11. 01. 2018 - 15:43
Od propaliteta do svjetske klase za dvije godine: Pali...
907
Shares
Od propaliteta do svjetske klase za dvije godine: Pali talijanski sin je najbolji golgeter kojeg Evropa trenutno ima

NOVI USPON CIRA IMMOBILEA

Od propaliteta do svjetske klase za dvije godine: Pali talijanski sin je najbolji golgeter kojeg Evropa trenutno ima

Besim TODOROVAC
11. 01. 2018 - 15:43
0
Shares

Svi zaljubljenici talijanske Serije A sigurno su sa velikim oduševljenjem dočekali malo više konkurentnosti u ovoj ligi. Juventus je izvanredan tim, to je jasno, ali gledajući ih kako razaraju godinu za godinom počelo je umarati. U ovoj sezoni čini se da konačno postoje alternative; Napoli je lider i ne posustaje, u stopu ga prati Juventus. Tu je i Inter, koji je nakon sjajnog starta izgubio priključak za samim vrhom. A onda dolazi Lazio.

Ekipa Simonea Inzaghija, mlađeg brata mnogo poznatijeg Pippa, druga je u ligi po broju postignutih golova (samo jedan manje od Juventusa), ponajviše zahvaljujući eksploziji napadača koji je dominirao u Torinu, otišao i obrukao se u inostranstvu, a sada je ponovo kući te predvodi Lazijale i po golovima, ali i asistencijama. To je Ciro Immobile, neosporivi lider rimskog kluba koji u 27. godini života uživa u vrhuncu karijere.

Rođen u Napulju u februaru 1990., Immobile je brusio svoje fudbalske vještine u lokalnoj školi Torre Annunziata'88. Prvi put skrenuo je pažnju na sebe igrajući za u-17 tim Sorrento Calcio, za koji je zabio 30 golova u sezoni 2006/07. Tadašnji asistent selektora Italije Ciro Ferrara preporučio ga je Juventusu. I tamo je impresionirao u juniorima pa je ubrzo dobio šansu da debituje u Seriji A i Ligi prvaka.

Kako bi mu pomogao da se što bolje razvije i redovno igra, slao ga je Juve prvo u Sienu, potom i u Grossetto, ali Immobile se nije pokazao i budućnost mu je bila neizvjesna.

Mnogo je obećavao mladi Ciro tokom posudbe u Pescari 2011. Zajedno sa Marcom Verrattijem i Lorenzom Insigneom, ova tri dragulja u službi Zdeneka Zemana odvela su "delfine" do neviđenih visina. Onda je Genoa otkupila pola njegovog ugovora od Juventusa pa je svoju prvu kompletnu sezonu u Seriji A (2012/13) odigrao na Luigi Ferrarisu. Tu se utopio u sivilo ekipe koja je jedva izbjegla ispadanje.

Juventus je na kraju sezone otkupio kompletan ugovor i prodao ga lokalnom rivalu Torinu bez ikakve ideje šta će se dogoditi u nadolazećoj sezoni. Sve ono što je obećavao ubrzo je i potvrdio u redovima "bikova" gdje je u samo jednoj sezoni zabio 22 gola, nešto što je u tome vrijeme bilo nezamislivo u Calciju (nije više danas).

Potom je dobio ponudu života. Borussia Dortmund, koja je upravo ostala bez Roberta Lewandowskog, izabrala ga je kao njegovog nasljednika 2014. Ali Ciro se nikad nije adaptirao u sistem i stil njemačkog kluba.

"Bilo mi je teško u Borussiji jer sam bio daleko od kuće i nisam razumio jezik. Srećom, prevodilac je uvijek bio pored mene i pokušavao mi je objasniti situaciju kada mi se trener obraćao. Nije mi bilo jasno što me njemački mediji nisu voljeli. Možda su još uvijek uznemireni jer je Italija osvojila SP u upravo u Njemačkoj“, pričao je Ciro o tom vremenu.

Kasnije nije uspio ni u Sevilli, pored sve dobre volje tadašnjeg sportskog direktora Monchija. Njegov ponovni uspon morao je pričekati bar još jednu sezonu.

Lazio, naviknut na prosjek u posljednje vrijeme, prepoznao je idealnog partnera u njemu. Rezultat su 23 gola u 36 utakmica već u prvoj sezoni. Mislite da je to odlično? U aktuelnoj sezoni zabio je 24 u svim takmičenjima, a tek je polovina januara! Immobile je nakon 18 kola prvi strijelac Serije A sa 20 pogodaka, a tome je dodao još sedam asistencija. Ili za one koji vole matematiku, Ciro je zaslužan za čak 56% golova Rimljana ove sezone. Nije na odmet reći da je ovaj Napolitanac prvi igrač u Evropi koji je ove sezone stigao do magične brojke 20. Samo prošli vikend kod SPAL-a zabio je četiri.

Igrač sa predatorskim instinktom konvencionalne devetke, Immobile također posjeduje sposobnost da stvara prostor i prilike za saigrače zahvaljujući svojoj ofanzivnoj kretnji. Uz ofanzivne vještine, tu je i kvalitet presinga i jurnjave za loptom kada ekipa nije u posjedu. Upravo su ga ove stavke i preporučile Simoneu Inzaghiju, mladom treneru koji je dobio zeleno svjetlo da stvori nešto prelijepo u Laziju. U društvu još jednog igrača koji je bio odbačen, Španca Luisa Alberta i sjajnog Srbina Sergeja Milinković-Savića, Italija je dobila novu ofanzivnu gol-mašinu, nešto poput Sarrijevog Napolija.

Svijet fudbala može vas izuzetno nagraditi, a onda biti i tako nemilosrdan. Ciro je u relativno kratkoj karijeri iskusio oboje. Sada je ponovo uskrsnuo i na misiji je da dokaže svijetu kako spada među najbolje napadače svijeta. Za sada mu nevjerovatno dobro ide, a ni zajednički rekord Rossettija i Higuaina ne čini se tako nedostižan...

(Piše: Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti