22. 01. 2018 - 19:10
Ko je zapravo Chung? Korejski Đoković počeo trenirati tenis da...
907
Shares
Ko je zapravo Chung? Korejski Đoković počeo trenirati tenis da popravi vid, a sad želi na sami tron

AUSTRALIAN OPEN

Ko je zapravo Chung? Korejski Đoković počeo trenirati tenis da popravi vid, a sad želi na sami tron

Sport.ba/Telegraf.rs
22. 01. 2018 - 19:10
0
Shares

Mladi Južno Korejski teniser Hyeon Chung (21)  ostvario je uspjeh karijere plasmanom u četvrtfinale Australian Opena. Pobjedom nad Zverevim, pa Đokovićem Chung je pokazao da su u sportu iznenađenja moguća.

Rođen je 1996. godine u Suvonu, a kao mali je počeo trenirati tenis kako bi poboljšao vid, jer je morao da nosi naočare kao dijete. Već kao klinac je najavio velike domete, osvojio je turnir Edi Her kao i Oranž Bol, juniorski Gren slem, do 12 godina, a 2008. je potpisao ugovor s Nikom Bolitijerijem čuvenim teniskim trenerom.

S ozbiljnim mečevima počeo je 2012. na ITF juniroskim turnirma, a tad bilježi prvi važniji rezultat drugo mesto na Wimbledonu 2013. u juniorskoj konkurenciji. Mjesec dana kasnije osvojio je svoj prvi Fjučers.

Evo nekoliko zanimljivosti iz njegove karijere

1. Postao je prvi Koreanac u historiji tenisa koji je ušao u četvrtfinale Grend Slem turnira. To nije pošlo za rukom ni jednoj igračici iz ove azijske zemlje. Također, on je – sa 21 godinom i 254 dana – najmlađi učesnik šesnaestine finala, osmine i četvrtfinala Australian Opena svih vremena.

2. Ulaskom u osminu finala ostvario svoj najbolji rezultat na turnirma ovog ranga u karijeri. Prošle godine je izgubio od Kei Nishikorija u 3 kolu Roland Garrosa, što pokazuje njegov brz I suštinski napredak – iz godine u godinu. Prošle godine je eliminisan u 2 kolu Australian Opena od Grigora Dimitrova.

3. Ovo mu je treća uzastopna pobjeda protiv Top 20 igrača u karijeri. Pobjedom protiv Zvereva, smanjio je prednost koju igrači iz ove selekcije imaju u mečevima protiv njega, sa 5 pobjeda I 17 poraza. Zverev (4) je najbolje rangirani igrač koji je “položio oružje” pred sjajnim Koreancem, za kim slijede Goffan (13 – Montreal 2017.), Roberto Bautista – Agut (13 – Šangaj 2017. – kada je Novak izgubio od Španca).

Bez obzira na ove podatke, Chung nema mnogo respekta za najbolje igrače svijeta, skoro pobijedivši Rafaela Nadala na turniru ATP 500 u Barceloni prošle godine.

4. Chung predvodi grupu od samo 22 igrača koji su uspjeli da osvoje preko 50% poena sa osnovne linije, što znači da je igra na mreži i ove godine “dobitni” faktor za uspjeh – sa 67% realizovanih razmjena s ove pozicije. Kao pokazatelj toga koliko je ubitačan Chung s ove pozicije – služi podatak da je u petom i odlučujućem setu koji je osvojio protiv Zvereva – Chung osvojio 14 od 17 udaraca, a Zverev samo 3 od 20.

chung

5. Mladi Koreanac je igrač koji je u 3. kolu Australian Opena pretrčao najviše, i sigurno je iskoristio svoju izuzetnu kondiciju, snagu udaraca (naročito forhenda), atleticizam i poslovičnu azijsku upornost da napravi iznenađenje života protiv njegovog teniskog idola iz Srbije.

U juniorskoj karijeri najbolji plasman mu je bilo 7. mesto. Mnogi su smatrali da je on replika Novaka Đokovića po stilu igre, na šta je on stidljivo odgovorio:

- Nešto sam i preuzeo od njega - kaže Chung.

Profesionalnu karijeru počeo je 2014, osvojio je tri fjučersa, a takmičio se i na kvalifikacijama za US Open. U aprilu 2015. osvojio je i dvije titule na Čelendžerima koje su mu donijele proboj u 100 igrača na ATP listi.

Iste godine plasirao se na US Open i ostvario svoju prvu Gren Slem pobedu protiv Džejmsa Dakvorta. U drugoj rundi je izgubio od Stanislasa Wawrinke.

U 2016. godini počinje njegov uspon. Zanimljivo je da ga je Novak Đoković izbacio u prvoj rundi Australian Opena, a dvije godine kasnije Chung se revanširao. Nastavio je da trenira i da se bori, ali nije bilježio ozbiljnije rezultate na Matersima i Gren Slemovima.

Drugi veliki uspon kreće 2017. kada Chung ulazi prvi put u TOP 50 tenisera. Dobrim igrama i skupljanjem bodova stigao je do 44. mjesta u septembru 2017, a trenutno je 58.

Ipak, poslije ovih trijumfa će sigurno spustiti svoju poziciju na ispod 40, nakon ovih pobjeda na Australian Openu.

Učitaj još novosti