23. 01. 2018 - 12:04
Zamišljena fudbalska istorija: Za koju selekciju bi igrali...
907
Shares
Zamišljena fudbalska istorija: Za koju selekciju bi igrali Ibrahimović, Pogba, Bale, Modrić, Matić... 1030. godine?

ZANIMLJIVA ANALIZA

Zamišljena fudbalska istorija: Za koju selekciju bi igrali Ibrahimović, Pogba, Bale, Modrić, Matić... 1030. godine?

Sport.ba/Telegraf.rs
23. 01. 2018 - 12:04
0
Shares

Period 11. stoljeća nove ere obilježili su krstaški ratovi po cijeloj Evropi, gdje su se krstaši borili protiv Turaka Seldžuka.

Iz nekadašnje Istočne i Zapadne Franačke izrasli su Francuska na čelu s dinastijom Capet i (Sveto) Rimsko Carstvo i Francuska s dinastijom Saksonaca koju su kasnije zamijenili članovi dinastije Salijskih Franaka. U prvoj polovini 11. stoljeća poljski kralj dominira srednjoistočnom Europom.

Danski je kralj Knut postao gospodar Severnog mora i Baltika uspostavivši vlast nad Norveškom i Engleskom. Zemlja Rusa na istoku, kao i islamski Omedski kalifat na Pirinejskom poluostrvu proživljavaju građanske ratove oko prijestola.

Na Siciliji, a zatim i jugu Apeninskog poluostrva, stiže nekoliko pustolova iz francuske Normandije koja će ubrzo s tih područja istisnuti podjednako i Vizantince i Saracene.

Evropa je tada izgledala potpuno drugačije nego sada i kada bismo sada pravili evropske timove na osnovu mape, vidjeli bismo da bi pojedini vrhunski igrači iz Evrope igrali za neke nevjerovatne timove. Zanimljiva je analiza portala ifh.world/en.

Računa se samo mjesto rođenja, a ne nacionalna pripadnost. Znači, u kojoj zemlji su se tada nalazili gradovi u kome su ovi igrači rođeni.

1

Ono što je sigurno je da bi Srbijanci Branislav Ivanović i Nemanja Matić igrači u timu Vizantijskog carstva.

Ovi timovi bi igrali na Evropskom prvenstvu: Poljska kraljevina, Franačka, Vizantijsko carstvi, Francuska, Okrug Barcelona, Kraljevina Burgundija, Toskana, Sjeverno carstvo.

Zanimljivo je da bi za Okrug Barcelonu igrao Sergej Milinković Savić koji je rođen u Kataloniji.

Vizantijsko carstvo

vizantijsko-carstvo-830x0

Okrug Barcelona

barselona-830x0

Poljsko carstvo

kraljevina-poljska-830x0

Francuska

8

Sjeverno carstvo

severno-carstvo-830x0

Burgundija

burgundija-2-830x0

Učitaj još novosti