21. 01. 2018 - 17:45
Prokletstvo 'magične sedmice' na Teatru snova: 'Sveti' broj...
907
Shares
Prokletstvo 'magične sedmice' na Teatru snova: 'Sveti' broj odavno je nepoželjan, može li to prekinuti čudotvorac s Emiratesa?!

ZA NEKE JE BILA PREVELIKI TERET

Prokletstvo 'magične sedmice' na Teatru snova: 'Sveti' broj odavno je nepoželjan, može li to prekinuti čudotvorac s Emiratesa?!

21. 01. 2018 - 17:45
0
Shares

Alexis Sanchez uskoro bi trebao i zvanično postati novi fudbaler Manchester Uniteda. Sjajni Čileanac napustit će Arsenal i postati najplaćeniji igrač Premiershipa. Adidasova prodavnica u ulici Oxford Street u Londonu već je počela printati i prodavati dresove Crvenih đavola s imenom Alexisa Sancheza na leđima, kao i brojem 7.

111

Prema pisanju britanskih medija, Manchester United će uskoro potvrditi ovaj transfer, kojim će brzonogi ofanzivac postati jedan od najplaćenijih igrača na Otoku sa sedmičnom platom od nestvarnih 350.000 funti.

Put Londona trebao bi Henrikh Mkhitaryan, kojeg željno iščekuju na "Emiratesu". Osim njega, navodno je blizu dolaska i sjani Pierre-Emerick Aubameyang. Međutim, vratimo se transferu Sancheza. United mu je ponudio gotovo nestvarnu sedmičnu platu od 350 hiljada funti, čime bi postao najplaćeniji igrač Premier lige.

Sigurno da je sjajni Čileanac jedan od najboljih fudbalera svijeta, u najboljim je i godinama (29), te se veoma mnogo od njega očekuje na "Old Traffordu". Upravo su za njega sačuvali i legendarnu sedmicu, koja je u prošlosti ipak znala biti i preveliko opterečenje za velike zvijezde.

Famozni dres s brojem sedam u Manchester Unitedu nosile su najveće legende velikana engleskog, ali i svjetskog fudbala. Međutim, posljednjih godina neki su i odbili ovu mogućnost. Posljednji je bio Juan Mata za kojeg su platili Chelseaju čak 45 miliona eura, koji je po dolasku na "Teatar snova" ipak radije uzeo "osmicu".

"Vraćam vam broj sedam, ne mogu se nositi s tim, preveliki je to pritisak za mene", priznao je sezonu prije Antonio Valencia te uzeo broj 25. 

6

Ipak kako je sve počelo? Bilo je to davno, još za vrijeme “beba” Matta Busbyja. Prva velika sedmica Uniteda vodila je klub do tri naslova prvaka. Karijeru je prekinuo pad aviona u Münchenu 1958. godine, kad su se “vragovi” vraćali s utakmice protiv Crvene zvezde. 

Barry je preživio, ali više nije mogao igrati fudbal. Novog vlasnika sedmica je čekala pet godina, do dolaska legendarnog Georgea Besta, koji je u početku nosio dres s brojem 11. Manchester United nije bio prvak od nesreće 1958. To je promijenio Best te je 1965. godine United opet zasjeo na sami vrh.

Slijedili su potom Brian Robson, pa Cantona, Beckham i Cristiano Ronaldo... Svi su osvajali trofeje i nosili se s brojem, no neki, poput Valencije, Mate i Shinjija Kagawe, taj broj su odbili.

beckham

Eric Cantona je proslavio ovaj broj, David Beckham je pod njim postao svjetski poznat, a poslije njega je došao i Cristiano Ronaldo. Nositi sedmicu bila je ultimativna čast, ali u posljednje vrijeme je veliki teret. Mnogi se s pravom pitaju šta će biti s Alexisom Sanchezom, koji je očito prezadovoljan prihvatio legendarni broj.

Veliki Eric Cantona u Premiershipu je za United odigrao 156 utakmica i zabio 70 golova. Kralj Eric postao je fudbalska ikona za sva vremena zbog svoje igre, ali i zbog imidža. Visoko podignuta kragna, a na leđima Cantona 7 - slika je koju ćemo pamtiti za sva vremena.

Nakon njega broj je ubrzo dobio David Beckham. Nije mu puno trebalo da postane jedan od najboljih i najpoznatijih igrača svijeta, a broj sedam ubrzo je postao sinonim za njega. Sva djeca su htjela biti on, a kad je napustio United nastala je velika rupa. Rupa koju je ubrzo popunio jedan sjajni mladi igrač.

Naravno, riječ je o Cristianu Ronaldu. U dresu Uniteda odigrao je 291 utakmicu, zabio 118 golova i još 68 puta asistirao. Baš kao i Beckham, i Ronaldu su iduća stepenica u karijeri bili Galacticosi.

cr

Nakon Ronalda, broj nije dobio pravog nasljednika. Prvi koji je dobio tu čast bio je Michael Owen, ali je razočarao. Samo 17 golova u 52 nastupa nije bilo dovoljno da igrač koji je nekoć slovio za najvećeg engleskog talenta ostavi dublji utisak na "Old Traffordu". 

Nakon njega broj je došao u vlasništvo Antonija Valencije. Ferguson mu ga je dodijelio kao nagradu za trud i dobre predstave u Manchesteru, ali koliko god on bio zahvalan igrač, prava istina je da ipak to nije taj kalibar igrača. Od sezone 2013/14. Valencia je vratio broj 25 na leđa, teret je bio jednostavno prevelik.

"Da budem iskren, puno sam razmišljao o tom broju, o tom teretu. Mi Ekvadorci smo dosta praznovjerni, pa sam ipak odlučio vratiti broj 25, jednostavno se bolje osjećam", rekao je nakon promjene broja.

A onda se činilo kako će broj opet postati svet u Manchesteru. Na "Old Trafford" je stigao Angel Di Maria.Trebao je biti igrač koji će United vratiti na staze pobjede, ali skupo plaćeni Argentinac nije uspio. Nakon samo 27 nastupa napustio je klub. 

6

Zadnji u nizu je sedmica je Memphis Depay. Holandski wunderkid došao je u klub kao veliko pojačanje, očekivalo se da će zasjati u Premiershipu, ali on je potpuno podbacio. Gotovo i nije igrao, a sada sreću traži u dresu Lyona. U zraku lebdi najveće pitanje - kako će se snaći bivši as Udinesea, Barcelone i Arsenala, odnosno hoće li biti dostojan da nosi mitsku sedmicu? Vrijeme će nam pokazati...

88

Sedmicu su u Manchester Unitedu imali najveći igrači:

George Best - osvojio je dva prvenstva, dva liga kupa, bio je prvak Evrope

Eric Cantona  - četiri prvenstva, dva Fa Cupa i tri liga kupa

David Beckham - osvojio je šest prvenstava, liga prvaka, interkontinentalni kup...
Cristiano Ronaldo - ima tri prvenstva, Ligu prvaka, FA Cup, dva liga kupa...

Učitaj još novosti