07. 01. 2018 - 17:32
Skandal koji je uzdrmao svijet sporta: Nije mogla podnijeti...
907
Shares
Skandal koji je uzdrmao svijet sporta: Nije mogla podnijeti konkurenciju, pa je napravila paklen plan da eliminira protivnicu

NA DANAŠNJI DAN 1994.

Skandal koji je uzdrmao svijet sporta: Nije mogla podnijeti konkurenciju, pa je napravila paklen plan da eliminira protivnicu

07. 01. 2018 - 17:32
0
Shares

Na današnji dan 1994. godina proslavljena američka klizačica Tonja Harding (Tonya) organizirala je napad na najveću rivalku, Nensi Kerigen (Nancy Kerrigan).

Ljubomorna šampionka nije mogla da podnese konkurenciju, pa je skovala paklen plan. 

Zajedno sa suprugom Džefom Džilolijem i tjelohraniteljem Šonom Ekartom trio je unajmio sitnog kriminalca i reketaša Šejna Stenta da obavi “prljav posao”. Stent je pratio Kerigen i priliku da je povrijedi ugrabio je u Detroitu, nakon što je Nensi završila trening noć uoči početka Nacionalnog šampionata. 

Stent je teleskop-palicom udario žrtvu u desnu nogu, ali je na svu sreću koljeno promašio za nekoliko centimetara. Napad je izazvao neviđenu medijsku pažnju i predstavljao je nacionalnu vijest. Tonja Harding trijumfovala je na šampionatu i plasirala se za Olimpijske igre. Kerigan zbog povrede nije učestvovala na takmičenju, ali se brzo oporavila, tako da je i ona uvrštena u olimpijski tim SAD.

Policiji nije trebalo dugo da otkrije da je u nezapamćeni sportski skandal umiješan Tonjin suprug. On je uhapšen zajedno sa Stentom, Ekartom i Derikom Smitom, koji je vozio auto kojim je Stent pobjegao nakon napada. Još manje vremena je bilo potrebno da Džef prizna krivicu u zamjenu za svjedočenje protiv Harding i saučesnika.

Tonja Harding uspjela je da izbjegne zatvor, ona je priznala krivicu za učešće u planiranju i organizaciji napada. Za svoj udio u zločinu kažnjena je uvjetnom trogodišnjom kaznom, 500 sati društveno korisnog rada i novačnom kaznom od 160 000 dolara. Uz to, Tonja Harding je dobila doživotnu zabranu da se bavi umjetničkim klizanjem, prenosi portal srpskacafe.com. 

Učitaj još novosti