08. 01. 2018 - 17:10
Ko su rukometaši koji će zavladati svijetom? Hrvatska mlada...
907
Shares
Ko su rukometaši koji će zavladati svijetom? Hrvatska mlada nada porijeklom iz BiH!

NEKI NOVI KLINCI

Ko su rukometaši koji će zavladati svijetom? Hrvatska mlada nada porijeklom iz BiH!

Sport.ba / Index.hr
08. 01. 2018 - 17:10
0
Shares

OSTALO je tek nekoliko dana do početka najjačeg rukometnog takmičenja - Europskog rukometnog prvenstva. Najbolje reprezentacije Europe igrat će u četiri hrvatska grada, u Splitu, Zagrebu, Poreču i Varaždinu, od 12. do 28. januara. 
 
Izdvojili smo mlade zvijezde koje ćete gledati u Hrvatskoj i čija imena biste trebali upamtiti - oni su na prvom putu da postanu najbolji rukometaši današnjice.
 
Među najboljim mladim igračima na Euru u Hrvatskoj nalaze se i dvojica hrvatskih rukometaša, Halil Jaganjac i Lovro Mihić koji bi mogli biti veliko iznenađenje za ostale reprezentacija s kojima će se Hrvatska suočiti na domaćem terenu.

SANDER SAGOSEN
Država: Norveška
Godine: 22
Trenutni klub: PSG
 
Možda i najpoznatije rukometno ime igrača do 23 godine. Za reprezentaciju Norveške debitirao je 2013. godine protiv Hrvatske. U samo pet godina izrastao je u jednog od vodećih igrača reprezentacije. Neodoljivo po igri podsjeća na hrvatskog rukometaša Domagoja Duvnjaka, osim toga igraju i na istoj poziciji (srednji vanjski). Debi na velikom takmičenju imao je 2016. godine na Europskog prvenstvu u Poljskoj. Norveška je na tom turniru osvojila četvrto mjesto, a Sagosen je uvršten u momčad turnira kao najbolji srednji vanjski. Godine 2015. poznati rukometni portal Handball-Planet.com proglasio ga je najboljim mladim rukometašem svijeta.  U ljetu prošle godine prešao je iz danskog Aalborga u redove francuskog PSG-a.

Hrvatska je izgubila od Norveške 25:28 nakon produžetaka u polufinalu Svjetskog prvenstva u Francuskoj prošle godine, upravo je Sagosen s četiri pogotka na toj utakmici bio jedan od najboljih igrača Norveške, a fantastičnim predstavama kroz cijelo prvenstvo vodio je Norvežane do srebra. Hrvatska se u drugom krugu križa sa skupinom B te će gotovo sigurno igrati protiv Norveške, a Sander će biti jedna od glavnih norveških uzdanica na prvenstvu.

NEDIM REMILI
Država: Francuska
Godine: 22
Trenutni klub: PSG
 
Još jedan igrač francuskog PSG-a na listi najboljih mladih igrača svijeta. Nedim Remili, 22-godišnji francuski reprezentativac, igra na poziciji desnog vanjskog. Sin je bivšeg francuskog rukometaša Kamela Remilija. Sjajnim predstavama ove sezone u dresu PSG-a izgurao je iz početne postave našeg Luku Stepančića. Na Euru u Hrvatskoj bit će važna karika Dinartove ekipe u pohodu na zlato. Nedim se s rukometom počeo baviti s deset godina, za reprezentaciju je debitirao 7. januara 2016. godine te je pozvan u reprezentaciju za Euro 2016. u Poljskoj.

HALIL JAGANJAC
Država: Hrvatska
Godine: 19
Trenutni klub: Metalurg

Najmlađi igrač na Červarovu popisu igrača za Euro, a iako Lino još nije objavio konačan popis igrača, Halil Jaganjac mogao bi biti iznenađenje za brojne suparnike. Relativna nepoznanica za ostale reprezentacije na prvenstvu. Sa samo 18 godina ostvario je transfer života, o kojem igrači njegove dobi mogu samo sanjati. Iz riječke Kozale otišao je u redove PSG-a, gdje je jednu sezonu igrao za njihovu drugu ekipu i tek par treninga je odradio s Karabatićem i društvom. Kada su već neki pomislili da je Jaganjac potpuni rukometni promašaj, mladi Riječanin se odlučio na sjajan potez, napustio je Francusku i otišao prema Makedoniji, gdje je potpisao za Metalurg. Doživio je pravi preporod. U Ligi prvaka trenutno drži osmo mjesto najboljih strijelaca a jedan je od najboljih igrača svijeta u svom godištu. Halil je dokazao da u budućnosti može biti jedan od vodećih igrača hrvatske rukometne reprezentacije. Halil je rođen u Rijeci u Hrvatskoj, jer je njegov otac sa 17 godina napustio rodni Bosanski Petrovac i sa ženom iz Donjeg Vakufa odselio u Rijeku.

DIKA MEM
 Država: Francuska
 Godine: 20
 Trenutni klub: Barcelona
 
Najmlađi igrač na popisu igrača Francuske za Europsko prvenstvo u Hrvatskoj. Dika Mem je 2016. godine iz francuskog Tremblaya otišao u redove španskog prvaka Barcelone. U listopadu 2016. godine je debitirao za seniorsku reprezentaciju, nakon što je od 2014. igrao za mlađe uzraste te je dobio priliku nastupati na Svjetskom prvenstvu 2017. godine, gdje je pozvan u ekipu kao zamjena za tada ozlijeđenog Luku Karabatića. Za seniorsku reprezentaciju ima tek nekoliko nastupa, a rukometni stručnjaci ga u budućnosti vide kao jednog od najboljih svjetskih rukometaša.


BLAŽ JANC
Država: Slovenija
Godine: 21
Trenutni klub: Kielce
 
Blaž Janc, slovenski rukometni reprezentativac i suigrač Ivića, Mamića i Štrleka u poljskom prvaku Kielcu svakako je jedan od najboljih mladih igrača na prvenstvu u Hrvatskoj. Nakon što je čak pet godina igrao za Celje, prošle godine potpisao je za Kielce. Svoju karijeru je započeo u četvrtom razredu osnovne škole, slovenski treneri su ga zapazili na školskim turnirima te je on 2012. godine potpisao za Celje. S kadetskom reprezentacijom Slovenije osvojio je zlato na Olimpijskim igrama mladih 2014. godine u Kini. Dobio je povjerenje i Veselina Vujovića u seniorskoj reprezentaciji, a prošle godine sudjelovao je u osvajanju bronce na SP-u u Francuskoj.


 
LUCAS NILSSON
Država: Švedska
Godine: 21
Trenutni klub: Kiel
 
Suigrač našeg Domagoja Duvnjaka u njemačkom velikanu Kielu, Lucas Nilsson jedan je od najboljih švedskih rukometaša. Za reprezentaciju je debitirao 2015. godine, a u 30 nastupa zabio je više od 70 golova. Lucas igra na poziciji lijevog vanjskog, a hrvatska obrana morat će dobro pripaziti na njega u susretu protiv Švedske u grupnoj fazi. Sa samo 21 godinu jedan je od najboljih igrača Kiela. U njemačkog bundesligaša stigao je iz švedskog Ystadsa.

 
 
JERRY TOLLBRING
Država: Švedska
Godine: 22
Trenutni klub: Rhein-Neckar Löwen 
 
Švedska ima sjajne mlade igrače, a Tollbring je uz Nilssona najbolji mladi švedski rukometaš. Za švedsku reprezentaciju debitirao je 20. siječnja 2016. godine na Euru u Poljskoj u posljednjem kolu prve grupe protiv Španjolske. Iako je isprva bio dio kadra, kasnije je zamijenjen. Sudjelovao je na olimpijskom turniru 2016. godine te na Svjetskom prvenstvu 2017., gdje je proglašen za najbolje lijevo krilo turnira. trenutno igra za Rhein-Neckar Löwen na poziciji lijevog vanjskog ili lijevog krila. Karijeru započinje u rodnom gradu, u klubu Rimbo HK, odakle 2014. godine prelazi u IFK Kristianstad, s kojim osvaja dva naslova prvaka.

 
LOVRO MIHIĆ
Država: Hrvatska
Godine: 23
Trenutni klub: Wisla Plock
 
Lovro Mihić  nadimak "Novi Štrlek" dobio je nakon sjajne predstave protiv Čilea na SP-u u Francuskoj prošle godine, kada je zabio čak osam golova.  Mihić je proveo četiri seniorske sezone igrajući za PPD Zagreb s kojim je osvojio sve domaće trofeje te SEHA ligu 2012. godine. Za drugi najbolji klub u Poljskoj - Wislu Plock, potpisao je prošle sezone. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Mađarskoj 2013. godine Mihić je bio kapiten reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju. Postigao je ukupno 55 golova i izabran je u idealnu sedmorku turnira na poziciji lijevog krila. Prvenstvo u Hrvatskoj bit će mu prvo europsko takmičenje u seniorskoj reprezentaciji.


PAUL DRUX
Država: Njemačka
Godine: 22
Trenutni klub: Füchse Berlin

Njemački reprezentativac kojem rukometni analitičari predviđaju sjajnu karijeru. Sa samo 16 godina potpisao je za Füchse Berlin. Za seniorsku reprezentaciju Njemačke debitirao je 2015. godine u prijateljskoj utakmici protiv Švicarske. Bio je dio momčadi i na SP u Kataru, a na Olimpijskim igrama 2016. godine osvojio je brončanu medalju s Njemačkom. S njim u ekipi  Nijemci ne trebaju previše brinuti o budućnosti. 


ARSTEM KARALEK 
Država: Bjelorusija
Godine: 21
Trenutni klub: Kielce

Bjelorusija nije dugo imala takvog mladog igrača, još od vremena Sergeja Rutenke. Na prvenstvu se nalaze u dosta teškoj skupini s Francuskom, Norveškom i Austrijom. Realno je za očekivati da će protiv prve dvije spomenute reprezentacije upisati poraze, ali protiv Austrijanaca tražit će svoju šansu za prolazak u drugi krug. U tome će im dosta pomoći 21-godišnji Artsem Karalek koji trenutno igra za poljskog prvaka Kielce. Za reprezentaciju je debitirao 2013. godine, a Bjelorusi ga vide kao jednog od glavnih igrača na prvenstvu u Hrvatskoj.

Učitaj još novosti