18. 11. 2017 - 17:19
Najveća greška 21. stoljeća: Inter ga prodao za 10 miliona, a...
907
Shares
Najveća greška 21. stoljeća: Inter ga prodao za 10 miliona, a sada vrijedi preko 100 miliona eura

COUTINHO

Najveća greška 21. stoljeća: Inter ga prodao za 10 miliona, a sada vrijedi preko 100 miliona eura

18. 11. 2017 - 17:19
0
Shares

Da je vrhunski talenat vidjelo se u mlađim danima, kada je nastupao u domovini - prije nego ga je glad za uspjehom dovela u Evropu.

Rođen i odrastao u Rio de Janeiru, Philippe Coutinho Correia je klasična desetka koju danas žele sve velike ekipe. Međutim, za ovog još uvijek mladog ofanzivnog veznjaka, ili krilo po potrebi - nije sve išlo kao med i mlijeko. Ponajviše zbog toga što njegov prvi evropski klub nije bio svjestan potencijala koji je Brazilac posjedovao i posjeduje.

Od 1999. do 20008. godine nastupao je za mlađe kategorije Vasco da Game, a onda dolazi u Evropu. Inter ga kupuje za četiri miliona eura, a tim iz Milana kao da nije znao kakav talenat su akvizirali.

Istina, Coutinho je bio maloljetanm, a tim sa Meazze nije želio testirati njegov talenat u prvom timu. Tek 2010. godine, kada je napunio 18 godina - mogao je zvanično nastupiti za nerroazzure, koji su ga do tada vodili kao svog - posuđenog igrača Vasco da Gami. 

Nakon toga uslijedila je posudba u Espanyol, ona kratkoročna - prije nego je stavljen na transfer listu. 26. januara 2013. godine, Liverpool je pristao na transfer u vrijednosti od 10 miliona eura. Prošao je medicinske testove - i postao punopravni član Redsa. Dobio je broj 10 - a onda kreće historija. Ulazi umjesto Stewarta Downinga, u 78. minuti meča protiv West Bromwich Albiona. Desilo se to 11. februara 2013., piše N1 BiH.

U danima i mjesecima koji slijede, Coutinho je sve više i više dobijao šansu da igra. U potpunosti je potisnuo konkurenciju na poziciji, i postao neizostavna karika u timu. Arhetip je brazilskog fudbalera. Može igrati na više pozicija u sredini, ima sjajan pregled igre, postiže golove i asistira saigračima. Univerzalac. 

Dribling, staloženost, agilnost i brze noge su njegove najuočljivije osobine, a često mu kažu da je 'križanac' Messija i Ronaldinha. U Brazilu, najčešće ga porede sa Zicom zbog iznimne kreativnost - a njegov trener iz Espanyola, Mauricio Pochettino je kazao da Coutinho ima "specijalnu magiju u nogama".

Navijači Liverpoola ga zovu Mali madžioničar, igra sa obje noge - a razoran šutem može zaprijetiti sa svih dijelova terena.

Do sada je sakupio više do 120 nastupa za Liverpool, dao je 26 golova - a iz minute u minutu provedene na terenu, vrijednost na tržištu mu raste. Da li će ostati zabilježen u historiji kao najveća greška Intera, ili najbolji napravljen posao Liverpoola u historiji vjerovatno ćemo vidjeti narednog ljeta, kada se predviđa da će Coutinho biti prodan za ništa manje od 100 miliona eura.

Tek su mu 24 godine, a Real, Barcelona, Manchester City, United, PSG i mnogi drugi stoje u redu da kupe nezistavnog člana brazilske reprezentacije.

Učitaj još novosti