09. 11. 2017 - 22:35
Hamiltonovo ime u "Rajskim papirima" zbog utaje poreza
907
Shares
Hamiltonovo ime u

HAMILTONOVO IME U "RAJSKIM PAPIRIMA"

Hamiltonovo ime u "Rajskim papirima" zbog utaje poreza

09. 11. 2017 - 22:35
0
Shares

Luis Hamilton je odgovorio na navode da je izbegao plaćanje poreza na privatni avion koji posduje i kaže da ga sve što se dešava ne ometa u pripremama za predstojeću trku Formule 1 koja se ovog vikenda vozi za Vleiku nagradu Brazila.

Naziv "Rajski papiri" obuhvata opširnu istragu 95 meidjskih kuća, listom dnevnih i nedeljnih novina i portala, koji su deo Internacionalnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo. Njima je obuhvaćeno 13.4 miliona dokumenata o delatnosti raznih ofšor kompanija i utaji poreza.
Prema navodima u tzv "Rajskim papirima" koje je prvi objavio nemački list Zidojče cajtung, a preneli svi listovi koji su članovi Internacionalnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo, Luis Hamilton je iskoristio sumnjive kompanije na Devičansim ostrvima kako bi izbegao plaćanje 3.3 miliona funti poreza na korišćenje aviona koji je kupio u Kanadi i uvezao u Englesku 2013. godine. Vrednost aviona procenjena je na oko 130 miliona funti.

Tu se, zapravo, ne radi o klasičnom porezu na imovinu koju je dužan da plati. Spekuliše se da je izvesna firma sa Devičanskih ostrva, Hamiltonu, kao i mnogim drugim sportistima, pomagala da praktično sam sebi iznajmljuje svoj privatni avion i tako izbegne plaćanje se samo 3.3 miliona već oko 16.1 miliona funti državi.

Cela prevara vezana za korišćenje privatnih aviona završiće se tako što advokati u Engleskoj ispituju čak 231 dokument o korišćenju privatnih aviona na sumnjiv način od 2011. na ovamo a vrednost utajenog poreza na pređene milje na taj način procenjuje se na oko milijardu funti.

"Jasno vam je da je oko mene prava oluja. Mnogo različitih priča može da se čuje, ali nemam šta da kažem na to. Ne ometa me od posla koji je ispred mene i želje za pobedom na trci u Brazilu", rekao je kratko Luis Hamilton.

Glasnogovornik Mercedesa je u ponedeljak rekao da je to posao koji nema veze sa Mercedesom i da je sve u rukama advokata.

Luis Hamilton ne živi u Britaniji još od 2007. kada se preselio u Monako, a trenutno najviše slobodnog vremena provodi na svom ranču u Koloradu

(sportklub.rs)

Učitaj još novosti