19. 12. 2017 - 10:51
NBA liga uvodi koš vrijedan četiri poena: Evo kako će to izgledati
907
Shares
NBA liga uvodi koš vrijedan četiri poena: Evo kako će to izgledati

SILVER RAZMIŠLJA

NBA liga uvodi koš vrijedan četiri poena: Evo kako će to izgledati

19. 12. 2017 - 10:51
0
Shares

Čelni čovjek NBA lige Adam Silver priznao je da se razmišlja o uvođenju koša vrijednog četiri poena u elitno košarkaško američko natjecanje, što bi bila još jedna revolucionarna promjena u ovom sportu.

U košarci se kroz historiju mijenjala veličina reketa, dužina napada, definicija prekršaja i nedopuštenih poteza, a najveća promjena do danas dogodila se 1979. godine kada je uveden koš vrijedan tri poena.

U NBA ligi trica je svaki šut izveden iza linije 7.23 metra, ali posljednjih godina imali smo prilike uživati u šutevima gotovo s centra, ponajviše u izvedbi Stepha Curryja, što je probudilo ideju uvođenja poena koji će vrijediti čak četiri poena i donijeti dodatnu dramaturgiju košarci.

''Bilo je razgovora u uvođenju linije za četiri poena. Zasad još nema konkretnog napretka,'' otkrio je čelni čovjek NBA lige, Adam Silver.

Kad su u pitanju šutevi vrijedni četiri poena, dvije su ideje kako bi se vrednovali: prva je da se radi o koševima s više od devet metara udaljenosti te bi postojala linija poput one na trici, a druga je da se na terenu iscrtaju posebna kružna polja nešto udaljena od linije trice s kojih bi koš vrijedio još poen više.

U svakom slučaju, ovo bi pravilo išlo dodatno na ruku 'tricaškim' ekipama dok bi igra pod košem još malo izgubila vrijednost. No, svakako bi sport dobio na zanimljivosti i bilo bi moguće ostvariti još impresivnije preokrete u završnicama utakmica.

Učitaj još novosti