22. 01. 2018 - 13:02
"Wilbekin je pogazio riječ koju nam je dao, a Miodraga...
907
Shares

ODLUČIO SE ZA TURSKU

"Wilbekin je pogazio riječ koju nam je dao, a Miodraga Ražnatovića treba pitati zašto"

22. 01. 2018 - 13:02
0
Shares

Skoti Vilbekin (Scottie Wilbekin) najavljivan je kao veliko pojačanje reprezentacije Bosne i Hercegovine, košarkaš koji bi možda bio i prevaga na našu stranu u borbi za plasman u drugu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

No, od debija 25-godišnjeg beka u dresu “Zmajeva” neće biti ništa. Jučer su mnogi mediji objavili da je najbolji igrač prve faze Eurokupa odlučio prihvatiti ponudu Turske (u ovoj državi igra za ekipu Darušafake) da nastupa kao naturalizirani košarkaš. Direktor naše selekcije Siniša Kovačević kaže da su u Savezu BiH već prije nekoliko dana raspolagali tom informacijom.

Kontakti od oktobra

- Vilbekin je pogazio riječ koju nam je dao. On je još u novembru, uoči prvih kvalifikacijskih mečeva, boravio u Sarajevu kako bismo počeli proceduru dobivanja bh. državljanstva, odnosno pasoša. Cilj je bio da Vilbekin do nastavka kvalifikacija u februaru dobije pravo nastupa za nas – kaže Kovačević. 

Direktor “Zmajeva” dodaje da su još krajem oktobra uspostavljeni kontakti s Vilbekinom i njegovim menadžerom Miodragom Ražnatovićem iz Beograda u vezi s naturalizacijom.

- Vilbekin nam je tada rekao da je imao i ponudu Turske, ali da se odlučio za nas – objašnjava Kovačević za "Avaz".

No, sve što se poslije dešavalo bilo je neugodno iznenađenje za Kovačevića i našu reprezentaciju.

Duel s Belgijom

- Primijetili smo da Vilbekin odugovlači s dostavljanjem ostale dokumentacije kako bismo kompletirali zahtjev za državljanstvom. Potvrdu da od Vilbekina nema ništa dobili smo nakon što je, koliko znam, menadžer Ražnatović pozvao potpredsjednika Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Seju Bukvu, s kojim je najčešće i kontaktirao, i rekao da se Vilbekin odlučio za Tursku.

Zašto je to tako, ne znam, mogu samo pretpostavljati, a za prave razloge trebalo bi pitati Vlibekina i njegovog menadžera Ražnatovića – rekao je Kovačević.

Očekivalo se da bi Vilbekin mogao debitirati u vjerovatno najvažnijem kvalifikacijskom meču “Zmajeva”, 23. februara protiv Belgije u Sarajevu. No, od toga nema ništa i veliko je pitanje hoćemo li u tom duelu uopće i računati na nekog naturaliziranog igrača.

- Teško je, da ne kažem nemoguće, do tada i pronaći adekvatnog igrača i riješiti “papirologiju” – rekao je Kovačević.

Vujošević ga uvrstio na spisak

Vilbekinovo ime prvobitno je bilo uvršteno na spisak od 17 igrača selektora BiH Duška Vujoševića za dvije predstojeće kvalifikacijske utakmice. “Zmajevi” će 23. februara u Sarajevu dočekati Belgiju, a dva dana poslije gostovati Rusiji u Permu.

Prethodno smo u novembru savladali Rusiju u Sarajevu (81:76) te izgubili od Francuske u Ruanu (65:84). Tri prvoplasirane selekcije iz grupe E izborit će plasman u narednu fazu kvalifikacija za SP 2019. u Kini.

19 poena u prosjeku bilježio je Vilbekin u prvoj fazi Eurokupa, drugog po snazi kontinentalnog takmičenja, u kojoj je proglašen za najboljeg igrača

Učitaj još novosti