16. 12. 2017 - 18:36
Guardiolin City ih sada juri: Ovako je izgledala čuvena ekipa...
907
Shares
Guardiolin City ih sada juri: Ovako je izgledala čuvena ekipa Arsenala koja je sezonu završila bez poraza

2004. GODINA

Guardiolin City ih sada juri: Ovako je izgledala čuvena ekipa Arsenala koja je sezonu završila bez poraza

Sport.ba/Germanijak.hr
16. 12. 2017 - 18:36
0
Shares

Što spaja Preston North End i Arsenal? Na prvi pogled, gotovo ništa. Arsenal je jedan od najvećih klubova na svijetu, sa milijunskom bazom obožavatelja, ogromnim stadionom i gotovo pa nepresušnim resursima, dok je Preston polu-zaboravljeni klub u engleskoj drugoj ligi.

Međutim, davne 1889. Preston je osvojio prvenstvo Engleske – neporažen. U više od 120 godina koje su uslijedile, to je uspjelo samo još jednom klubu. Dakako, riječ je Wengerovom Arsenalu 2004.

Arsenal je 2003./04. bio nezaustavljiv, neporažen u 38 prvenstvenih utakmica. Vođen čeličnim Vieirom i Henryjevim golovima, Topnici su između svibnja 2003. i listopada 2004. bili neporaženi u 49 uzastopnih utakmica, što je i dalje engleski rekord.

Prisjetimo se ekipe „Neporaženih“, čiji rekord juri Guardiolin City.

Jens Lehmann

„Ludi Jens“, kako su ga voli zvat Goonersi. Njemački vratar odigrao je svaku utakmicu u Arsenalovoj neporaženoj sezoni, a osim što je neporažen pokorio Englesku, drži i rekord Lige prvaka sa 10 uzastopnih utakmica bez primljenog pogotka.

Ashley Cole

Jedan od najboljih lijevih bekova premijer ligaške ere, Cole je 2004. bio na vrhuncu snage  - probijajući lijevo krilo i kombinirajući sa Piresom. Cole je dvije godine kasnije slomio srca navijačima Arsenala i prešao u redove gradskog rivala Chelseaja, s kojim je osvojio još jednu prvenstvenu titulu, četiri FA kupa i Ligu prvaka. Danas, sa 36 godina na leđima, i dalje igra za američki LA Galaxy.

Sol Campbell

Sol Campbell je, kao kapetan Tottenhama, tri godine ranije prešao u Arsenal i zaradio si doživotni status izdajice kod navijača bivšeg kluba. Za Arsenal je odigrao tek nešto manje od 200 utakmica, a za Englesku je odigrao rekordnih šest uzastopnih međunarodnih turnira od Eura 1996. i Svjetskog prvenstva 2006.

Kolo Toure

Toure je, kao i Cole prije njega, bio još jedan od Arsenalovih igrača koji je prebjegao u redove rivala – ovoga puta Manchester Cityja. Međutim, do te 2009., Toure je bio nezamjenjiv u srcu obrane topnika. Čvrst, sa odličnim čitanjem igre, Toure je često pokretao napade iz svoje polovice. Nakon Cityja je proveo par sezona u Liverpoolu ne bi li nevjerojatnu karijeru završio u još jednom legendarnom klubu – škotskom Celticu.

Lauren

Pouzdani desni bek, Kamerunac je često u sjeni svojih poznatijih timskih kolega – oko njega se nisu vezale kontroverzne transfer-sage kao oko njegovih obrambenih niti je imao napadački šarm Arsenalovih napadača. Pa ipak, Lauren je bio ključna figura u nevjerojatnom Arsenalovom nizu – njegova obrambena discipliniranost balansirala je visoko pozicioniranje lijevog beka, Ashleyja Colea, a mogućnost igranja na više pozicija omogućavala je Wengeru veću slobodu u rotaciji.

Robert Pires

Jedan podatak: Robert Pires postigao je 23 pogotka za Arsenal u sezoni 2003./04. Sa lijevog krila. Robert Pires imao je talent za dribling i završnicu, te je ubojito kombinirao sa Coleom na lijevom krilu Arsenalovog napada. Nakon Arsenala, odigrao je preko 100 utakmica za španjolski Villarreal, a sa reprezentacijom Francuske bio je svjetski i europski prvak.

Gilberto Silva

Mnogi će reći da Wenger do dana današnjeg nije pronašao zamjenu za neumornog Brazilca. Silva je mogao jednako efikasno igrati u obrani kao i biti vodonoša kapetanu Vieiri u sredini terena. Titan između linija, Gilberto Silva bio je gorostas koji je krpao sve rupe, omogućavajući Arsenalovim čarobnjacima u napadu da ubitačno kombiniraju pred suparničkom obranom.

Patrick Vieira

Kapetan, vođa, kreator i stražar. Jedan od najkompletnijih veznjaka premijer ligaške ere, Vieira je bio srce „Neporaženih“ – snažan u duelu, kreativan s loptom u nogama, Arsenalov kapetan bio je tkivo koje je spajalo obranu, sredinu i napad. Dvije godine nakon što je vodio Arsenalove neporažene, otišao je u Juventus, a sa Piresom je bio član francuskih europskih i svjetskih prvaka 1998. i 2000.

Fredrik Ljungberg

Svi se sjećaju ludog Šveđanina, crvene kose. Ljungberg je bio konstantna prijetnja sa desnog Arsenalovog krila – njegovih 10 pogodaka nadmašili su samo Pires i nezamijenjivi Henry. Arsenalovo desno krilo bilo je jednako neumorno u pokrivanju protivničkih bekova koliko i ubojito u napadima i centaršutevima.  Nakon Arsenala nije se ustalio nigdje, te je 2014. završio karijeru u indijskom Mumbaiju.

Dennis Bergkamp

Nizozemac zlatnog prvog dodira, Arsenalov nominalni plejmejker – iako bi bila nepravda merkurijalnog Bergkampa ograničiti jednom ulogom. Nizozemac je bio hibrid napadača i desetke, kreativni mozak koji je istovremeno bio pokretač i egzekutor, u posjedu ili u brzoj tranziciji. Te godine je već zagazio u 35., i dvije godine kasnije će se u Arsenalu i umiroviti, ali ga magija još nije bila napustila.

Thierry Henry

Jedan jedini. Po mnogima i najbolji igrač u povijesti Premier lige. U Arsenalovoj šampionskoj sezoni zabio je 30 ligaških golova, ukupno 39, i tome dodao šest asistencija. Henry je najbolji strijelac Francuske i Arsenala svih vremena, ali same brojke ne govore niti pola priče. Njegov dodir, dribling, lakoća stvaranja prostora bez presedana su u povijesti Premier lige. Tri godine nakon neporažene sezone otišao je u Barcelonu, gdje je sačinjavao jedan od najboljih napadačkih trojaca svih vremena – sa Leom Messijem i Samuelom Eto'om.

(Germanijak.hr)

15134170823757

Učitaj još novosti