15. 12. 2017 - 08:00
17 tužnih godina od odlaska legende Partizana: Sarajevo je moj...
907
Shares
17 tužnih godina od odlaska legende Partizana: Sarajevo je moj grad, ali sam ovdje za neke četnik, a u Beogradu Turčin!

NA DANAŠNJI DAN NAPUSTIO NAS JE HARIS BRKIĆ

17 tužnih godina od odlaska legende Partizana: Sarajevo je moj grad, ali sam ovdje za neke četnik, a u Beogradu Turčin!

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
15. 12. 2017 - 08:00
0
Shares

Sjajni košarkaš Partizana, Sarajlija Haris Brkić, ubijen je prije 17 godina u Beogradu, a njegov ubica ni do danas nije pronađen. Upravo je na današnji dan ugašen jedan mladi život, izuzetno perspektivni. Nepoznati napadač, odmah nakon treninga, 12. decembra ispred hale “Pionir” pucao je u Brkića, a igrač je preminuo tri dana kasnije.

Nekadašnji kapiten Partizana pogođen je s dva metka. Prvi je završio u predjelu jagodične kosti, a drugi ispod oka. Napadač je neprimjećen pobjegao, a slučajni prolaznik je zatekao nepomično Brkićevo telo. On je obavijestio ljude koji su se nalazili u hali "Pionir". Brkić je prebačen u Urgentni centar, potom je operisan, ali je preminuo tri dana kasnije.

Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu, a u karijeri igrao je za Borac iz Čačka, Partizan i Budućnost, a u mlađim selekcijama i za Bosnu.

Četiri puta je bio šampion Jugoslavije, tri puta u Partizanu i jednom u Budućnosti, a tri puta je osvajao i Kup Jugoslavije. S prvakom Srbije igrao je i final-four 1997/98. godine, a za crno-bijele je odigrao ukupno 294 zvanične utakmice i postigao je 3.740 koševa. Ujedno, bio je jedan od najboljih igrača Partizana u F4 Eurolige u pomenutoj sezoni.

Ostat će poznat i po svom dvokoraku koji je nazvan "Harisov ulaz". Radi se o produženom koraku koji se teško branio. Brkić bi kretao s loptom na koš, a onda bi jednom nogom dva puta "naskakao", čime bi zbunjivao protivničke igrače. Uglavnom bi asistirao ili poentirao, griješio je vrlo rijetko.

Brkić je bio mladi reprezentativac Jugoslavije, koja je 1996. osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za U20 reprezentaciju u Turskoj. Bio je na pripremama i igrao prijateljske utakmice za seniore, ali se nikada nije pojavio na velikom takmičenju.

Haris je bio dijete iz mješovitog braka, zbog čega je imao problema s pojedinim navijačima Beograđana. Imao je želju da se vrati u Bosnu, gdje se upravo počeo baviti košarkom.

"Ovo je moj grad, dvorana u kojoj sam trenirao, ovdje sam počeo, ali opet mi je neugodno, jer sam ovdje za neke četnik, a u Beogradu sam Turčin", kazao je Brkić u Sarajevu 1999. godine.

Jednom sarajevskom prijatelju, bivšem saigraču, otprilike mjesec dana prije ubistva, povjerio se:

"Rado bih se vratio kući, imam nekih problema. Kako ide Bosni, ima li ekipu, da li bi me ponovo primili?", raspitivao se Haris.

Ipak, mladi život ugašen je već u 26. godini, a ostaju samo sjećanja na velikog majstora. 

Svakog ljeta njegovi bivši klubovi Bosna, Parizan i Budućnost organizuju Memorijalni turnir "Haris Brkić" u njegovu čast.

Neka ti je laka crna zemlja igračino!

Pripremio: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti