13. 11. 2017 - 13:51
Dan kada je svijet upoznao Safeta Sušića u pravom izdanju:...
907
Shares
Dan kada je svijet upoznao Safeta Sušića u pravom izdanju: Prolazio je Rumune kao od šale i zaslužio čistu desetku

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 40 GODINA

Dan kada je svijet upoznao Safeta Sušića u pravom izdanju: Prolazio je Rumune kao od šale i zaslužio čistu desetku

Bordo vremeplov
13. 11. 2017 - 13:51
0
Shares

Najbolji bh. fudbaler u historiji, Safet Sušić, je u dresu reprezentacije Jugoslavije debitovao 5. oktobra 1977. godine kada je u prijateljskom duelu s Mađarskom postigao dva pogotka i tako pokazao da za njega ima mjesta u nacionalnom timu.

Svoj drugi nastup, a prvi u jednoj takmičarskoj utakmici, Sušić je upisao na današnji dan, 13. novembra 1977. godine u Bukureštu, protiv Rumunije.



Za Jugoslaviju je to bila utakmica od velike važnosti. Nakon dva poraza u prva dva kola, jedina šansa za "plave" da ostanu u utrci za plasman na Svjetsko prvenstvo 1978. godine bio je trijumf u glavnom gradu Rumunije.

Selektorska komisija Valok-Vilotić-Zec odlučila je Džajićev dres s brojem 11 po prvi put povjeriti mladom Sušiću i čini se da nisu pogriješili. Upravo je Pape bio igrač odluke, a svojim golovima zaludio je cijelu naciju.

Rumuni su bolje otvorili meč te golom Vigua već u drugoj minuti stigli u vodstvo. Ipak, samo dvanaest minuta kasnije Sušić je sjajno ispratio jednu akciju te sa pet metara savladao rumunskog golmana Morarua za 1:1.

Jugoslavija je ubrzo preko Mužinića povela s 2:1, da bi Rumuni do odlaska na odmor sa još dva pogotka vratili rezultat u svoju korist. Tako se na odmor otišlo sa prednošću Rumunije od 3:2, a potom je na scenu ponovo stupio maestralni Sušić.

Igrao se 51. minut susreta kada je Sušić primio loptu gotovo na sredini igrališta i krenuo u svoj karakteristični slalom. Prošao je Pape pored četvorice Rumuna, ušao u šesnaesterac, a kada mu je u susret krenuo golman Moraru, preciznim prizemnim udarcem pogađa mrežu za 3:3. Jedanaest minuta kasnije uslijedilo je novo veliko slavlje gostujućih fudbalera.

Belgijski sudija Delcourt je dosudio slobodan udarac za Jugoslaviju, iskosa na dvadesetak metara od gola domaćina. Uslijedila je uigrana akcija iz koje lopta dolazi do Sušića, a napadač Sarajeva topovskim udarcem s 20 metara po treći put trese mrežu Rumuna za 3:4.

Do kraja susreta Rumuni su izjednačili na 4:4, da bi Jugoslavija preko Trifunovića i Filipovića došla do trijumfa od 6:4. Ovom pobjedom, nacionalni tim je ostao u igri za plasman na Mundijal, za šta im je bila potrebna pobjeda od dva razlike protiv Španije u posljednjem kolu. S druge strane, sjajni Safet Sušić je zablistao punim sjajem, a za svoju maestralnu partiju na stadionu Steaue jednoglasno je u svim domaćim medijima ocijenjen ocjenom 10.

Izvor: Bordo vremeplov

Učitaj još novosti