13. 11. 2017 - 21:04
Ovo činjenice možda niste znali o Vedadu Ibiševiću
907
Shares
Ovo činjenice možda niste znali o Vedadu Ibiševiću

OVO NISTE ZNALI O IBIŠEVIĆU

Ovo činjenice možda niste znali o Vedadu Ibiševiću

13. 11. 2017 - 21:04
0
Shares

Vedad Ibišević je u subotu u gradu na Miljacki saopštio kako u budućnosti više neće igrati zadržavni tim. Nakon 82 nastupa i 28 postignutih golova rekao je 'zbogom' dresu Zmajeva.

Zbog svog ponašanja i odnosa prema nacionalnom timu omiljen je među bh. navijačima. S obzirom da je Ibišević trenutno u fokusu zanimanja donosimo zanimljivosti koje možda niste znali o njemu, a koje je obajvio portal Redbull.ba još u septembru 2014. godine.

1. Vedad Ibišević je rođen 6. augusta 1984. godine u Vlasenici. Još od malih nogu maštao je da postane profesionalni nogometaš. Prve korake naučio je u Proleteru iz Slavinovića (pored Tuzle). Kasnije je preselio u klub Zmaj od Bosne gdje se počeo graditi nogometnu karijeru. Sa 16 godina njegova se porodica preselila u Švicarsku, gdje je trenirao u FC Baden.

2. Nakon 10 mjeseci provedenih u zemlji ispod Alpa Ibišević sa porodicom odlazi u St.Louis. Igrao je za ekipu Univerziteta u St. Louisu i vrlo je brzo počeo važiti za jednog od najboljih novajlija u SAD. Osim toga, Vedo je igrao i za St. Louis Strikerse u 22 utakmice postigao 18 golova, dok je za Chicago Fire u 3 utakmice postigao 3 pogotka. Advokat iz SAD-a Joseph P. Westhus jedna je od najbitnijih ličnosti u karijeri Vedada Ibiševića. On je prepoznao potencijal napadača Zmajeva i uvijek mu je pružao podršku.

3. Nogometni uzori u djetinjstvu bili su mu Baggio, Romario i Bebeto. Često je naglašavo kako dobro pamti Mundijal u SAD-a 1994. godine i neiskorišteni jedanaesterac Roberta Bagga u finalnom okršaju. Pomenuti nogometaš iz Italije jedan mu je od najdražih igrača dječačkih dana.

4. Prvi nogometni trener bio mu je Nevzet Hasanbašić – Lija. Pod njegovom palicom Vedo je naučio nogometne korake u Zmaju od Bosne. Aktuelni napadač Herthe često pomaže mladim igračima pomenutog kluba kao i polaznike i trenere Škole fudbala NK „Kiseljak". Poklanjao je dresove, lopte i ostale sportske rekvizite.

5. „Stroj za pogotke“, kako često zovu Ibiševića, navija za holandski Ajax. Dobro pamti generaciju tima iz Amsterdama koja je napravila veliki uspjeh u Evropi. Četverostruki prvak Starog kontinenta je od malih nogu klub koji je blizak srcu sada bivšem bh. reprezentativcu.

6. Za mladu reprezentaciju BiH debitovao je 2004. godine. Sjajno je odigrao u prijateljskom meču protiv Slovenije na otvaranju Sportskog centra Goal u Orašju. Popularni Vedo postigao je sjajan pogodak kada je solo-prodorom predriblao nekoliko igrača i pogodio mrežu Samira Handanoviča. Tada je dobio pohvale i Michela Platinija, a uskoro je stigla ponuda francuskog PSG-a koji je tada sa klupe vodio Vahid Halilhodžić, pa je Ibišević preselio u grad svjetlosti. No, u prvom dijelu sezone odigrao je svega nekoliko utakmica, te je posuđen drugoligaši Dijonu. Kasnije je igrao za Alemanniu Aachen, a sjajan dojam ostavio je nastupajući za Hoffenheim.

7. Za seniorsku reprezentaciju BiH debitovao je u Oslu protiv Norveške u martu 2007. godine. Tada je bh. državni tim sa klupe vodio Fuad Muzurović. Golovima Misimovića i Muslimovića BiH je pobijedila rezultatom 2:1.

8. Početak sezone 2008/2009 u Bundesligi u dresu Hoffenheima krenula je odlično za Ibiševića. U prvom kolu postigao je dva pogotka Cottbusu i najavio dobre nastupe. Pomogao je svom timu da postanu jesenji prvaci. Statističi je odigrao fantastičnu polusezonu. U 17 utakmica, postigao je 18 golova. U oktobru 2008. izabran je za igrača mjeseca u Bundesligi, a njemački nogometni magazin Kicker označio ga je kao igrača svjetske klase. Ipak, na pripremama za nastavak sezone 14. januara 2009. godine teško se povrijedio, te je propustio ostatak sezone. Nakon uspješne operacije i obećavajućih rezultata rehabilitacije, Vedo je nastavio sa pripremama za sezonu 2009/2010 i ponovo se pridružio treninzima tima.

9. Početkom 2012. godine Ibišević je potpisao za Stuttgart. U nastavku sezone postigao je osam prvenstvenih pogodaka i dokazao kvalitet. Prvi pogodak u dresu Stuttgarta upisao je u visokoj pobjedi protiv Herte od 5:0. Vedin novi klub sezonu je završio na šestom mjestu. Ibišević je briljirao u narednoj sezoni. U prvenstvu je postigao 15 golova. Hat- trick je je upisao u dvoboju protiv Schalkea kada je njegov tim slavio rezultatom 3:1. Nakon nastupa na Mundijalu u Brazilu imao je nekoliko ponuda, ali je odlučio ostati u svlačionici Švaba. Ipak, u augustu 2015. godine potpisao je ugovor s berlinskom Herthom gdje je i aktuelni kapiten tima.

10. U junu 2012. godine premijerno je prikazan dokumentarni film „Ovo je moja priča“ o proslavljenom bh. nogometašu. Film u 48 minuta priča Vedadovu put , prateći njegov životni i profesionalni put od izbjegličkog vremena u Tuzli, preko američke univerzitetske lige i Paris Saint-Germaina, do današnjeg statusa fudbalske zvijezde u Bundes ligi. Film je dosta motivirajući, a cilj je bio da se pokaže kako se trudom i zalaganjem može ostvariti san. Za kraj treba reći da je Ibišević golovima u Kaunasu (kada je izborna premijerni plasman na SP) i Riju (prvi, historijski gol na velikom takmičenju) izborio za svoju sportsku besmrtnost. U prijateljskom susretu protiv Lihtenštajna odigranom u Tuzli postigao je najbrži pogodak u istoriji državnog tima. Vedo doveo je Zmajeve u vodstvo već u 48. sekundi, a u toj utakmici Zmajevi su slavili sa 3:0.

(sport1.ba)

Učitaj još novosti