13. 01. 2018 - 18:53
Trenutak za pamćenje i tugu: Ovo su dva posljednja El...
907
Shares
Trenutak za pamćenje i tugu: Ovo su dva posljednja El Fenomenova gola u Europi

NA DANAŠNJI DAN

Trenutak za pamćenje i tugu: Ovo su dva posljednja El Fenomenova gola u Europi

13. 01. 2018 - 18:53
0
Shares

Fudbalsku karijeru započeo je kao 14-godišnji dječak u klubu Sao Cristovao, a prvi profesionalni ugovor dobio je u Cruzeiru, gdje je sjajnim igrama u brazilskom prvenstvu zaslužio poziv na SP 1994. godine u SAD-u.

Ipak, prvenstvo je odgledao kao 17-godišnjak pratio s klupe. Kao veoma kvalitetnog i talentiranog igrača ga je prepoznao i u Europu doveo holandski fudbalski trener i skaut Piet de Visser. 

Ronaldo je stigao u Europu kao gotovo nepoznat 17-godišnjak. Igrajuću za PSV je privukao pažnju mnogih Europskih klubova postigavši nevjerovatna 42 gola u 46 utakmica za ovaj nizozemski klub.

Takve statistike u PSV-u su privukle pozornost španjolskog giganta Barcelone. U Barceloni je igrao odlično ali je proveo samo jednu sezonu u ovom katalonskom klubu. Iste godine je osvojio 'Zlatnu loptu'.

Nakon jedne sezone u Barceloni na njegovu adresu je stiglo mnogo ponuda, a Ronaldo se odlučio za milanski Inter gdje je imao niz uspjeha. Godine 1998. na utakmici protiv Lazija Ronaldo se teško povrijedio te ga tri sezone gotovo i nema na terenu. To je šokiralo sve ljubitelje fudbala.

Potpuno spreman vraća se na Svjetkom prvenstvu 2002. godine, gdje osvaja naslov svjetskih prvaka i postaje najbolji strijelac takmičenja. Iste godine prelazi u Real madrid za 45 miliona eura. U Real Madridu ostaje do januara 2009. godine kada prelazi u Milan za 'sićušnih' 8 miliona eura. 

Ovaj čovjek je igrao za dva velika rivala u Italiji, Milan i Inter, a niko ga nije mrzio. Također je igrao za Real i Barcelonu a bio je omiljeni igrač u Španiji gotovo za svakoga. Postigao je 273 gola u europskom fudbalu.

Jedini 'peh' za njega je što nikada nije osvojio najprestižnije takmičenje na svijetu, Ligu prvaka ali ipak je osvojio mnoga srca svojim osmijehom, načinom igre, golovima... Zasigurno je bio jedan od najboljih igrača ikada. U narednom video prilogu se možete prisjetiti njegova zadnja dva gola postignuta u Europi.

Učitaj još novosti