26. 10. 2017 - 15:25
LA MASIA KONAČNO IZBACILA IGRAČA Tko je klinac koji je...
907
Shares
LA MASIA KONAČNO IZBACILA IGRAČA Tko je klinac koji je debitirao za Barcu

MARC CUCURELLA

LA MASIA KONAČNO IZBACILA IGRAČA Tko je klinac koji je debitirao za Barcu

Index.hr
26. 10. 2017 - 15:25
0
Shares

Marc Cucurella, mladi španjolski reprezentativac s 19 godina debitirao je za prvu momčad Barcelone u kup utakmici protiv Murcije.

Cucurella je novi produkt La Masije. S 13 godina došao je u nogometnu školu iz Espanyola i odmah je etiketiran kao proizvod za prvu momčad. Rođen je u malom gradiću Atella u Kataloniji. Marc je nogometnu priču započeo kao igrač futsala u lokalnom klubu. Futsal je jedan od elemenata integriranih u trening u španjolskim klubovima, koji namjeravaju preuzeti i Englezi. 

Mladi Španjolac igra na poziciji lijevog bočnog. Barcelona ga vidi kao moguću zamjenu za trenutnog nedodirljivog Jordija Albu.

Ugovor koji je Cucurella potpisao ovog ljeta dokaz je da Barcelona ozbiljno računa na njega. Odštetna klauzula iznosi 12 milijuna eura, a ako produži ugovor koji traje do 2012. godine, odštetni zahtjev bit će čak 30 milijuna eura.

Interes za mladog Španjolca već je pokazalo nekoliko zvučnih europskih klubova, poput Manchester Uniteda i Dortmunda. No, Barcelona ga želi u svojoj početnoj postavi. 

''Ovo su posebni trenuci za mene i moju obitelj, debitirao sam za najbolji klub na svijetu, to je razlog da nastavim još jače trenirati'', rekao je nakon debija. 

Više od 20 mladih igrača debitirali su za Barcu u proteklih pet godina, među njima Munir, Sandro Ramirez i Masip.

Među mladim debitantima je i Alen Halilović koji je 2014. godine stigao u Kataloniju iz Dinama . Mladi hrvatski reprezentativac spada u drugu kategoriju debitanata. Naime, za razliku od nekoliko 'sretnika' koji su se uspjeli ustaliti u prvoj momčadi španjolskog kluba, Halilović je jedan od mnogih koji su napustili Kataloniju nakon samo nekoliko nastupa.

Brojke kažu da Barcelona vjeruje mladim igračima, no posljednjih je godina proizvodnja u La Masiji stala. Klub dugo čeka nekog novog Iniestu ili Messija iz laboratorija tehničke izvrsnosti. Cucurella je na dobrom putu.

Pep Guardiola je najbolji primjer koliko nogometna škola vrijedi za klub. On je i sam ponikao u katalonskom klubu, a nakon završene igrače karijere vrlo brzo postao je trener Barcelone i vodio igrače poput Valdesa, Puyola, Piquea, Inieste i Messija. Svi su igrači La Masije. 

Barcelona se u posljednje vrijeme okrenula drugim izvorima prihoda u klub. Primjeri Munira i Sampera to potvrđuju. Obojica su krenula iz nogometne škole, ali Samper je poslan na posudbu, a umjesto njega je stigao Portugalac Gomes. Munir El Haddadi otišao u drugom smjeru na jednu sezonu, a za 30 milijuna eura stigao je  Paco Alcacerr, koji se pokazao kao veliki promašaj. 

"Ideologija kluba nije kakva je nekad bila", rekao je jedan od bivših trenera La Masije.

Barcini navijači će se složiti, no igrači poput Cucurelle i 22-godišnjeg Arnaiza koji je zabio prvijenac  u debiju protiv Murcije, pokrenuli su stvari s mrtve točke i iskoristili šansu nakon što je Valverde ostao bez brojnih prvotimaca za utakmicu s Murcijom. 

Učitaj još novosti