27. 10. 2017 - 08:25
Kokain, afere i nevjerojatna priča o oproštaju Maradone!
907
Shares
Kokain, afere i nevjerojatna priča o oproštaju Maradone!

NA MONUMENTALU

Kokain, afere i nevjerojatna priča o oproštaju Maradone!

27. 10. 2017 - 08:25
0
Shares

Prije dvadeset godina, 25. oktobra, Diego Maradona odigrao je posljednju službenu utakmicu u karijeri. 

Priča koja je započela u sirotinjskoj četvrti Buenos Airesa Villi Fiorito, okončana je na veličanstvenom stadionu Monumental na kojem je River Plate u utakmici Superkupa ugostio Diegovu Bocu Juniors koja je velikim preokretom došla do danas legendarne 2:1 pobjede. 

Ta utakmica, i sve što se poslije nje događalo, označila je kraj karijere jedne od najtalentiranijih i najkontradiktornijih zvijezda u povijesti nogometa.  No, takav završetak malo koga je mogao čuditi jer sadržavao je sve što je oblilježilo Maradoninu karijeru ispunjenu bizarnostima i skandalima, a najveći kuriozitet jest činjenica da Argentinac tu utakmicu nije niti trebao igrati.

maradona-river-hh5zqbjgvbzy19gxqp1qgb3rk

U povratku Maradone u Bocu ključan je bio Mauricio Macri, najstariji sin talijanskog imigranta koji se obogatio privatizacijom javnih radova i koji je 1995.godine postao predsjednik kluba. Boca mu je očito dobro koristila i u političkoj karijeri s obzirom da je kasnije postao gradonačelnik Buenos Airesa, a 2015. predsjednik Argentine. Nažalost, on je imao puno veću korist od kluba nego obrnuto jer Boca je prve dvije godine njegova predsjedništva ostala bez trofeja pa je odlučio povući populistički potez i u klub vratiti idola navijača. 

Niti Maradona tada nije bio u idealnom stanju jer je zbog pozitivnog rezultata na doping testu na utakmicama Svjeskog prvenstva 1994. bio kažnjen suspenzijom igranja u trajanju od 18 mjeseci. Jedina opcija ostanka u nogometu bilo je preuzimanje trenerske uloge prvo u Racing Clubu pa Deportivu Mandiyju. Oba angažmana bila su kratka i kaotična pa se po isteku suspenzije Maradona vratio u ulogu igrača i to u svoj omiljeni klub - Bocu. Ali, bila je to loša procijena Macrija, ovisnost o kokainu uzela je danak pa je Maradona na Bomboneri proveo samo dvije godine u kojima je neko vrijeme proveo u švicarskoj klinici za odvikavanje. Njegov povratak mnogi će pamtiti najviše po strastvenom poljupcu sa suigračem Caniggijom tijekom pobjede nad Riverom u Superkupu.

O svojoj ovisnosti Argentinac je govorio 1996: "Droga je lako dostupna i ja ne želim da je djece uzimaju. Imam dvije kćeri i moram im priznati - ja sam bio, jesam i uvijek ću biti ovisnik o drogi."

diego-maradona-claudio-caniggia-boca-juniors-kiss-1996-1w269v9cjzljd1cmxf0or0qrz4

Do 1997. Maradona je izašao iz švicarske klinike te su u Boci odlučili s njime potpisati novi ugovor, iako su prošla samo dva tjedna od izlaska iz bolnice u kojoj je završio zbog hipertenzije. Argentinac je angažirao i privatnog trenera s kojim je radio na kondicijskoj spremi, a mnoge je šokirao odabirom bivšeg kanadskog sprintera Bena Johnsona, optuženog da je koristio doping na Olimpijskim igrama 1988. Johnson, koji je kasnije bio trener i Muammaru Gadaffiju te jednom priznao kako je uvjeren da je on reinkarnacija egipatskog faraona, nije imao dobar utjecaj na Maradonu koji je nakon pobjede protiv Argentinos Juniorsa pao na još jednom doping testu. I ovoga puta nalaz je pokazao korištenje kokaina, uslijedio je veliki pokušaj prikrivanja u kojem su Maradonin menadžer, Boca Juniors pa čak i Argentinski nogometni savez pokušali poduzeti sve što mogu kako nalaz ne bi dospio u javnost, a njihova zvijezda spriječena nove sramote.

Situacija je poprimila političku dimenziju te se umiješao i federalni sud koji je Argentinskom nogometnom savezu zabranio kažnjavanje igrača ukazavši da postoji mogućnost da je test proveden neregularno. Guverner Buenos Airesa podržao je tu odluku rekavši kako "izvanredna osoba zaslužuje izvanredno riješenje," a menadžer igrača otišao je i korak dalje izjavivši da se "cijela zemlja vrti oko Diega. On okuplja ljude pred televizijom, on puni stadione, on podiže ljudima duh."

Maradona se tako još jednom izvukao, ali nesreća ga je nastavila pratiti pa je tako na utakmici protiv Colo Cola zadobio ozlijedu koja ga je primakla korak bliže umirovljenju. El Pibe de Oro odlučio je pričekati s odlaskom s nogometnih terena sve do Superkupa i velikog derbija protiv River Platea.

Oproštajna utakmica bila mu je daleko od najboljih nastupa u karijeri. Loše je ušao u utakmicu i zadobio ozljedu zbog koje je na poluvremenu izvađen. Umjesto njega u igru je ušao Claudio Caniggia, iako mnogi i danas smatraju kako je njegova zamjena bio 19-godišnji Riquelme koji je ušao u istoj minuti, ali umjesto Nelsona Vivasa.

Boca Juniors preokretom je došla do famozne 2:1 pobjede golovima Toresanija i Palerma, a zvijezdi pobjedničke momčadi nije preostalo ništa drugo nego u svojoj posljednjoj utakmici s klupe ohrabrivati suigrače. 

"Boca je igrala kao Boca, a River kao River. Odigrali su odlično prvo poluvrijeme, a onda - spustili hlače!", rekao je Maradona poslije derbija, a njegova izjava ušla je u anale.

U trenucima kada se saznalo za zataškane pozitivne nalaze na drogu, Maradona je na svoj 37. rođendan službeno objavio svoje umirovljenje.

Četiri godine nakon posljednje službene utakmice, odigrao je oproštajni susret na Bomboneri nakon kojeg je dao jednu od svojih najpoznatijih izjava:

"Nogomet je najvažniji i najzdraviji sport na svijetu. Činio sam pogreške i platio za njih, ali loptu nikada nisam okaljao!"

Diego je tijekom cijelog života radio stvari na svoj način, a tako je završio i karijeru - oproštajem na omraženom Monumentalu gdje je s voljenom Bocom srušio River i otišao s trofejem u rukama!

Učitaj još novosti