18. 01. 2018 - 09:15
"Trebamo slijediti Prosinečkog u onome što želi od nas"
907
Shares

ERVIN ZUKANOVIĆ ZA AVAZ:

"Trebamo slijediti Prosinečkog u onome što želi od nas"

18. 01. 2018 - 09:15
0
Shares

Fudbaleru koji je u životu promijenio toliko klubova prilagođavanje je, čini se, najmanji problem, pa je Ervin Zukanović ove sezone, nakon što je iz Atalante prešao u Đenovu, nastavio kontinuitet u italijanskoj Seriji A.  

U 20 kola koja su iza njega nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine zabilježio je 17 nastupa, od kojih je svaki bio od početka do kraja, dajući doprinos borbi Đenove da sačuva prvoligaški status. 

U posljednja tri kola njegova ekipa ostvarila je dvije pobjede koje su joj pomogle da malo mirnije gleda na nastavak sezone. No, činjenica da Đenova zauzima 14. mjesto sa ne tako velikom zalihom od šest bodova viška u odnosu na zonu ispadanja ne daje ekipi baš previše razloga za opuštanje.

Uprkos tome, Zukanović nema pritužbi. U razgovoru za „Dnevni avaz“, nekadašnji fudbaler Željezničara, Dendera, Eupena, Genta, Kortrijka, Sampdorije, Rome... ističe da je u Liguriji veoma zadovoljan.

- U Đenovi mi je stvarno super. Osjećam se dobro i s nestrpljenjem čekam nastavak sezone. Ekipa je dobra, osigurao sam poziciju u timu i nemam se šta žaliti – kaže nam Zukanović.

Ervin ima važeći ugovor s Romom, za koju je prije dvije godine odigrao devet ligaških utakmica, no od tada klub ga šalje na pozajmice. Prvo je bila Atalanta, a sada Đenova, koja ga ima pravo otkupiti od Rome. Mada je prije dvije godine, kada je potpisao za „Vučicu“, perspektiva izgledala drugačije, Zukanović ne pati što više ne nosi dres Rome.

- Tačno, još sam njihov igrač, ali nemam se želju vraćati u Romu, a ne vidim ni razlog za to. Ovdje imam sve što mi je potrebno i redovno igram, što mi je najvažnije – rekao nam je Ervin.

Nakon što smo ostali bez plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, sva reprezentativna zbivanja svela su se na priču oko selektora. Mehmed Baždarević je otišao, a sada je tu Robert Prosinečki.

- Što se tiče Prosinečkog, ne poznajem ga lično, ali sam od Darka Lazovića, koji igra sa mnom za Đenovu, čuo da je odličan i trener i čovjek. Radio je s njim dok je bio u Crvenoj zvezdi. Moje je mišljenje da ga trebamo podržati i slijediti u onome što želi od nas. Samo tako možemo do cilja. Želim mu mnogo sreće u radu i nadam se da ćemo s njim napraviti dobar posao – priča Zukanović.

Reprezentacija BiH nedavno je ostala bez dva fudbalera koja su obilježila njenu historiju. 

Senad Lulić i Vedad Ibišević odlučili su se povući. Kao igraču koji je s njima u odličnim odnosima, Zukanoviću je žao što su napustili reprezentaciju.

 - Čujemo se redovno i zaista mi je žao što više neće biti s nama jer se i dalje radi o odličnim fudbalerima koji igraju u dvije jake evropske lige, Italiji i Njemačkoj. Ne znam hoće li promijeniti mišljenje, ali smatram da njih dvojica još mogu pomoći reprezentaciji – kaže naš reprezentativac.

Na pitanje je li on razmišljao o povlačenju, kao igrač koji je zakoračio u četvrtu deceniju, Ervin je odgovorio:

- Osjećam se dobro i imam samo jedan cilj, a to je da ponovo odemo na jedno veliko takmičenje. Ukoliko me posluži zdravlje i ako budem igrao na nivou na kojem igram sada, još ćete me dugo gledati u dresu reprezentacije BiH.

Zukanovićeva porodica od prošlog marta je bogatija za još jednog člana. Bebi će uskoro godina i Ervin kaže da mu nedostaje vrijeme s najmilijima.

- Vrijeme brzo leti, uskoro će godina kako smo dobili drugo dijete. Nažalost, zbog treninga i drugih obaveza u klubu nisam u mogućnosti provoditi mnogo vremena s njima. Nedostaju mi, ali sam sretan što ih imam. Samo neka su živi i zdravi – kaže Ervin.  

Učitaj još novosti