18. 01. 2018 - 17:09
Određeni nosioci za Ligu nacija: Evo šta čeka Zmajeve i...
907
Shares
Određeni nosioci za Ligu nacija: Evo šta čeka Zmajeve i Prosinečkog

BIH U DRUGOM ŠEŠIRU

Određeni nosioci za Ligu nacija: Evo šta čeka Zmajeve i Prosinečkog

18. 01. 2018 - 17:09
0
Shares

Žrijeb za prvu Ligu nacija biće održan 24. januara, a poznati su i nosioci po grupama za sve lige.

U Ligi A određena su tri šešira. U prvom šeširu su nosioci Njemačka, Portugal, Belgija i Španija. U drugom šeširu su Francuska, Engleska, Švicarska i Italija, a u trećem su po UEFA rang listi Poljska, Island, Hrvatska i Holandija.

Žrijebom ćemo dobiti u četiri grupe po tri reprezentacije, a pobjednici grupa igraće u finalu UEFA Lige nacija u okviru koga će biti odigrana polufinala, meč za treće mjesto i finale. Finale će biti odigrano u junu 2019. godine a domaćin će biti određen naknadno. 

Reprezentacije koje budu posljednje u svojim grupama sljedeću Ligu nacija 2020. godine igraće u Ligi B. Pobjednici grupa koji kroz kvalifikacije ne obezbijede mjesto na Evropskom prvenstvu igraće play-off u martu 2020. i jedan od njih će obezbijediti mjesto na šampionatu Evrope.

U Ligi B također imamo tri šešira.

U prvom su Austrija, Vels, Rusija i Slovačka, u drugom Švedska, Ukrajina, Republika Irska i Bosna i Hercegovina, a u trećem Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

I u Ligi B ćemo imati tri grupe po četiri reprezentacije, Rusija i Ukrajina ne mogu da budu u istoj grupi. Posljednjeplasirane ekipe 2020. sele se u Ligu C, a pobjednici grupa će biti u Ligi A. Pobjednici grupa koji kroz kvalifikacije ne obezbijede mjesto na Evropskom prvenstvu igraće play-off u martu 2020. i jedan od njih će obezbijediti mjesto na šampionatu Evrope.

Isto važi i za Ligu C za koju imamo četiri šešira.

U prvom šeširu su Mađarska, Rumunija, Škotska i Slovenija. U drugom - Grčka, Srbija, Albanija i Norveška, a u trećem Crna Gora, Izrael, Bugarska i Finska, a u četvrtom Kipar, Estonija i Litvanija.

Ovdje ćemo imati jednu grupu sa tri reprezentacije i tri grupe sa po četiri. Zbog klimatskih uslova u jednoj grupi mogu da se najviše dvije selekcije sa spiska na kome su Norveška, Finska, Estonija i Litvanija. Poslednjeplasirane ekipe 2020. sele se u Ligu D, a pobjednici grupa će biti u Ligi B. Pobjednici grupa koji kroz kvalifikacije ne obezbijede mjesto na Evropskom prvenstvu igraće play-off u martu 2020. i jedan od njih će obezbijediti mjesto na šampionatu Evrope, prenosi Sportklub.rs.

I za Ligu D imamo četiri šešira.

U prvom su Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija i Gruzija, a u drugom Armenija, Latvija, Farska Ostrva i Luksemburg. U trećem šeširu su Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn i Malta, dok su u četvrtom Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Timovi će biti podijeljeni u četiri grupe po četiri, Armenija i Azerbejdžan ne mogu biti u istoj grupi, a zbog velikih udaljenosti u jednoj grupi može biti najviše jedan od sljedećih parova: Andora - Kazahstan, Farsaka Ostrva - Kazahstan, Gibraltar - Kazahstan, Gibraltar - Azerbejdžan. Pobjednici grupa će biti u Ligi C. Pobjednici grupa koji kroz kvalifikacije ne obezbijede mjesto na Evropskom prvenstvu igraće play-off u martu 2020. i jedan od njih će obezbijediti mjesto na šampionatu Evrope.

Učitaj još novosti