30. 12. 2017 - 23:19
Cro Copov život: Sve počelo u šupi koja je bila napola...
907
Shares
Cro Copov život: Sve počelo u šupi koja je bila napola svinjac, a Van Damme ga zaludio

VEČERNJI LIST

Cro Copov život: Sve počelo u šupi koja je bila napola svinjac, a Van Damme ga zaludio

30. 12. 2017 - 23:19
0
Shares

Za sportaša je najteže odlučiti da je kraj. Posebno kod vrhunskih, kod kojih je sport gotovo utkan u svaki dio njihova bića. Spartanski život, krv, znoj i suze, putovanja, pripreme... I ozljede su dio toga, naporni treninzi, odricanje. 

Ali nema ljepšeg osjećaja kad ti sudac uzme ruku i digne je u zrak. 

To je rekao Mirko Filipović (43), koji se malo po malo sprema za kraj karijere.

Cro Cop nakon borbe protiv Japanca Kosake planira odraditi još jedan meč pa 2018. godine protiv pobjednika Rizina zaključiti velebnu karijeru kao jedan od najvećih boraca u povijesti slobodne borbe.

Trenirao u šupi koja je bila napola svinjac

Svjestan je i on da je kraj blizu, a mi ćemo se prisjetiti kako je sve počelo, u maloj šupi u rodnoj Privlaci desetak kilometara od Vinkovaca gdje je desetogodišnji dječak Mirko tražio tatu Žarka da mu napravi utege.

- Bio sam živahan dječak. Prve utege tata mi je napravio od pružnih šina, s 12 godina već sam radio zgibove i druge vježbe s vlastitom težinom. Sve to u garaži koja je bila napola svinjac jer je u sredini bio zid koji odvaja svinje od mjesta gdje je bila garaža. Znalo je biti i nanosa snijega jer je dio gdje sam trenirao bio otvoren.

- Tata bi me znao u 11 navečer doći upozoriti da je bilo dosta udaranja po vreći i radu s utezima. Nije tada bilo pravih vreća pa mi ju je tata napravio od šatorskog krila. Toliko sam udarao po njoj da smo je morali stalno nositi čovjeku u Vinkovce da je popravi - ispričao je Mirko za Večernji list.

2

Van Damme ga zaludio

Stavio je kasetu, odgledao borbu Franka Duxa i Chong Lija, vjerojatno nekoliko puta i odlučio:

'To je to, idem se baviti borilačkim sportom'.

Krvavi sport ime je filma koji je bio hit krajem 80-ih i u kojem Jean Claude Van Damme osvaja turnir protiv dosad neporaženog šampiona Chong Lija kojeg je glumio Bolo Yeung.

- Kad sam prvi put pogledao film, dobio sam snažnu volju da odem trenirati neki borilački sport. Imao sam 16 godina kad sam otišao u tae-kwon-do klub u Vinkovce.

Uh, kako su me ispeglali na treningu...

Odradio sam tek nekoliko treninga jer je počinja rat. No dobro su me ispeglali, bila je to starija ekipa, a u klubu se radio i kickboks pa sam toliko dobio po nogama da se toga i danas sjećam - dodao je Mirko, koji se i sam ozljeđivao kako bi reprizirao kultnu scenu iz omiljenog filma u kojoj Van Damme radi špagu.

- Radio sam je na silu pa sam ozlijedio prepone. Morao sam mirovati pola godine. No sad je mogu napraviti kad hoću - kaže Mirko.

Osnovnu školu završio je 1989. u Privlaci, upisao je gimnaziju u Vinkovcima. Za vrijeme Domovinskog rata završio je treći razred u Varaždinu, a četvrti u Vinkovcima gdje je 1993. godine maturirao s vrlo dobrim. 

Nakon završene gimnazije odlazi u Zagreb gdje upisuje policijsku akademiju. U to je vrijeme trenirao razne borilačke vještine, boks, karate... Nakon završene policijske akademije postao je član antiterorističke jedinice Lučko. 

No sport i ljubav prema borilačkim vještinama su prevladali pa 2000. godine sporazumnim ugovorom odlazi iz MUP-a i prelazi u profesionalne borilačke vode.

Imao je 21 godinu kad je šokirao borilački svijet pobijedivši Jeromea Le Bannera, koji je nekoliko mjeseci prije toga bio u finalu K-1 Grand Prixa.

- Uoči te borbe imao sam dva meča, jedan u savate boksu i jedan sparing u boksu protiv dečka od dva metra, državnog prvaka. I danas mi je teško povjerovati da sam se usudio u ring protiv Le Bannera i to pred 20.000 ljudi u Yokohama Areni. Kad sam ušao u dvoranu, izgubio sam se - ispričao je Mirko za Večernji.

Samo dva mjeseca kasnije bio je u četvrtfinalu K-1 Grand Prixa.

Nasuprot njemu bio je Ernesto Hoost, jedan od najvećih K-1 boraca svih vremena. Hoost je uvjerljivo slavio izudaravši Mirka po nogama. Malo je koji borac tada mogao braniti te strašne Hoostove low kickove. 

4

Idemo na boks

Tada je uslijedila pauza koju je Mirko iskoristio posvetivši se amaterskom boksu. Bio je prvak države u teškoj kategoriji i to znanje u boksu kasnije će se ispostaviti kao jedan od ključnih faktora uspjeha.

Naravno, uz patentirani udarac lijevom nogom u glavu koji je toliko izvježbao da ga može izvoditi žmirećki. I poput Robbena koji uvijek ide lijevo, Cro Copovi protivnici znali su da će potegnuti taj lijevi high kick, ali nije im to pomoglo.

No Mirko je tražio nove izazove, a najveći je bio - slobodna borba.

3

Kako će se kickboksač snaći u ringu po pravilima slobodne borbe? Recimo samo da izgledi nisu baš bili na strani Mirka kad je ušao u ring protiv Kazujukija Fujite u premijernom nastupu u MMA-u. Bilo je to 2001. godine.

Borba je počela pa završila nakon 39 sekundi. Fujita je nasrnuo na Mirka, ali dočekalo ga je njegovo koljeno i sudac je morao prekinuti borbu. Velika pobjeda, senzacionalna.

I tu je počela njegova MMA karijera.

Nanizao je sedam pobjeda, potom je imao najveći ispit karijere, borba s Minotaurom.

Mirko i Brazilac tada su, uz Fjodora, smatrani najboljim borcima na svijetu. Filipović je demolirao Minotaura u 1. rundi, ali trenutak nepažnje i jiu-jitsu neiskustva, bili su dovoljni za prvi poraz u slobodnoj borbi. 

5

Samo par mjeseci kasnije doživio je težak, iznenađujući nokaut od Kevina Randlemana. Amerikancu je vratio dvije i pol godine kasnije gušenjem, a prije njega je svladao i Josha Barnetta. 

Tata, ovo je za tebe

Slijedio je epski dvoboj s Fjodorom Jemjeljanenkom za Prideov pojas.

Fjodor je slavio, ali je nakon borbe rekao da mu je to bio najteži meč u karijeri.

U rujnu 2006. godine, na svoj rođendan, osvojio je Pride Grand Prix. 

Minowa i Yoshida padali su u uvodnoj rundi, a toliko je izdržao i 'poznanik' Silva. Lijevi high-kick poslao ga je na spavanje! U finalu ga je čekao još jedan stari prijatelj, Barnett, ali ni on nije imao baš nikakve šanse.

Dok su mu stavljali pojas oko struka, zaplakao je. 

- Jako mi je žao što otac nije doživio moj najveći uspjeh. Ovo je za njega - rekao je tada Mirko.

U Zagrebu je osvojio K-1 Grand Prix 2013. godine, a tri godine kasnije ponovno je podigao ruke u Saitama Areni osvojivši Rizin Grand Prix.

UFC i doping skandal

Mirko ni izbliza nije ostavio trag u UFC-u kao što je to slučaj s K-1 i Japanom.

Jednostavno, kao da u oktogonu nije bio pravi.  Gubio je od Dos Santosa, Franka Mira, Brendana Schauba, Roya Nelsona, Gabriela Gonzage... Baš je taj nokaut od Gonzage bio jedan od najtežih u njegovoj karijeri.

Nije Gonzaga bio bolji borac, a to je Mirko pokazao i kad se vratio u UFC 2015. godine na revanš protiv Gonzage kojeg je prvo pustio da se ispuše, a onda demolirao laktovima za veliku pobjedu. 

Prošle godine trebao se vratiti u UFC i treći put, borba protiv Anthonyja Hamiltona bila je dogovorena, a onda - šok.  Dugo je Mirko vukao ozljedu ramena i nije se mogao oporaviti na vrijeme pa je uzeo hormon rasta. Da je pitao za dopuštenje, vjerojatno bi mu odobrili terapiju, kao što je to bio slučaj s nekim drugim borcima. Kad je vidio da ni to ne pomaže, objavio je kraj karijere.

Ispao sam magarac

Ali u trenucima dok se pripremao za Hamiltona morao je na doping test. Priznao je da je uzeo hormon rasta, a Američka antidopinška agencija suspendirala ga je na dvije godine, iako se već umirovio. Kasnije je stigao nalaz da je Mirko čist, odnosno da mu nisu u krvi pronašli tragove nedozvoljene supstance pa ispada da je kažnjen na osnovu priznanja.

- Kakva se halabuka oko ničeg digla, sad kad sam izlazio iz dvorišta samo sam čekao Andriju Jarka da me zaskoči. Ovo je katastrofa. Baš katastrofa. Da sam otkazao borbu, morao bih čekati pet, šest mjeseci. To nisam mogao napraviti jer bih se opet ozlijedio. Ne mogu više, nemam snage. Ušao sam u 42. godinu. Dobijem smrzotine od leda. Nakon svakog treninga stavljam led. Ovo je ispala baš prava svinjarija. Ovo sam uzeo terapiju 15 dana, jako malu količinu da bih se zaliječio da spasim borbu.

- Ja sam ispao magarac. Nemam što skrivati i nazvao sam šefa u UFC i rekao mu da su me došli testirati. Rekao sam mu i da sam uzimao šest dana hormon rasta jer mi je rame u katastrofalnom stanju te da imam sve nalaze - rekao je tada Mirko, ali nije pomoglo, suspenzija je ostala.

6

Kad čujem Wild Boyse mijenjam stanicu

Na Staru godinu 2016. godine Duran Duranov hit Wild Boys slušali smo triput. U dva dana tri nokauta u Saitama Areni, King Mo, Baruto pa Aliakbari za slavlje na Rizin Grand Prixu i novi pojas u Mirkovoj kolekciji. 

Kad smo kod Wild Boysa...

- Orsat Zovko mi je bio menadžer, jako mi je puno pomogao. Sjećam da se smo morali birati neku pjesmu za ulazak u ring, svidjela mi se ta Wild Boys. Ali nemam je uopće snimljenu, kad je čujem na radiju, mijenjam stanicu. No kad ulazim u ring, a ona svira u pozadini, naježim se - ispričao je Mirko.

Uz tu je pjesmu gubio i pobjeđivao, ali nije kraj, slušat ćemo je još barem dvaput jer Cro Cop planira oproštaj za 2018. godinu, u borbi protiv šampiona Rizina. Naravno, ako ga zdravlje posluži.

Halo, žapci, tada vam je šampion

Mirko je na Staru godinu 2016. dokazao sebi i drugima da je pravi šampion. I ono što je možda najljepše od svega, došao je kući svojoj obitelji, svojoj ženi i djeci - žapcima, kako od milja naziva svoja dva sina - kao pobjednik. 

Tada je izgledao kao čovjek koji više nema motiva, kao da mu je borilački plamen došao do vrhunca i počinje se gasiti. Koljeno je bilo u katastrofalnom stanju, najavio je da je to kraj. Ali nova terapija dala mu je nadu i vratio se.

U 44. godini života prošao je još jedne pripreme i vratio se onomu što voli najviše. Kad će se oprostiti? Pa kao da je to bitno! Hrvatska ima jednog od najvećih boraca u povijesti MMA-a, a najveći problem nam je kad će u mirovinu.

Samo nek sviraju ti Wild Boysi... 

7

Cro Copova abeceda
A - ATJ Lučko: Bio je član antiterorističke jedinice Lučko u vrijeme kada je počinjao kickboxing karijeru. Otuda i naziv "Cro Cop". 
B - Branko Cikatić: - Legenda kickboksa, koja je otvorila put drugim borcima. Bio je prvi Mirkov trener i njegov uzor sve dok se nisu razišli i posvađali. Inače, Cro Cop ističe kako mu je najveći životni uzor otac.
C - Cenzura: Kada je Mirko izgubio od Kevina Randlemana 2004. godine njegov tadašnji trener Zvonimir Lučić tražio je od Japanaca da zabrane emitiranje borbe u Hrvatskoj. I dan-danas je to jedan od najbrutalnijih poraza našeg Cro Copa. No nemojte misliti da mu je ostao dužan. Mirko je danas pokojnog Randlemana u uzvratu pobijedio giljotinom.
D - Dumovec: Cro Cop je poznat kao veliki ljubitelj životinja. Ne znamo jesu li još svi živi i ima li ih još uvijek, ali u jednom trenutku imao je šest pasa. Poznat kao veliki ljubitelj pasa čest je gost u azilu Dumovec za koji je odradio brojne akcije.
E - Ernesto Hoost - Veliki K-1 borac koji se s Mirkom borio tri puta i sva tri puta pobijedio. No zato je od Branka Cikatića dva puta izgubio. Zgodna priča veže Mister Perfecta i Cro Copa. Prilikom jedne njihove borbe Hoost je bio ozlijeđen i zamotao je jednu nogu. Mirko je cijelu borbu tukao po toj ozlijeđenoj nozi da bi mu Hoost na kraju priznao da mu je bacio mamac i zamotao 'krivu', zdravu nogu.
F - Fabricio Werdum: Veliki prijatelj Mirka Filipovića zbog kojeg je Cro Cop savladao borbu u parteru. Neko vrijeme živio je u Hrvatskoj i pomagao Mirku u pripremi, a priča kaže da je Vai Cavalo rekao da prvi put kad mu Mirko izvuče polugu odlazi natrag u Brazil. Tako je i bilo.
G - Grand prix: Mirko je u karijeri osvojio dva Grand prixa. Prvi, onaj PRIDE-ov, 2006. godine kada je nokautirao Wanderleija Silvu, a u finalu slavio protiv Josha Barnetta. Drugi, kada je pred zagrebačkom publikom osvojio K-1 Grand prix 2013. godine pobjedom protiv Ismalea Londta.
H - High-kick: Poznat je po čuvenom lijevom high-kicku. On mu je zaštitni znak i obilježio mu je karijeru. Brojne poznate face padale su zbog njegovog brutalnog high-kicka, kojeg je istrenirao do savršenstva. Dok je bio mlađi imao je samo jednu vreću za udaranje - svojevrsnu krušku, koju nije kupio nego napravio. Udarao ju je do iznemoglosti i usavršio svoje ubojito oružje.
I - Igre na sreću: Pod tim mislimo pretežito na kartanje. Mirko obožava kartanje i već dugi niz godina belom krati vrijeme i oštri moždane vijuge.
J - Jurkotić: Voditelj i osnivač zabavne emisije "U zdrav mozak" Davor Jurkotić je u tandemu s Belmom Džombom pokušao nasamariti Mirka. Cro Cop ih je na kraju provalio.
K - Kockice: Mirko je poznat i po svojim sportskim gaćicama na kojima je uvijek bila šahovnica, popularne kockice. Gaćice je mijenjao, ali kockice su ga pratile tijekom cijele karijere.
L - Ledena kupka: Nešto što mrzi, a mora odraditi gotovo nakon svakog treninga. Uostalom, uvjerite se sami kako to izgleda kada Cro Cop mora na ledenu kupku.
M - Minotauro: Ili punim imenom Antonio Rodrigo Nogueira. Bio je jedan od najvećih Mirkovih rivala. Na kraju krajeva, Cro Cop je i izgubio borbu protiv velikog, ako ne i najboljeg parteraša u povijesti, iako je Minotaura u prvoj rundi spasilo zvono. Legendarni Brazilac uvijek je na vrhu popisa MMA boraca kojima se Mirko najviše divi.
N - Nogomet: Voli nogomet i košarku, a 2004. godine zaigrao je u dresu Cibalije protiv Vukovara. I to ne u bilo kakvoj utakmici nego ligaškoj, natjecateljskoj! Mirko je tako ispunio san, a tribinama se orilo "Mirko, Mirko..."
O - Osaka: Mirko se tri puta borio u Osaki i tri puta je pobijedio. Od najnovije borbe prema najstarijoj, pobjeđivao je Ikuhisu Minowu, Rona Watermana i... Mikea Bernarda. S razlogom smo ovako poredali borbe i ostavili velikog Južnoafrikanca za kraj. Pokojni Mike Bernardo istinska je legenda kickboksa, a Cro Cop je u svojoj prvoj borbi u Osaki pobijedio upravo njega. 

1
P - PRIDE - Organizacija u kojoj se proslavio i proveo glavni dio svoje karijere. U Japanu je stvorio ime i neizbrisivu bazu obožavatelja diljem svijeta. Zanimljivo je da je Mirku u prvom nastupu u UFC-u svirala himna PRIDE-a dok je izlazio, a ne standardna The Wild Boys od Duran Durana.
R - Roy Nelson: Mirkov posljednji ozbiljniji protivnik bio je Roy Nelson u UFC-u, koji je slavio prekidom u trećoj rundi. Cro Cop se borio s Gonzagom nakon Nelsona, ali Napao je tada imao niz od dva poraza zaredom. Mirko mu je u revanšu nanio treći. Drugim riječima, King Mo je najopasniji protivnik kojeg je Mirko imao još od 2011. godine i borbe s Big Countryjem.
S - Sabor: U studenom 2003. godine Mirko je ušao u Sabor kao zastupnik SDP-a premda nije član stranke. U Saboru se borio za veća prava policajaca, odnosno za bolje financiranje policije. Nakon što je shvatio da nema dovoljno veza i utjecaja odlučio se povući iz politike.
T - Tigar: Mnogi ne znaju da Mirkov prvi nadimak nije bio Cro Cop nego Tigar. Mirko Tigar odradio je par borbi pod tim imenom prije nego je preuzeo kultni nadimak.
U - Ultimate Force: Ne, ovo nema veze s UFC-em. Mirko je 2005. godine snimio film pod nazivom "Ultimate Force", a istini za volju i nije doživio neki pretjerani uspjeh. Netko je u bespuću interneta humoristično opisao akcijski film hrvatskog junaka: "Ultimate Force će zadovoljiti samo one najtvrdokornije Mirkove obožavatelje i nikog drugog".
V - Varaždin: Dio života je proveo u Varaždinu gdje je završio 3. razred gimnazije. Tamo je i trenirao na stadionu Sloboda pod okriljem Anđelka Mladenovića.
Z - Zvonimir Lučić: Čovjek koji je uz Cro Copa proveo veći dio karijere. Bio je Mirkov drugi pravi trener nakon Branka Cikatića, a Filipović je uvijek govorio da mu je Zvonimir Lučić poput drugog oca. Na kraju su se razišli nakon 12 godina suradnje.

Učitaj još novosti