20. 11. 2017 - 15:57
Bili su u padu, a sada su hit: Mlada trenerska senzacija...
907
Shares
Bili su u padu, a sada su hit: Mlada trenerska senzacija spašava slavni klub

PROŽIVLJAVA KATARZU NAKON JEDNE OD NAJGORIH SEZONA

Bili su u padu, a sada su hit: Mlada trenerska senzacija spašava slavni klub

20. 11. 2017 - 15:57
0
Shares

Slavni njemački klub proživljava katarzu nakon jedne od najgorih sezona u novijoj historiji.

Schalke 04 prošle je sezone odigrao jednu od najgorih sezona u novijoj historiji. Slavni njemački klub završio je na 10. mjestu i prvi put nakon 2009. ostao bez nastupa u Evropi u kojoj je često igrao zapažene uloge; pogotovo u sezoni 2010./2011. u kojoj su igrali polufinale Lige prvaka protiv Manchester Uniteda.

Nije to bio samo izolirani bljesak – u sedam uzastopnih sezona od 2010. pa do kobne 2017. Schalke je izborio ''evropsko proljeće''.

Dugoročno bi se moglo pokazati da je porazna sezona zapravo bila ono što je Schalkeu trebalo. Klubu iz Gelsenkirchena očito su trebale promjene; oni su se odlučili kockati i dati rebuilding u ruke mladom 32-godišnjaku Domenicu Tedescu, treneru koji nikad nije profesionalno igrao nogomet, a svoju je avanturu počeo 2008. kao trener U-8 ekipe Stuttgarta nakon što je stekao diplomu u području biznisa.

Trenerska senzacija na tragu Nagelsmanna

Nakon 12 kola, izgleda da je to bila dobra odluka. Schalke već šest kola ne zna poraz, a pobjedom protiv HSV-a izbili su na drugo mjesto prvenstvene tabele prvi put nakon 2012. godine. U središtu Schalkeova uspona nalazi se upravo Tedesco, nova mlada trenerska senzacija Bundeslige.

tedesco-schalke

Za svoj uspjeh mora zahvaliti i Julianu Nagelsmannu, treneru koji je kao 29-godišnjak spasio Hoffenheim od ispadanja i napravio od njega hit-klub Bundeslige. Upravo je Nagelsmann bio mentor Tedescu koji je u sezoni 2016./2017. radio u Hoffenheimu kao trener mlade ekipe.

Potaknut Nagelsmannovim uspjehom, drugoligaš Erzgebirge Aue, koji se borio za ostanak u ligi, doveo je Tedesca nadajući se da će kao i svoj mentor spasiti klub od relegacije. Pokazalo se da je to bila dobra odluka – Tedesco je u 11 utakmica osvojio 20 bodova i odveo klub u sigurnu zonu.

Njegov uspjeh nije prošao nezapaženo i Schalke je uskoro pokucao na njegova vrata s dvogodišnjim ugovorom i visokim ambicijama, tražeći trenera koji će ih vratiti na pobjedničke staze. Tedesco je odmah krenuo s drastičnim promjenama u svlačionici – potjerao je dugogodišnjeg kapitena Benedikta Höwedesa u Juventus, traku je dobio golman Ralf Fährmann, a njegov zamjenik postala je mlada zvijezda kluba Leon Goretzka.

Schalke ima veliku priliku nokautirati uzdrmanog rivala

Slično kao i Nagelsmann, Tedesco vjeruje da je ključ uspjeha u kombinaciji taktike i socijalne komponente, takozvanog man managemanta. Radi se o vrlo studioznom treneru koji do najsitnijih detalja proučava protivnike i priprema posebnu taktiku za svaku utakmicu, dok svojim igračima pridaje veliku pozornost i nastoji im naći optimalne uloge na terenu.

schalke-leverkusen

''Temelj našeg trenutnog uspjeha je presing i kretanje bez lopte'', opisao je Goretzka osnove taktičkog pristupa svog trena.

Rođenog Talijana koji je odrastao u Njemačkoj u Schalkeu vide kao dugoročno rješenje, trenera koji će klubu dati identitet poput svojedobno Jürgena Kloppa u Borussiji Dortmund. Upravo dvoboj ovih velikih rivala na rasporedu je u sljedećem kolu, a Schalke u njega nakon dugo vremena ulazi kao blagi favorit. Njihova rivala trese teška kriza; nakon dobrog ulaska u sezonu upali su u lošu seriju i već pet kola ne znaju za pobjedu, dok Schalke nakon dugo vremena proživljava lijepe trenutke s novom trenerskom senzacijom na kormilu.

Učitaj još novosti