11. 12. 2017 - 10:10
Najgore potrošenih 85 miliona eura ikada: Otok žestoko...
907
Shares
Najgore potrošenih 85 miliona eura ikada: Otok žestoko 'nagazio' Pepovog Djeda mraza i čovjeka koji u derbijima ne postoji

OBRUŠIO SE I LEGENDARNI SHEARER

Najgore potrošenih 85 miliona eura ikada: Otok žestoko 'nagazio' Pepovog Djeda mraza i čovjeka koji u derbijima ne postoji

11. 12. 2017 - 10:10
0
Shares

Nakon jučerašnjeg trijumfa Manchester Cityja na "Teatru snova" mnogi su uvjereni da su Građani zapravo i novi prvaci Engleske. Tim Pepa Guardiole zaista igra odlično ove sezone, ima samo jedan remi, dok je poraz za njih strani pojam.

Iako su do kraja Premiershipa ostala čak 22 kola, teško je i zamisliti na koji bi način pratnja mogla nadoknaditi 11 (Manchester United) odnosno 14 bodova (Chelsea) za ekipom Pepa Guardiole. Liverpool, Arsenal i Tottenham skoro svi su već prežalili.

Mančesterski derbi bio je dvoboj koji je mogao barem zakuhati bitku za naslov jer bi eventualnom pobjedom Uniteda razlika iznosila podnošljivih pet bodova. Ipak, stvari je uprskao igrač koji je trebao biti čovjek odluke za Mourinhov sastav. Na njegovu žalost Romelu Lukaku je poput Djeda mraza počastio City.

lukaku-united

Umjesto da predstavlja strah i trepet za rivalsku mrežu, Belgijanac je to činio pred svojim golom, skrivivši oba pogotka Građana. Naime, kod prvog je loše skočio i spustio loptu za strijelca Davida Silvu, a kod drugog je katastrofalno ispucao loptu, pogodio u leđa Chrisa Smallinga, a odbijanac je prihvatio Nicolas Otamendi i postigao pobjednički pogodak.

Lukaku će ovu utakmicu htjeti zaboraviti što prije i zbog činjenice da je u 85. minuti promašio zicer za izjednačenje. Poslije takvog izdanja navijači Uniteda su bili bijesni, a i društvene mreže su se usijale.

Sedmi najskuplji fudbaler u historiji, za kojeg je Jose Mourinho iskrcao Evertonu čak 85 miliona eura odštete, postigao je u Premierligi ove sezone osam golova (13 u svim takmičenjima) što se i ne čini loše.

Međutim, malo opširnija analiza Lukakuovih pogodaka dat će bolju sliku o tome koliko je Belgijanac zapravo razočarao. U utakmicama protiv onih najboljih iz Premierlige ostao je bez ijednog pogotka i asistencije.

lukaku-mourinho

Protiv Chelseaja, Liverpoola, Arsenala i Tottenhama nije napravio ništa, a "šlag na tortu" stigao je u obliku katastrofalne nedjeljne partije u gradskom derbiju. Uz to, odlično je ušao u sezonu, ali je u protekla dva mjeseca zabio jedan jedini gol i to Newcastleu 18. novembra.

Što se tiče tih osam premierligaških golova, jednako ih je postigao i Wayne Rooney. A to je, podsjećamo, igrač kojeg se Mourinho svim silama htio riješiti pa ga je pustio da ode besplatno u matični Everton.

lukaku

"On jednostavno ne radi dovoljno za momčad, koliko god Mourinho tvrdio suprotno. Niko se nije žalio na početku sezone, ali Lukaku dosad nije opravdao silne milione koliko je klub u njega uložio. Žao mi je što to moram reći, ali sve što radi je sekundu ili dvije presporo", rekao je legendarni engleski napadač Alan Shearer .

"Razlika između vrhunskih i dobrih napadača je jednostavna. Vrhunski napadač dobije jednu šansu, kakvu je imao Lukaku i zabije gol. I tu nema priče, to se mora zabiti. Nadam se da se osjeća kao što sam se i ja osjećao kad bih promašio takvu priliku. Mene je to proganjalo do sljedeće utakmice i ne bih se smirio dok nisam ponovo zabio", dodao je Shearer.

Učitaj još novosti