05. 01. 2018 - 10:57
Život ga nije mazio: Zarađivao je 10 eura dnevno, a sada je...
907
Shares
Život ga nije mazio: Zarađivao je 10 eura dnevno, a sada je jedan od najskupljih nogometaša ikada

VIRGIL VAN DIJK

Život ga nije mazio: Zarađivao je 10 eura dnevno, a sada je jedan od najskupljih nogometaša ikada

Sport.ba/Index.hr
05. 01. 2018 - 10:57
0
Shares

Virgil van Dijk prošao je put od perača suđa do najskupljeg defanzivca u historiji nogometa. Liverpool je holandskog nogometaša platio Southamptonu čak 85 miliona eura.
 
Prije deset godina rijetko ko je mogao i zamisliti da će Virgil postati svjetski rekorder. Tada 16-godišnjak iz Brede zarađivao je za život kao perač suđa u lokalnom restoranu Oncle Jean. Dnevno bi zaradio desetak eura.
 
"Bio je dobar radnik. Uvijek je dobro prao i radio svoj posao pošteno. Bio je u restoranu tijekom dvije večeri s najvećom gužvom", prisjetio se vlasnik restorana Jacques Lips.
 
Ujutro bi odlazio na treninge u lokalni klub WDS, a popodne radio u restoranu. 
 
"Često bih mu govorio da pere više suđa i prestane pokušavati postati profesionalni nogometaš jer ovdje barem može zaraditi nešto. Međutim, nisam mogao vjerovati kada sam čuo da je doveden za 85 miliona eura. Još ne vjerujem."


U restoranu danas stoji njegov uokvireni dres.
 
"Niko ga ovdje nije zaboravio. Virgil je sjajan mladić. Još uvijek čuvamo njegov broj telefona. Pokušao sam ga i nazvati, ali ne da ga pozovem da se vrati, nego da mu čestitam."
 
Da Virgil ne zaboravlja odakle je krenuo govori i gesta koju je napravio prošle godine.
 
"Došao je u WDS s potpisanim dresom holandske reprezentacije. To je bilo jako dirljivo. Došao je izraziti zahvalnost svom prvom klubu i ljudima koji su mu pomogli", otkrio je jedan od trenera WDS-a John van den Berg. Nakon WDS-a Virgil je otišao u akademiju Willem II, a zatim igrao za Groningen, Celtic i Southampton.
 
U Liverpoolu će dnevno zarađivati oko 30 hiljada eura, lovit će najveće trofeje i biti vođa odbrane slavnog kluba.

 

 

Učitaj još novosti