u prvoj utakmici te sezone Ajax razbio Feyenoord 8:2, Feyenoord je u drugoj utakmici uzvratio s 4:1, a na kraju je osvojio dvostruku krunu, dok je Crujff proglašen igračem godine u Holandiji.

Robin van Persie (Arsenal -> Manchester United, 2012.)

Šampionska momčad Arsenala prodala je Patricka Vieiru, Thierryja Henryja i Cesca Fabregasa, a uprava kluba to je odlučila učiniti i s Van Persiejem. Pomislili su kako je 29 miliona funti za 29-godišnjaka koji je imao problema s povredama dobitak na lutriji, a Wenger ga je zamijenio mlađima Olivierom Giroudom i Lukasom Podolskim.

vanpersie

Dakako, Van Persie je Arsenalu nanio jako puno patnje. Topnici su morali gledati kako sljedeće sezone zabija 26 pogodaka u ligi i donosi 20. naslov Crvenim vragovima.

Carlos Tevez (Manchester United -> Manchester City, 2009.)

Iako je bio na posudbi u Manchester Unitedu iz West Hama, i s Unitedom je osvojio naslov prvaka Europe 2008., Alex Ferguson nije htio otkupiti njegov ugovor. Tevez je prešao u City (iako ne iz Uniteda u kojem je bio posuđen), a Ferguson je brzo požalio jer je ustvrdio da ne vrijedi 28 milijuna funti koliko je trebao platiti za Teveza. Argentinac je u sljedeće dvije sezone zabio 52 gola i pomogao Građanima da dođu do prvog naslova nakon 44 godine.

N'Golo Kante (Leicester -> Chelsea, 2006.)

Iako ne možemo pričati o ljutom rivalstvu između Leicestera i Chelseaja, odlazak Kantea u London uvelike je naštetio tadašnjem aktualnom prvaku koji se još neko vrijeme nije snašao bez odličnog francuskog veznjaka.

ngolo-kante-ima-zanimljiv-hobi-225155-229582-big

Dakako, sljedeće sezone Chelsea je oduzeo naslov Leicesteru, a Kante je bio jedan od ključnih igrača Conteove momčadi.

Luis Figo (Barcelona -> Real Madird, 2000.)

Jedan od najkontroverznijih transfera u povijesti nogometa. Figo se u Barceloni nije osjećao dovoljno vrednovan te je prešao u Real za tada rekordnu odštetu od 40 milijuna eura. Svi su pričali o kontroverzi tog transfera, navijači Barcelone nazvali su ga izdajnikom, a na njega su bacili i svinjsku glavu na El Clasicu.

Dolazak Figa u Real bio je početak ere Galacticosa, Figo je kao igrač Reala osvojio Balon d'Or 2000., ali najviše zbog igara koje je pružao u Barceloni. Te sezone osvojio je naslov prvaka, a dvije godine kasnije i Ligu prvaka.

Ashley Cole (Arsenal -> Chelsea, 2006)

Zadnjeg dana ljetnog prijelaznog roka Chelsea i Arsenal dogovorili su se za trampu. Ashley Cole je preselio na Stamford Bridge, a William Gallas i 5 miliona eura na Emirates. Radi se o jednom od najkontroverznijih transfera u povijesti Premiershipa, ponajviše zbog Coleove autobiografije koja je izašla nekoliko mjeseci kasnije, a u kojoj je lijevi bek naglasio kako je skoro odustao od transfera kada je čuo ponudu Arsenala za novi ugovor.

Cole je kasnije s Chelseajem osvojio naslov prvaka, Ligu prvaka, Europski ligu i pet engleskih kupova.

Roberto Baggio (Juventus -> Milan, 1995.)

Legendarni „repić“ nije dugo slavio Scudetto kojeg je osvojio sa Starom damom 1995. i na ljeto je prešao u Milan za 7 miliona eura. Iako Baggiovo razdoblje u Milanu nije bilo toliko uspješno kao ono u Juventusu, Milan je s njim u sastavu osvojio naslov sljedeće sezone.

baggio

No, Juve nije previše žalio za njegovim odlaskom. U Torinu se razvijao novi superstar, Alessandro Del Piero koji je vodio Juve do naslova prvaka Europe 1996. i prvaka Italije 1997., 1998., 2002., 2003. i 2012.

Učitaj još novosti