14. 12. 2017 - 15:54
Ovako je izgledao Chelsea prije dolaska Romana Abramovicha
907
Shares
Ovako je izgledao Chelsea prije dolaska Romana Abramovicha

SVE SE PROMIJENILO 2003.

Ovako je izgledao Chelsea prije dolaska Romana Abramovicha

Sport.ba/N1 BiH
14. 12. 2017 - 15:54
0
Shares

Datum je bio 11. maj 2003. godine. To je dan koji će ostati zauvijek uklesan svim navijačima Chelseaja.

Naime, to je posljednji put kada su na teren izašli igrači ovog tima, a da u klubu nije bio novac kojeg je donio ruski biznismen Roman Abramovich. Tog dana odigrali su posljednji meč u sezoni 2002/2003., a igrali su protiv Liverpoola. 

Tim je vodio Claudio Ranieri, a rivala su savladali s 2:1.

Ruski oligarh je već naredne sezone dao finansijsku injekciju i počeo da mijenja fudbal kao igru. Za samo dvije sezone - Plavci su osigurali prvi naslov prvaka i to nakon 50 godina, trener im je bio Jose Mourinho.

2012. godine osvojili su i Ligu prvaka, i to četiri godine nakon što su u istom takmičenju poraženi u Moskvi od Manchester Uniteda.

Nas je interesovalo - ko su igrači koji su tog 11. maja istrčali na teren, odnosno ko su igrači koji su zatvorili poglavlje skromnog londonskog tima, i ispratili Chelsea koji danas važi za fudbalsku silu.

Na golu je stajao Carlo Cudicini, koji je za ovaj tim skupio 191 nastup. Inače je produkt škole Mlana a na Stamford Bridge je stigao 1999. godine. Tim je napustio 2009. godine - kada je izgubio poziciju u prvom timu - dolaskom Petera Checha.

Mario Melchiot je u timu Chelsea bio također od 1999. godine. Stigao je iz Ajaxa, a tim je napustio 2004. godine. Ostao je u Engleskoj, u Birminghamu, da bi igrao i za Rennes i Wigan.

Plavi dres je obukao 164 puta.

Centralna figura odbrane bio je William Gallas. Legendarnog fudbalera u ekipu je doveo Claudio Ranieri 2001. godine iz Marseillea, za nešto više od osam miliona eura.

Igrao je on i u Abramovichevom Chelseajeu, a 2006. godine plavi dres je zamijenio onim crvenim - Arsenalovim.

Odmah do njega gol je čuvao i Marcel Desailly. Osvajač Svjetskog prvenstva sa Francuskom, i Lige prvaka sa Milanom - Desailly je došao i Chelsea.

Odigrao je ukupno 222 utakmice za ovaj tim.

Za Chelsea je igrao i Celestine Babayaro, 197 puta. On je dio zlatne generacije Nigerije koja je uzela olimpijsko zlato 1996. godine.

U London je došao iz Anderlechta, a po Mourinhovim režimom izdržao je samo jednu sezonu. Otišao je u Newcastle, pa u LA Galaxy, gdje se i povukao 2010. godine.

Posljednji igral veze 'starog' Chelseaja bio je Jesper Gronkjaer. On je bio i strijelac posljednjeg gola ove generacije Chelseaja prije nego su došli Abramovichevi milioni.

Igrao je četiri sezone za Chelsea, a potom i za Birmingham, Atletico Madrid, Stuttgart i FC Copenhagen u rodnoj Danskoj.

Sjećate se sigurno i legendarnog Emmanuela Petita. Za 16 sezona u profesionalnom fudbalu - Chelsea mu je bio četvrti klub.

Igrao je za Monaco, Arsenal, Barcelonu - koja ga je i poslala u Chelsea. Od 2011. godine radi kao fudbalski analitičar i ambasador Svjetskog prvenstva za beskućnike.

Centralna figura tima bio je Frank Lampard, igrač koji je integralni dio Chelseaja od 2001. godine - kada je stigao na Stamford iz West Hama. Ukupno odigranih 13 sezona i 648 mečeva za Chelsea - Lamparda su učinile legendom Chelseaja i sporta inače.

Sa ovim timom svojio je sve - a nakon povlačenja u dresu New York Cityja, danas radi za BBC i Sky Sport kao stručni saradnik.

Najmanje poznati bio je Greme Le Saux, igrač koji je produkt Chelseajeove škole fudbala. Prije nego mu je Chelsea dao pravu šansu, igrao je za Blackburn. La Saux je nakon dolaska Abramovicha otišao u Southampton, a povukao se 2005.

Jedan od omiljenijih fudbalera ovog tima bio je Jimmy Floyd Hasselbaink koji je za Plavce igrao od 2000. godine. Proslavio se u Ledsu, a za četiri sezone na Stamfordu postigao je 88 golova, od toga 79 ligaških. Odličan konto za 177 nastupa koliko ih je imao.

Dolaskom Mourinha za njega više nije bilo mjesta - a prije povlačenja iz fudbala igrao je još za Middlesbrough, Charlton i Cardiff.

Njegov kolega u napadu bio je Eidur Gudjohnsen. Islanđanin je zabilježio 261 nastup za ekipu prije odlaska 2006. godine.

Igrao je za 12 klubova u osam zemalja, a između ostalih - izdvojit ćemo Barcelonu. Još uvijek je aktivan fudbaler, bez kluba. Posljednji angažman imao je u Pune Cityju, fudbalskom timu iz Indije.

Ed De Goey, Albert Ferrer, Winston Bogarde, Boudewijn Zenden, Mario Stanić, Jody Morris, Enrique de Lucas, Gianfranco Zloa, John Terry, Filipe Oliveira, Robert Huth, Joe Keenan i Carlton Cole su igrači koji su sjedili na klupi u tom meču, a te godine tim je otpustio i australskog golmana Marka Bosnicha.

Osim njih, te sezone u Chelseajeu su igrali - pa su otpušteni/prodani i Roberto Di Matteo, Samuele Dalla Bona, Slaviša Jokanović, Sam Parkin i Mikael Forssell.

Ostalo je historija. 

Učitaj još novosti