14. 12. 2017 - 15:10
Nije sve u parama: Pet sjajnih pojačanja koja su koštala kao...
907
Shares
Nije sve u parama: Pet sjajnih pojačanja koja su koštala kao jedna petina Neymara

NA SPISKU I NAŠ KOLAŠINAC

Nije sve u parama: Pet sjajnih pojačanja koja su koštala kao jedna petina Neymara

Sport.ba/Germanijak.hr
14. 12. 2017 - 15:10
0
Shares

Iznosi nogometnih transfera zeznuta su stvar. Na sve luđem nogometnom tržištu, gdje se nogometaši rasprodaju u iznosima koji dosežu vrtoglave iznose, elitni klubovi ne štede kako bi osigurali vlastito mjesto u vrhu. Međutim, nesnosne cifre, koje su u slučaju nogometaša svjetske klase, poput Neymara, ili wunderkindova, poput Mbappea i Dembelea, prešle granicu od 100 miliona eura, sa sobom donose i određena očekivanja.

Nigdje to nije izraženije nego u engleskom nogometu. Premier liga uvjerljivo je najbogatija na svijetu, te milijune od TV prava baca pod noge najvećih igračkih i trenerskih zvijezda. Paul Pogba tako se i dalje bori da „opravda“ milionsku cifru koju je za njega izdvojio Manchester United. Istovremeno, mnogi su se pitali vrijede li Danny Drinkwater i Kyle Walker baš 38 i 50 miliona eura. Ipak, izvjesno je da će cijene, a s njima i očekivanja, i dalje rasti.

Međutim, za svakog „Pogbu“ nađe se pokoji „Kolašinac“. Donosimo vam pet najboljih engleskih transfera za koje možda niste čuli, ali su svojim klubovima, osim zarade, donijeli uspjeh na terenu. Podsjetimo, za cijenu plaćenu za ovu petoricu igrača mogli ste dobiti, recimo, jednog Tiemouea Bakayoka, ili jednu petinu Neymara.

Sead Kolašinac – Arsenal (0 miliona eura)

Vjerovatno i pojačanje sezone. Bh. reprezentativac došao je u Arsenal besplatno, po isteku ugovora sa Schalkeom, za kojega je lani odigrao sezonu za pamćenje. Kolašinac je prototip modernog beka – brz, snažan, neumoran i jednako ubojit u napadu kao i pouzdan u obrani. Za Arsenal je ove sezone odigrao 16 utakmica, postigao dva pogotka i upisao četiri asistencije te je jedna od svjetlijih tačaka prilično blijede sezone Topnika.

Whoscored rejting: 7.07

Richarlison – Watford (11,5 miliona eura)

Richarlison je već sada jedan od najboljih mladih napadača lige, a tek je odigrao 16 utakmica za Watford – u kojima je postigao pet pogodaka i dodao četiri asistencije. Iznos kojega je Watford odvojio za Brazilčev potpis pet puta je manji od onoga što je City platio za Bernarda Silvu, koji ima jedan pogodak i jednu asistenciju. Efikasno!

Whoscored rejting: 7.22

richarlison-watford-2017-96f8jup6b1vq140tpl5xulqlj

Harry Maguire - Leicester (17 miliona eura)

Kvalitetni stoperi uglavnom su jako skupi, pogotovo ako je riječ o mladim Englezima koji su tehnički potkovani, kao Leicesterov Maguire. Pa ipak, Maguire je koštao 10 miliona manje od Evertonovog Keanea, te skoro 20 manje od Unitedovog Lindelofa. Čak niti navijači Evertona i Uniteda neće vam reći da su ta dva igrača bila u boljoj formi od Maguirea ove sezone.

Whoscored rejting: 7.22

Jack Cork – Burnley (10 miliona eura)

Kako i zašto su se Southampton i Swansea, dva davljenika koja su nekada igrala atraktivan nogomet, tako olako riješili Jacka Corka, ostat će misterij. Njihov gubitak bio je dobitak Burnleyja, apsolutnog hita sezone, koji se pred Božić nalazi u bodovnom egalu s Liverpoolom i Tottenhamom, a ima bod više od Arsenala. Cork je defanzivni vezni s okom za dodavanje, neiscrpnim količinama energije i pozicijskom inteligencijom. Everton je gotovo troduplo skuplje platio Davyja Klaassena, koji uglavnom sjedi na klupi.

Whoscored rejting: 6.88

Pascal Gross – Brighton (3 miliona eura)

Tri miliona eura za tri pogotka i pet asistencija u prvih 16 utakmica. Malo ko je bio upoznat s Grossom, kada ga je novopečeni prvoligaš Brighton ljetos doveo iz Ingolstadta. Sada je jedan veznih igrača u najboljoj formi i jedan od razloga zašto je Brighton iznenađujuće dobro startao u Premier ligi. Usporedili bismo vam njegov iznos transfera, ali, ruku na srce, tri miliona eura Manchester United vjerovatno potroši samo na frizere Paula Pogbe.

Whoscored rejting: 6.81

Učitaj još novosti