09. 01. 2018 - 09:08
"Gladovao sam 17 godina, zarađivao na ulici. I onda odem u...
907
Shares

ANTONIO CASSANO

"Gladovao sam 17 godina, zarađivao na ulici. I onda odem u Real i posvađam se sa svima!"

09. 01. 2018 - 09:08
0
Shares

Antonio Cassano (35) se proslavio pogotkom Interu u decembru 1999. godine kada je pretrčao s loptom 35 metara i zabio za pobjedu Barija 2:1. Imao je tada 17 godina i nije mogao imati bolji početak profesionalne karijere.

Nije to bio samo trenutak koji je označio njegov ulazak među profesionalce, nego je značio i kraj života kakvim je do tada živio, a on nije bio nimalo jednostavan. Otkrio je to talijanski napadač u gostovanju na Canal+.

"Čak 17 godina sam znao kako je to gladovati. Stvarno. Majka je bila čistačica, zarađivala je jako malo, i za hranu smo se snalazili s 3000-4000 lira (1-2 eura)," rekao je Cassano pa nastavio:

"Majka se jako puno žrtvovala. Nije išla u školu i ne govori dobro talijanski. Igrao sam fudbal na ulici, u uskim prolazima. Igrao sam za onoga ko mi je ponudio najviše novca. Tih dobivenih 4000-5000 lira (2-3 eura) je puno značilo mojoj porodici."

"Utakmica protiv Intera me učinila bogatim i slavnim. Fudbal radi čuda..."

"Mislim da mi je u životu nedostajala osoba s autoritetom. Da sam imao oca koji bi me vratio na pravi put, ne bih bio takav. Otac nas je napustio kada sam imao 10 godina. Moji su roditelji bili rastavljeni, a otac se vraćao u našu kuću iako je imao i drugu obitelj. Majci sam rekao da mora izabrati, ali ona je odbila jer je bila zaljubljena, željela je iskoristiti vrijeme s njim. Pobjegao sam tada na tri dana. Kada sam se vratio, rekao sam da ću sljedeći put otići zauvijek, nakon toga se moj otac više nije vraćao," otkrio je Cassano.

Nekoliko godina nakon slavnog pogotka Interu, Cassano je ostvario transfer života - kupio ga je Real Madrid. Ali, Talijan svoju priliku u kraljevskom klubu nije iskoristio.

"Najviše žalim za Realom. Bio sam u najboljoj ekipi u historiji, mogao sam dugo ostati u klubu i postići puno toga. Mogao sam obilježiti fudbalsku historiju... Umjesto toga, ja sam slijedio svoj instinkt, griješio sam. Trener me nije stavljao u igru, a ja sam ga vrijeđao. A sve je krenulo dobro u Madridu, doveli su me kao zamjenu za Figa i Owena - dvije Zlatne lopte. Znači da sam bio jako važan, sa samo 23 godine."

"U Realu sam upoznao dvojicu velikih igrača - Zidanea i Ronalda. Mnogi bi igrači u to vrijeme platili da budu u tom Realu. A ja sam se, kada nisam igrao, žalio. Ljutio sam se na sve bez ikakvog razloga. Jednom me Capello zamijenio, a ja sam razbio čitavu svlačionicu, izvrijeđao sam ga na španskom i na talijanskom. Bez ikakvog razloga. Nakon godinu dana svađanja sa svima, napustio sam Real."

Antonio Cassano od januara 2017. godine ne igra fudbal otkako je raskinuo ugovor sa Sampdorijom. U karijeri je još nastupao za Romu, Milan, Inter i Parmu.

Učitaj još novosti