13. 10. 2017 - 14:34
Baždarević nakon odlaska razbjesnio sve navijače: Ovo mu nikad...
907
Shares
Baždarević nakon odlaska razbjesnio sve navijače: Ovo mu nikad neće oprostiti

ŽIVE U NEREALNOM SVIJETU

Baždarević nakon odlaska razbjesnio sve navijače: Ovo mu nikad neće oprostiti

13. 10. 2017 - 14:34
0
Shares

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je kvalifikacije za Svjetsko prventsvo na trećem mjestu skupine H, iza Belgije i Grčke, s osvojenih 17 bodova. Neodlazak na još jedno veliko takmičenje predstavlja razočaranje za navijače koji su se nakon odlaska na SP 2014. godine u Brazilu nadali kontinuitetu nastupa na velikim takmičenjima. 

Selektor selekcije BiH, Mehmed Baždarević Meša, u ekskluzivnom intervju za Goal osvrnuo se na netom završene kvalifikacije, ali i progovorio o budućnosti, navijačima te drugim temama vezanim u nogomet u Bosni i Hercegovini.

"Nedostajalo nam je kvalitete. Glavni igrači su često bili odsutni, Lulić i Spahić su se oprostili, a u zadnjem susretu nije bilo ni Pjanića", započeo je Baždarević upitan da kaže što je nedostajalo Bosni i Hercegovini da se plasira u Rusiju.

"Nije bilo niti sreće. Protiv Grčke primili smo gol u 97. minuti. Protiv Kipra smo vodili 2:0, Džeko je promašio za 3:0 i na kraju smo izgubili. Sreća je jednostavno bila na strani protivnika."

BiH je propustila zadnja dva velika takmičenja. Komentiravši još jedan neuspjeh izabrane vrste Baždarević je naglasio :

"Priča se o još jednom neuspjehu, ali uzevši u obzir samo moj mandat, ovo je tek prvi." 

Jedan od najvećih igrača s bosanskohecegovačkih prostora u povijesti, koji je karijeru gradio u francuskom prvenstvu, klupu reprezentacije preuzeo je krajem 2014. godine nakon katastrofalnog starta zmajeva u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Francuskoj te stoga smatra da u tom ciklusu nije mogao puno napraviti:

"Imali smo jako dobru završnicu kvalifikacija za Euro. I uprkos razočarenju, ukoliko bolje pogledate, mogu se vidjeti plodove rekonstrukcije koja je započela 2016. godine. Igravši ove kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo pripremali smo se za budućnost."

Budućnost Zmajevima nosi nove izazove, B grupu Lige nacija i Evropsko prvenstvo 2020. godine. Na pitanje očekuje li poboljšanja u novom ciklusu Baždarević je rekao:

"Da, naravno da će biti bolje. Neki stariji igrači će se oprostiti, ali imamo neke mlade snage koje rastu i koje su već dobivale priliku. Imat ćemo konkurentnu ekipu u idućim kvalifikacijama."

Pojašnjavajući na koje je starije igrače mislio, Baždarević je spomenuo 33-godišnjeg Senada Lulića, Salihovića i već penzionisanog Spahića.

Sljedeće je pitanje bilo vezano uz nastavak njegove karijere na klupi izbrane vrste.

"Zašto ne bih bio motiviran za nastavak vođenja reprezentacije?! Uprkos negativnom rezultatu, mislim da smo napravili dobar posao. Ali ukoliko ne budem trener, život ide dalje. Moja strast prema nogometu ostaje nepromijenjena. Bile su ovo dvije vrlo plodne godine za mene i žarko želim nastaviti s ovim. Ako ne s BiH, onda negdje drugdje." 

Na kraju nije propustio komentirati ponašanje huligana koji su na posljednjoj utakmici kvalifikacija protiv Estonije u Tallinnu prekinuli utakmicu zasuvši teren pirotehničkim sredstvima nezadovoljni nacionalnim savezom.

"Navijači su vidno frustrirani, ali oni žive u nekom nerealnom svijetu. Ne gledaju stvari onako kakve jesu. U prošlosti smo polagali previše nade u našu nacionalnu vrstu zaneseni odličnom generacijom igrača koju smo imali. Nismo predvidjeli penzionisanje tih igrača i danas plaćamo cijenu toga. Danas, osim Džeke i Pjanića, koje velike igrače imamo? Nema više generacije Misimovića, Barbareza... Vjerujem da, kad si navijač, moraš ostati uz svoj tim i u teškim vremenima."

Učitaj još novosti