10. 12. 2017 - 12:14
NEZABORAVNI TRENUCI DERBIJA DVA VELIKANA: Evo zašto će danas...
907
Shares
NEZABORAVNI TRENUCI DERBIJA DVA VELIKANA: Evo zašto će danas čitava Engleska gledati prema Old Traffordu

NEKI OD NAJBOLJIH UTAKMICA

NEZABORAVNI TRENUCI DERBIJA DVA VELIKANA: Evo zašto će danas čitava Engleska gledati prema Old Traffordu

Sport.ba/Net.hr
10. 12. 2017 - 12:14
0
Shares

U septembru 1989. godine City je pobjedio Crvene vragove s 5-1. Legendarni Unitedov trener Alex Ferguson kasnije je to nazvao najsramotnijim porazom u karijeri, a zbog njega je umalo dobio i otkaz. Za Unitedove navijače je sreća da se to nije dogodilo jer uskoro je krenula velika berba trofeja pod Fergusonovim vodstvom.

Pred nama je ovog vikenda jedan od najvećih gradskih derbija u svijetu nogometa. U nedjelju s početkom u 17.30 Manchester United u 16. kolu engleske Premierlige na svome Old Traffordu dočekuje Manchester City.

Bit će to novi okršaj velikih rivala koji su odigrali brojne nezaboravne dvoboje. Dugo je United bio gazda u gradu, ali posljednjih se godina, nakon dolaska arapskih tajkuna na čelo Cityja, situacija promijenila. Oba su kluba po dvaput osvojila naslov u posljednjih pet sezona Premierlige, tako da danas njihovi ogledi imaju veću čar nego ranije. Niti jedna gostujuća ekipa u Premier ligi na Old Traffordu, uz Chelsea, nije postigla veći broj golova od Građana (27 sa spomenutim londonskim sastavom). Tim povodom, za vas smo izdvojili neke od najzanimljivijih trenutaka u derbijima između ove dvije velike engleske ekipe.

Poraz koji je umalo otjerao Fergusona
U septembru 1989. godine City je razmontirao Crvene vragove s 5-1. Legendarni Unitedov trener Alex Ferguson kasnije je to nazvao najsramotnijim porazom u karijeri, a zbog njega je umalo dobio i otkaz. Za Unitedove navijače je sreća da se to nije dogodilo jer uskoro je krenula velika berba trofeja pod Fergusonovim vodstvom.

Osveta pet godina kasnije
Kad se Fergusonov stroj zagrijao, više ništa nije moglo spasiti City. U novembru 1994. United je slavio s 5-0. Briljirao je Eric Cantona, ali prvo je ime utakmice ipak bio Andrej Kančelskis koji je upisao hat-trick.

Owenov bljesak
Michael Owen nije se posebno istaknuo u dresu Manchester Uniteda, ali doživio je i jedan blistavi trenutak. U septembru 2009. United je pobijedio s 4-3 u možda i najboljem mančesterskom derbiju svih vremena, a Owen je zabio pobjednički gol u šestoj minuti sudačke nadoknade.

Rooney za sva vremena
City je u februaru 2011. bio bolji suparnik, ali njegovi su igrači bili potpuno nemoćni kad je Rooney postigao pogodak koji mu je obilježio karijeru. Trenutak čiste genijalnosti. Rooney više ne igra za United, ali njegovo je naslijeđe ostalo.

Velika sramota na ‘Teatru snova’
City je u oktobru 2011. ponizio United pred njegovim navijačima. Tih 6-1 i danas budi bolna sjećanja kod svih navijača vragova i jednako tako razvlači osmjeh na lice pristalicama građana.

Učitaj još novosti