20. 11. 2017 - 19:24
Ovo nije slučajnost: Prije četiri sezone Atletico, prije dvije...
907
Shares
Ovo nije slučajnost: Prije četiri sezone Atletico, prije dvije Leicester, mogu li sada i oni?!

VALENCIA PRAVI HIT

Ovo nije slučajnost: Prije četiri sezone Atletico, prije dvije Leicester, mogu li sada i oni?!

Sport.ba/Mozzartsport.com
20. 11. 2017 - 19:24
0
Shares

Trenutak istine u nedjelju, 25. novembra od 20.45. Na Mestallu stiže Barcelona, tako navikla da drugima ubija snove. Bilo je međutim, ne često doduše ali dešavalo se, dana kada su mali uspijevali da prežive, kada je san nastavljao da živi. Nadaju se u Valenciji - nastaviće i poslije sljedeće nedjelje. Jer imaju osnova da se nadaju.

Ova Valencijina sezona naime neodoljivo podsjeća na Atleticovu 2013/2014., a ta je bila jedina u posljednjih 13 godina u kojoj na krovu Španije nisu bili ni Real ni Barcelona. A u konkurenciji takvih giganata nije pogrešno reći da je titula Dijega Simeonea u Primeri tek nešto manje iznenađenje nego ona Leicesterova u Premier ligi.

A sjećate li se kako je sve tada izgledalo?

U toj sezoni 2013/2014., Atletico je poslije 12 kola imao 30 bodova i bio drugi na tabeli. Dali su Diego Costa i drugovi 30 golova, Diego Godin, Miranda, Juanfran i Filipe Luiz s Tibom Courtoisom na golu, primili su samo osam. Slijepi miševi danas - 30 bodova, 32 data i 11 primljenih golova. Istina, Atletico je imao više pobjeda (10), ali i jedan poraz, dok Valencia još čeka na svoj prvi, ali ima i jedan trijumf manje.

Šta im je još zajedničko? Tim Marcelinha Torala je u ovih 12 kola igrao s Realom, Atleticom i Sevillom, pa i Real Socijedadom i Athleticom iz Bilbaa. Madridski Atletico je prije četiri godine u ovo vrijeme iščekivao samo još duele s Barcelonom i Valencijom. Real i Sevillu je pregrmio, kao i tradicionalno neugodne baskijske gigante.

Ali nisu samo podaci ono što navijačima na Mestalli daje za pravo da veruju. Kao i Atletico nekad, Valencia danas impresionira igrom. Da, razlika je u tome što je Jorgandžijama tada bilo gotovo nemoguće dati gol, dok je Simonea Zazu i drugove nemoguće zaustaviti kada krenu u napad, ali ko je gledao i jedne i druge mogao je da na vrijeme vidi da rezultati nikako nisu slučajnost, već plod igre koja sluti na borbu za sam vrh.

Uostalom, dovoljno je samo baciti pogled i u ostale lige. U Engleskoj samo Manchester City ima bolje rezultate od Valencije (34 boda). U Francuskoj to je PSG (35 iz 13 utakmkica). U Italiji, za poređenje mogu da posluže Napoli i Inter, neporaženi u uvodnih 13 kola, i niko drugi. U Njemačkoj - ama baš niko, jer ni Bayern (29) nije bio toliko dominantan kao Slijepi miševi u ovih 12 uvodnih kola.

Neka vjeruje Valencia. Barem do nedjelje. A onda će sve biti malo jasnije.

Učitaj još novosti